Volivci so izbrali staro (desno) zastavo. Foto: EPA
Volivci so izbrali staro (desno) zastavo. Foto: EPA

Sodeč po prvih izidih je 56,6 odstotka volivcev glasovalo za staro zastavo, 43,1 odstotka pa za novo. Glasovalo je 2,1 milijona volilnih upravičencev, poroča BBC.

Za novo zastavo je lobiral premier John Key, ki pa je moral priznati poraz in je Novozelandce pozval, naj sprejmejo odločitev ljudstva.

Stara zastava vključuje v zgornjem levem kotu britansko zastavo (t. i. Union Jack), dediščina novozelandskih dni kot britanska kolonija, kar je bil tudi poglavitni razlog za pobudo za zamenjavo.

Drugi razlog je bil, da so do zdaj novozelandsko zastavo pogosto zamenjevali z avstralsko. Tudi avstralska zastava ima namreč vključeno britansko zastavo. Od novozelandske se razlikuje samo po številu in barvi ter razporeditvi zvezd.

Širši izbor kritizirali
Novi predlog je združeval štiri rdeče zvezde, ki predstavljajo ozvezdje Južnega križa, srebrno praprot in črnino v kotu - motivi, ki jih povezujemo z Novo Zelandijo in njeno slovito ragbijsko ekipo. Omenjena zastava je zmagala na referendumu decembra lani med petimi kandidati, ki so prišli v ožji izbor.

Širši seznam s 40 predlogi so mnogi kritizirali, češ da kaže na pomanjkanje domišljije in da gre v bistvu za cel kup enakih predlogov - le v različnih barvah.

Kritiki zamenjave zastave premierju med drugim očitajo zapravljanje proračunskega denarja, saj je vlada za pripravo referenduma porabila 27 milijonov novozelandskih dolarjev (16,6 milijona evrov).