Tehtnice naj bi bile primerne za poučevanje angleškega jezika. Foto: BoBo
Tehtnice naj bi bile primerne za poučevanje angleškega jezika. Foto: BoBo

V oglasu za prosto delovno mesto v kitajskem podjetju, ki organizira tečaje angleškega jezika, je namreč pisalo: "Ne želimo škorpijonov ali devic, dobrodošli pa so kozorogi, ribe in tehtnice."

Kitajski mediji poročajo, da je ženska, ki je oglas napisala, dejala, da je opravila raziskavo in ugotovila, da so škorpijoni močne osebnosti in da so godrnjavi, medtem ko so device zelo kritične in na delovnem mestu ne zdržijo dosti časa. "V preteklosti sem že zaposlila škorpijone in device in ti so se vedno izkazali za konfliktne osebe," je dejala.

To pa ni edini tovrsten primer v mestu Vúhan, kjer je bil oglas objavljen. Mediji poročajo o študentki Či Čin, ki je po horoskopu rak in ni dobila službe v podjetju za organizacijo porok, saj so "vodnarji in škorpijoni bolj primerni za to službo".

Tovrstne zgodbe so takoj sprožile množične in burne odzive Kitajcev. "Po horoskopu sem škorpijon, to torej pomeni, da mi je usojeno prosjačiti po ulicah," je zapisal neki blogar na priljubljenem kitajskem spletnem portalu.

Na Kitajskem pa je mogoče najti tudi druge bizarne oglase za delovna mesta. Leta 2004 je bil na primer v oglasu za službo v državni upravi pogoj, da ima ženska simetrične prsi. Lokalne oblasti so sporočile, da ni bila zaradi tega pogoja zavrnjena nobena kandidatka.