Britney kot sestavni del obrambnega sistema vsake mornarice? Foto: EPA
Britney kot sestavni del obrambnega sistema vsake mornarice? Foto: EPA

Slišati je kot kakšna prvoaprilska potegavščina, a novico so objavili mnogi mediji. Citirajo vojaško častnico Rachel Owens, ki je za britanski tabloid Mirror izjavila: "Pirati ne prenesejo zahodne kulture in glasbe, zato so skladbe Britney Spears idealne."

Glasbo naj bi trgovske ladje in tankerji, ki so največkrat tarča predrznih piratov, predvajale izjemno na glas, z zvočniki, obrnjenimi neposredno k čolnom napadalcev. Tako naj bi Britneyjino prepevanje lahkotnih poppesmi kar bobnelo iz zvočnikov, kar naj piratov ne bi le zmotilo, ampak tudi odvrnilo od zajetja ladje. Tako vsaj, kot rečeno, trdi Owensova.

Je predvajanje Bieberja torej kršitev prava?
Na to trditev se je šaljivo odzval Steven Jones iz varnostnega združenja za pomorstvo, ki je dejal, da zahodne sile nekaterih ukrepov pač ne izvajajo, saj ne želijo kršiti mednarodnega prava. Natančneje, duhovito je pripomnil: "Predstavljam si, da bi bilo predvajanje pesmi Justina Bieberja torej groba kršitev ženevskih konvencij ..." Spomnimo, ženevske konvencije določajo standarde humanitarnega prava v vojnem stanju, na primer pravice zapornikov in ranjenih, zaščito civilistov ...

Neki strokovnjak pa je pojasnil, da piratov verjetno ne prestraši petje ameriške popprinceske, ki bo imela v Las Vegasu kmalu serijo koncertov, pač pa bolj neznosna glasnost predvajanja. Pojasnil je, da vojske kot del svojega obrambnega sistema že dolgo poznajo in uporabljajo akustično napravo dolgega dosega (LRAD), ki proizvede takšno "eksplozijo zvoka", da ljudi spravi celo na kolena. Najpogosteje pride prav pri protestih in piratih.