Iqhwa danes tehta že 350 kilogramov. Foto: Petra Urbanek
Iqhwa danes tehta že 350 kilogramov. Foto: Petra Urbanek

Mlada slonica Iqhwa se je skotila 4. septembra lani in tako postala prvi slonji mladič na svetu, ki je bil spočet s pomočjo umetne oploditve z zamrznjenim semenom slona iz divjine. Njena mama je 27-letna samica Tonga, ki na Dunaju živi že od leta 1998, njen oče pa je samec iz južnoafriškega rezervata Phinda. Da so veterinarji lahko pridobili seme samca, so ga morali najprej uspavati, nato pa so mu z električnim spodbujanjem odvzeli seme.

Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se zamrznjeno seme lahko dalj časa hrani in nato uporabi v najbolj primernem trenutku. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, zmanjšana pa je tudi genetska raznovrstnost.

V "operaciji zamrznjeni Dumbo", kot so postopek oploditve šaljivo poimenovali, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.