Antonio Stradivari velja za najboljšega izdelovalca violin v zgodovini, zaradi česar so violine iz njegove delavnice tudi med najdražjimi na svetu. Foto: EPA
Antonio Stradivari velja za najboljšega izdelovalca violin v zgodovini, zaradi česar so violine iz njegove delavnice tudi med najdražjimi na svetu. Foto: EPA

Policisti iz Milwaukeeja v ameriški zvezni državi Wisconsin so pridržali tri ljudi, dva moška, stara 41 in 26 let, ter 32-letno žensko, za katere sumijo, da so oropali violinista Franka Almonda, pri njih pa so našli tudi violino. Ta sicer še čaka na pregled poznavalcev, a najverjetneje gre res za okoli 300 let staro violino iz delavnice Antonia Stradivarija.

Violinista napadli s paralizatorjem
Kraja se je zgodila konec januarja, ko je Almond, ki je imel violino na posodo, z inštrumentom v kovčku zapuščal prizorišče koncerta. Na cerkvenem parkirišču ga je napadla trojica s paralizatorjem, mu ukradla kovček in izginila v noč. Na srečo violinist ni bil huje poškodovan.

Milwaukeejski policisti so nekaj dni pozneje našli kovček, violine pa ne, a jih je pot na koncu pripeljala do trojice, ki se že lahko "pohvali" s policijsko kartoteko - v preteklosti so bili namreč že večkrat vpleteni v tatvine umetnin in drugih starin.

Anonimni donator (najverjetneje gre za prav tako anonimno lastnico violine) je sicer ponudil 100.000 ameriških dolarjev za informacije o izginuli violini. Ali je prav to pripomoglo k njeni najdbi, ni znano.

Lastnici violina pomeni več kot denar
Violina, poimenovana po enem izmed virtuozov, ki so nanjo igrali, poljskem violinistu Karolu Lipinskem, je nastala leta 1715 v delavnici italijanskega mojstra Antonia Stradivarija, pozneje pa je nanjo igral tudi Giuseppe Tartini. Njeno vrednost ocenjujejo na okoli pet milijonov dolarjev (3,7 milijona evrov).

Zadnja leta jo ima v lasti ljubiteljica klasične glasbe, ki pa želi ostati neimenovana. Za tamkajšnji časnik Milwaukee Journal Sentinel je (očitno premožna) lastnica dejala, da ji je kraja "strla srce", saj ji violina pomeni veliko več, kot je njena denarna vrednost - gre namreč za "družinsko violino s premnogimi spomini in tristoletno zgodovino", kar je vredno več od številnih ponudb, ki jih je dobila.