Dedek Mraz in njegova pomočnica Sneguročka se ne bosta pojavila na tadžikistanski javni televiziji. Foto: EPA
Dedek Mraz in njegova pomočnica Sneguročka se ne bosta pojavila na tadžikistanski javni televiziji. Foto: EPA

Država je namreč sprejela ukrepe za prepoved prikazovanja moža z dolgo belo brado kot del zimskih praznovanj na javni televiziji.

Namestnik vodje Odbora za TV in radiofuzijo je dejal, da so odločitev sprejeli, ker dobri mož nima nikakršne povezave z njihovo kulturo: "Dedek Mraz, njegova pomočnica Sneguročka in novoletna drevesa se letos ne bodo pojavljali na državni televiziji, saj ti dve osebnosti in njune lastnosti nimajo nobene neposredne zveze z našo narodno tradicijo, čeprav ni nobene škode v njih."

Dodal je, da je bila odločitev javne televizije v resnici sprejeta brez pritiska Odbora za televizijo in radiofuzijo: "Televizijski kanali so sami sprejeli te odločitve, odbor pa je ugodil njihovi zahtevi."

Prepovedi zadevajo le javno televizijo, v prestolnici Dušanbe so tako postavili kar 22 metrov visoko božično drevo, pod katerim se bo v prazničnih dneh prav gotovo našel tudi dobri dedek Mraz.

Dedek Mraz nezaželen tudi v Uzbekistanu
Tadžikistan, država, kjer je več kot 98 odstotkov muslimanov, je podedoval nekatere božično-novoletne običaje, kot je tudi dedek Mraz (rusko Ded Moroz) iz časov, ko so bili pod Sovjetsko zvezo (Tadžikistan se je osamosvojil leta 1991).

Tadžikistanci pa niso prvi, ki se bodo morali posloviti od dedka Mraza in njegove pomočnice Sneguročke. Dobri mož je od lani nezaželen tudi v Uzbekistanu.