Sporna masa v že zmleti verziji ... Foto: Wikipedia
Sporna masa v že zmleti verziji ... Foto: Wikipedia
... in rožnati sluz v vsej svoji slavi. Foto: Reuters
Sporno sestavino so zavrnili med drugim v McDonaldsu, ne pa tudi v ameriških šolah. Foto: Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo v ZDA namreč kupuje 3 milijone kilogramov "sluza", namenjenega za šolske malice in kosila, poroča The Daily.
Proizvod, uradno imenovan "goveja masa za mletje", je mešanica govejih ostankov, kravjih veznih tkiv in drugih koščkov, ki jih preparirajo z amonijevim hidroksidom, s katerim pobijejo škodljive organizme, kakršna sta salmonela in Ecoli. Zmes nato zmešajo v tradicionalne mesne proizvode, kakršni so mleta govedina in hamburgerji.

"Preverili smo izdelek in mu nasprotovali, ker uporablja vezna tkiva namesto mišic. To preprosto ni prehrambni ekvivalent mleti govedini. Moj glavni ugovor je bil, da to ni meso," je povedal mikrobiolog Carl Custer, ki že 35 let dela kot sanitarni inšpektor hrane.

Custer je skupaj z mikrobiologom Geraldom Zernsteinom v raziskavi prišel do zaključka, da je masa "visoko rizičen proizvod", a po besedah Zernsteina je administracija prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha na znanstvenike v Washingtonu pritiskala, da zadevo odobrijo.
Salmonela ostaja
Kontroverznost okoli "rožnatega sluza" izvira iz vrste pomislekov glede njegove varnosti, še posebej zaradi prepariranja z amonijevim hidroksidom, ki je lahko po poročanju MSNBC-ja škodljiv in se lahko spremeni v amonijev nitrat - pogosto sestavino doma izdelanih bomb. V gospodinjstvih ga uporabljajo tudi v čistilih in gnojilih.
Leta 2009 je New York Times poročal, da so testi te goveje mase po ameriških šolah kljub dodatku amonija razkrili več 10 primerov bakterije E. coli in salmonele. Med letoma 2005 in 2009 so E. coli odkrili trikrat, salmonelo pa 48-krat.
Javni pogrom nad "sluzom" vodi zvezdniški britanski kuhar Jamie Oliver, ki je v losangeleških šolah bil vojno proti mleku z okusom, in se še naprej bori za bolj zdrave šolske obroke.
Pica in pomfrit ostajata
Do novice, da ameriška vlada nakupuje dobre 3 milijone kilogramov "sluza" za ameriške šolske menze, prihaja le nekaj tednov po tem, ko je vlada objavila nove smernice za bolj zdravo prehrano v šolah. Novi standardi pozivajo k več polnozrnatim izdelkom in k manj slanim in mastnim obrokom. Ukrep je sicer korak naprej, a je še vedno kompromisen, saj je kongres vztrajal, da se na jedilnikih ohrani pica in pomfrit.
A nekatere šole, zlasti v Kaliforniji, so vzele stvari v svoje roke in našle način, da prizadevanja ne bi šla povsem v nič. Več šolskih okrožij namreč sodeluje v že 10 let stari pobudi filantropskega društva, ki oskrbuje šole z opremo in kuharji, ki delavce v menzi učijo kuhati "iz ničle".

Sodeč po nedavnem poročilu, ki ga navaja Huffington Post, več kot tretjina srednješolcev ne je zelenjave, kar močno ogroža zdravje ameriške mladine.