Tomaž Gantar je udejanil, kar se je že nekaj časa govorilo, in razveljavil oba razpisa, povezana z gradnjo nove urgence. Foto: BoBo
Tomaž Gantar je udejanil, kar se je že nekaj časa govorilo, in razveljavil oba razpisa, povezana z gradnjo nove urgence. Foto: BoBo
Simon Vrhunec, UKC
Simon Vrhunec pravi, da so že večkrat opozorili na slabo pripravljene razpise. Foto: BoBo

Eden izmed razlogov razveljavitve je konflikt interesov dveh članov komisije, ki je na ministrstvu vodila odpiranje ponudb za gradbeno-obrtniška dela na novi urgenci. Drugi razlog pa je po besedah ministra za zdravje ta, da razpisa vključujeta sporne vsebinske spremembe, zaradi katerih je že bila zahtevana revizija. Ta je po mnenju ministrstva upravičena in so zahtevi že ugodili.
Po poročanju Financ sta sporna člana komisije Igor Gruden in Borut Grabec (imenoval ju je nekdanji minister Dorijan Marušič), saj sta zaposlena v Imosu, katerega lastnik je tudi Janez Zorman, ta pa zastopa SGP Graditelj Kamnik, ki je na razpisu tekmoval za gradnjo urgence.

Gantar je razveljavil tudi razpis za inštalacijska dela, oba razpisa skupaj pa sta bila vredna okoli 60 milijonov evrov.
Ostali brez razpisa in svetovalcev
Kmalu sledi enoten razpis za gradbena in inštalacijska dela, vodstvo UKC-ja pa je ostalo tudi brez pooblastila za izvajanje investicij. Ob tem je Gantar zanikal, da gre za nezaupnico vodstvu in dodaja, da generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec nima razloga za iskanje novih svetovalcev za investicije prek razpisa.

Ta je pred kratkim najel Jožeta Brodnika, prvega direktorja Darsa, in nekdanjega vodjo DDC-ja Metoda Di Batisto. Gantarju se je to že takrat zdelo sporno, še poroča portal.
Opozarjali že v preteklosti
Vrhunec pa je v izjavi za medije dejal, da UKC Ljubljana ne vodi nobenega večjega investicijskega projekta, temveč da so vsi projekti in z njimi povezani razpisi pripravljeni na ministrstvu. To velja tudi za omenjena razpisa, je poudaril in dodal, da je UKC v preteklosti že večkrat opozarjal na to, da so razpisi slabo pripravljeni.
Dodal je, da sta svetovalca med drugim opozorila, da razpis gradbeno-obrtniških del predvideva 20 milijonov evrov za celoten diagnostično-terapevtsko servisni objekt. Kot je Vrhunec dejal, lahko to pomeni, da bo čez pet let, ko bodo objekt opremljali z opremo, ta naprednejša od izvedenih gradbenih del. Hipotetično bi morali prvi razpis ponoviti, saj bi bilo treba prenoviti zgrajeno.