Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v torek na Brdu pri Kranju organizirala prvi forum, in sicer na temo zdravstva. Področje zdravstva je namreč eno temeljnih strateških področij, ki mu bo predsednica v tem letu posvetila posebno pozornost, so sporočili iz njenega urada. Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva.

"Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta," je na novinarski konferenci dejal Jaša Jenull.

Kot je dodal, imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musar, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na težave, potiskajo na rob.

Na predsedničin forum so sicer povabili tudi posamezne člane iniciative, a zgolj kot poslušalce. "Glede na resnost situacije se nam to nikakor ne zdi primerno," je poudaril.

Člani iniciative povabljeni med "aktivne poslušalce"

Trditve, da iniciativa Glas ljudstva ni vabljena in ne bo mogla razpravljati na torkovem prvem predsedničinem forumu, ne držijo, so kasneje sporočili z urada predsednice republike. Kot so pojasnili, je na forum vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih, so dodali.

Program foruma je sicer razdeljen na tri glavne tematske sklope, ki bodo namenjeni demografski sliki, učinkoviti organizaciji in upravljanju ter racionalizaciji za večjo učinkovitost.

Med vabljenimi so trije predstavniki iniciative Glas ljudstva - Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki pa se je že predhodno opravičila, so pojasnili v uradu predsednice. "Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema," so še poudarili.

Dušan Keber je potrdil, da je prejel vabilo predsednice republike, a da se je po tem, ko je izvedel, da je vabljen le kot poslušalec, odločil, da se dogodka ne bo udeležil.

Jaša Jenull pa je dodal, da so se vse napovedi iniciative glede zdravstvenega sistema v preteklih mesecih uresničile. Med pravilnimi napovedmi iniciative je poudaril napoved, da interventni izhodni covidni zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ter napoved, da bo omenjeni zakon zdravnike v javnem sektorju spodbudil k dodatnemu popoldanskemu delu.

Od predsednice Pirc Musar v iniciativi Glas ljudstva pričakujejo, da bodo na prihodnjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti.

V iniciativi so danes sicer predstavili tudi nadaljnje korake, med drugim napovedujejo pripravo amandmaja na novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bodo predlagali pravičnejši proporcionalen način zbiranja dodatnega zdravstvenega prispevka.

Po koncu novinarske konference pa so uradu predsednice znova predali predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi.