Ministrstvo bo nadzorovalo vodenje čakalnih seznamov in kršilce kaznovalo. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo bo nadzorovalo vodenje čakalnih seznamov in kršilce kaznovalo. Foto: MMC RTV SLO
Dorjan Marušič
Na področju čakalnih dob vlada precejšnja zmeda, je prepričan minister za zdravje Dorjan Marušič. Foto: MMC RTV SLO

Marušič je strokovni javnosti predstavil predlog pravilnika, ki naj bi uredil področje čakalnih dob, kjer po mnenju ministra vlada precejšnja zmeda. Predlog zdaj čaka še javna obravnava. Prvi seznami po novem pravilniku naj bi zaživeli že s prvim septembrom.

Bistvene novosti so enostavnejše definicije pregledov (prvi pregled, kontrolni pregled, ponovni pregled), poenostavljena shema določanja najdaljših čakalnih dob za nujne, hitre in redne preglede, strokovni kriteriji za določanje stopnje nujnosti napotitve na pregled in različne stopnje nujne napotitve, ki bi jih razmejevali z različnimi barvami napotnic, poleg tega pa še jasnejši razširjeni kriteriji za uvrščanje znotraj posamezne stopnje nujnosti, če se pojavita dva primerljiva bolnika.

Čakalne vrste bodo urejene pravičneje
Marušič je izpostavil predvsem pravičnost nove ureditve, saj bi se z njo izognili položaju, ko bi nekdo, ki še ni pripravljen na poseg, zasedal mesto bolniku, ki ga morda nujneje potrebuje. Minister je sicer prepričan, da je ekstremnih primerov čakanja na poseg v Sloveniji malo in napovedal, da bo ministrstvo do začetka jeseni "naredilo red" na 27 obstoječih čakalnih listah, prihodnje leto pa naj bi se uredile čakalne vrste za vse storitve ZZZS-ja.

Za listo bo skrbel upravljavec
Ministrstvo bo vodenje čakalnih list nadzorovalo, za izvajalca, ki je ne bo vodil v skladu s pravili, pa je predvidena denarna globa. Čakalni seznami naj bi se po novem vodili krajevno v posameznih ustanovah, ki bodo morale imeti upravljavca seznama. Ta bo odgovoren za mesečno posodabljanje liste in umik bolnikov z liste najpozneje 24 ur po opravljeni storitvi.

Če bo izvajalec pri določeni zdravstveni storitvi presegal najdaljšo še dovoljeno čakalno dobo, bo moral bolniku ponuditi možnost pregleda pri drugem izvajalcu, kjer je čakalna doba še sprejemljiva. Bolnik, ki bo moral na določeno storitev ali poseg čakati več kot šest mesecev, bo povabljen na kontrolni pregled.

Pravice in želje bolnikov
Predstavniki stroke so predlog pravilnika večinoma pozitivno sprejeli, opozorili pa so na vprašanje pravice bolnika do izbire specialista in izbiro termina pregleda. Po mnenju Davida B. Voduška z Nevrološke klinike bo treba za rešitev tega vprašanja, vsaj za tercialne ambulante treba vzpostaviti sistem, kjer izbira ne bo mogoča.