Čistilci po razkuževanju prebivališča prvega potrjeno okuženega človeka v Keniji v mestu Rongai blizu prestolnice Nairobi. Foto: Reuters
Čistilci po razkuževanju prebivališča prvega potrjeno okuženega človeka v Keniji v mestu Rongai blizu prestolnice Nairobi. Foto: Reuters

Novi koronavirus se širi po vsem svetu, vendar je izmed vseh celin še najmanj prizadel Afriko, kjer so okužbe potrdili v 26 izmed skupno 54 državah.

Državljani afriških držav morajo pogosto dokazovati svoje ustrezno zdravstveno stanje, da pridobijo vizume za Evropo, zdaj pa so se razmere nenadejano postavile na glavo, piše ameriške The Intercept.

Razen etiopskega prevoznika Ethiopian Airlines so vse afriške letalske družbe prekinile polete na Kitajsko, kjer je v provinci Vuhan novi koronavirus izbruhnil konec lanskega leta, poroča AfricaNews.

  • Gana in Kenija prepovedali vstop tujcem

Gana s petimi primeri in Kenija s tremi sta kot prvi prepovedali vstope v državo vsem tujcem. Kenija je po tretji okužbi – okužila sta se sopotnika prve okužene na poletu iz ZDA – uvedla številne ukrepe za zajezitev širjenja: prepoved vstopa vsem tujcem, zaprtje šol, poziv k delu od doma in odsvetovanje zbiranja v verskih objektih ter v trgovinskih centrih, poroča Al Džazira.

Umivanje rok pri javnem umivalniku pred vstopom na avtobus v prestolnici Ruande Kigali. Foto: Reuters
Umivanje rok pri javnem umivalniku pred vstopom na avtobus v prestolnici Ruande Kigali. Foto: Reuters

Senegal s štirimi primeri je prav tako zaprl vse šole. DR Kongo je po prvi okužbi pri belgijski potnici popotnikom iz Italije, Francije, Kitajske in Nemčije uvedel karantenske ukrepe. Strožji nadzor nad vstopom uvajajo tudi Madagaskar, Mavricij in Maroko, kjer je obtičalo več evropskih turistov.

  • Mavretanija in Tunizija deportirali Italijane

Mavretanija je po omejitvi vstopa popotnikom iz držav z visokim tveganjem deportirala 15 italijanskih turistov. Tunizija je 30 Italijanov deportirala zaradi kršitve karantene. Ruanda, Uganda in Mali so uvedli ukrepe za evropske popotnike, kot je merjenje temperature na letališčih.

  • Etiopija ne omejuje vstopa

Tri primere so potrdili v Etiopiji, s sto milijoni prebivalci drugi najštevilčnejši afriški državi, kjer pa niso omejili potovanj v državo.

  • Zaskrbljenost nad zdravstveno infrastrukturo

Več zdravstvenih strokovnjakov ob tem izraža zaskrbljenost nad zmožnostjo nekaterih afriških držav, da se spopadejo z logističnimi in finančnimi izzivi virusa. Meje so porozne, številne države imajo izjemno slabo zdravstveno infrastrukturo. Nekatere države, kot je Somalija, se bojujejo z upori, medtem ko imajo druge, na primer v Južnem Sudanu, visoko stopnjo podhranjenosti, še poroča Al Džazira.

Gneča na ameriških letališčih ob vrnitvi ameriških državljanov iz Evrope. Foto: Reuters
Gneča na ameriških letališčih ob vrnitvi ameriških državljanov iz Evrope. Foto: Reuters
  • ZDA: Prepoved poletov iz Evrope povzročila gnečo

ZDA so krivdo za širitev novega koronavirusa po državi pripisale Evropi in prepovedale polete iz držav schengena ter Združenega kraljestva in Irske.

Prepoved ne velja za ameriške državljane, ki se vračajo iz Evrope, prav tako ne za imetnike dovoljenja za delo in bivanje v ZDA ter njihove ožje družinske člane, diplomate, vojake in nekatere druge kategorije potnikov.

V ZDA lahko letala iz Evrope pristanejo na le 13 posebej določenih letališčih, kjer potnike povprašajo o zdravju, jim podelijo nasvete in preusmerijo na letala, ki jih prepeljejo domov brez dodatnih stroškov zanje. Doma bodo nato morali za 14 dni v karanteno. Na okužbo z virusom SARS-CoV-2 jih na letališčih ne testirajo.

Ameriška letališča v Chicagu, Atlanti in drugod je ob tem zajel kaos, saj je več tisoč potnikov iz Evrope obstalo na terminalih zaradi dolgih varnostnih postopkov.

Število okuženih se je v ZDA do nedelje po podatkih univerzitetnega centra John Hopkins povzpelo čez 2900 z več kot 50 smrtnimi primeri.

Sorodna novica Ameriški odziv: prikrivanje in testi samo za tiste, ki si jih lahko privoščijo

V resnici okuženih pol milijona ljudi?

V ZDA so do sobote v sedmih tednih opravili teste le pri 11.000 ljudeh, kar je toliko, kot jih Južna Koreja izvede v enem dnevu. Zaradi izjemno počasnega testiranja naj bi bile številke po mnenju nekaterih zdravnikov veliko večje. Po njihovih ugibanjih naj bi bilo dejansko v ZDA okuženih že okrog pol milijona ljudi.

Ameriški zdravstveni strokovnjaki ob tem pozivajo ljudi, naj ne hodijo na testiranja, če nimajo simptomov. Koordinatorica odgovora Bele hiše na koronavirus Deborah Birx je v soboto dejala, da je 99 odstotkov testov, ki jih izvajata zasebna laboratorija Quest in LabCorp, negativnih. Birxova je zdaj optimistična, da se bo testiranje v ZDA pospešilo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v soboto z veliko večino potrdil predlog zakona, ki med drugim zagotavlja brezplačno testiranje in plačano bolniško nadomestilo v primeru okužbe z novim koronavirusom. Zakonski predlog mora potrditi še senat.

New York zahteva mobilizacijo vojske

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je zvezno vlado pozval, naj za boj proti koronavirusu mobilizira tudi vojsko. Cuomo želi, da zvezna vlada mobilizira vojaški inženirski korpus za pripravo dodatnih zdravstvenih zmogljivosti, kot so šotorske poljske bolnišnice.

Cuomo zvezno vlado tudi poziva, naj olajša testiranja na koronavirus v državnih in zasebnih laboratorijih mimo Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Pritožil se je, da so s testiranjem zamujali, ker je bilo treba vse domnevno pozitivne teste najprej poslati v CDC na potrditev. New York ima zdaj 613 potrjeno okuženih, v mestu New York pa se povečuje pritisk na župana Billa DeBlasia, da odredi zaprtje šol.

Odpovedi prireditev in strankarskih zborovanj

V soboto je tudi zvezna država Georgia preložila svoje strankarske volitve predsedniških kandidatov demokratske in republikanke stranke, potem ko je to v petek storila Louisiana. V Georgii bodo zdaj volili šele 19. maja, v Louisiani pa 20. junija. Arizona, Florida, Illinois in Ohio, ki imajo volitve v torek, za zdaj še niso spremenili datuma, niti vse druge države, ki še niso prišle na vrsto do konvencije julija v Milwaukeeju.

Pomanjkanje bolniških postelj

Bolnišnica Johns Hopkins predvideva, da bo zaradi pandemije v ZDA hospitaliziranih 9,6 milijona ljudi, okrog trije milijoni pa bodo potrebovali intenzivno nego.

Nekdanji upravitelj centrov, ki zdravijo starejše in revne, Andy Slavit je v soboto opozoril, da bo v ZDA zagotovo zmanjkalo bolniških postelj. Trenutno naj bi jih imeli 790.000, za intenzivno nego pa 100.000.

Donald Trump na testu negativen

Bela hiša je v soboto zvečer sporočila, da je bil test predsednika ZDA Donalda Trumpa na okužbo z novim koronavirusom negativen. Že pred Trumpovim negativnim testom so uvedli merjenje temperature vsem ljudem, ki pridejo blizu predsedniku in podpredsedniku Miku Penceu. Trump se je testiral šele v petek zvečer, potem ko je dobil številna novinarska vprašanja, zakaj tega ne stori, če je bil v stiku z najmanj tremi okuženimi ljudmi.

Ameriški predsednik Donald Trump je star 73 let in zaradi tega v bolj ogroženi kategoriji prebivalstva. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je star 73 let in zaradi tega v bolj ogroženi kategoriji prebivalstva. Foto: EPA

Pred tednom dni je bil v stiku z dvema okuženima pomočnikoma brazilskega predsednika Jaira Bolsonara na Floridi. Do srede je skušal zmanjšati pomen nevarnosti koronavirusa in počel stvari, ki jih ameriški zdravstveni strokovnjaki odsvetujejo.

V petek se je rokoval s številnimi osebami pred Belo hišo na novinarski konferenci in se pojavljal v večjih skupinah, čeprav je v soboto zjutraj spet tvitnil, da naj se Američani izogibajo družbenih stikov. Na vprašanje, zakaj se še naprej rokuje z vsemi, je odgovoril, da je to pač navada. "Ljudje pristopijo, ponudijo roko in je neki naravni refleks. Vsi se skušamo tega odvaditi, vsi imamo ta problem. Strinjam se, da rokovanje trenutno ni dobra stvar," je dejal.

  • Portoriko uvaja policijsko uro

Guvernerka Portorika, ki je od ZDA odvisno ozemlje, Wanda Garced je v nedeljo uvedla policijsko uro, ki bo trajala do 30. marca vsak dan od devetih zvečer do petih zjutraj po lokalnem času. Portoriko ima sicer uradno doslej potrjene le štiri primere okužbe.

  • Avstralija uvedla obvezno 14-dnevno samoizolacijo

Avstralija je odredila 14-dnevno izolacijo za vse, ki pripotujejo v državo iz tujine. Podoben ukrep je sprejela tudi sosednja Nova Zelandija. V Avstraliji so potrdili 250 primerov okužb in tri smrti. Avstralski premier Scott Morrison je ljudi pozval k socialni izločitvi, kar pomeni tudi nerokovanje. Za 30 dni velja prepoved vplutja ladij za križarjenje.

  • Izrael nad okužene s protiteroristično tehnologijo?

Po pisanju Reutersa namerava Izrael uporabiti protiteroristično sledilno tehnologijo in delno ohromitev gospodarstva za zmanjšanje možnosti širitve novega koronavirusa, je sporočil premier Benjamin Netanjahu, ki bi se moral v torek udeležiti sojenja, saj je obtožen korupcije, a so sojenje prestavili na 24. maj.

S kibernetično tehnologijo naj bi izsledili vse, ki so bili v stiku z okuženimi z novim koronavirusom. Netanjahu je predlog že poslal v odobritev pravosodnemu ministrstvu. Izraelska varnostna agencija Shin Bet je potrdila, da preučuje možnosti uporabe tehnologije v spopadu z novim koronavirusom, kar zahtevata Netanjahu in ministrstvo za zdravje.

Države uvajajo strožje ukrepe

Lokacijski nadzor prek telefona

Strokovnjak za izvajanje nadzora nad zasebnostjo iz Združenja za civilne pravice v Izraelu Avner Pinchuk je dejal, da to pomeni sledenje okuženi osebi v resničnem času, in sicer prek njegovega prenosnega telefona, s čimer bodo ugotavljali, ali posameznik krši karanteno. Prav tako bodo sledili njegovim metapodatkom na medmrežju, da bi ugotovili, kje je ta oseba bila in s kom je bila v stiku.

"Najava tega ukrepa me skrbi. Razumem, da smo v edinstvenih okoliščinah, a s tem bi prekoračili pooblastila. Vse bo odvisno od tega, kako vsiljivi bodo novi ukrepi."
V Izraelu je več kot 190 primerov okužbe in štirje smrtni primeri. Po državi so zaprli hotele, restavracije, gledališča, nakupovalne centre. Zaposleni pa gredo lahko na delo le, če je nujno. Odprte bodo trgovine z živili in lekarne.

  • Na Kitajskem 20 novih okužb in deset smrti

Na Kitajskem, kjer se število novih okužb s koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes zabeležili 20 novih primerov okužbe, od tega 16 pri tistih, ki so v državo prispeli iz tujine. Zaradi koronavirusne bolezni je umrlo deset ljudi.

Kitajske oblasti so zato okrepile nadzor pri tistih, ki prihajajo iz tujine. Peking je sicer že v sredo odredil 14-dnevno karanteno za vse, ki v kitajsko prestolnico prihajajo iz tujine.
V Vuhanu, glavnem mestu province Hubej, kjer je virus decembra izbruhnil, so danes potrdili štiri primere okužb, v sosednjih pokrajinah pa že tretji dan zapored niso zabeležili nobenih novih primerov okužbe.

Na celinski Kitajski je od začetka izbruha umrlo 3199 ljudi, skupaj se jih je okužilo 80.000.

Kitajska: Čistejši zrak po karanteni
  • Upadanje okužb tudi v Južni Koreji

V Južni Koreji pa je število na novo okuženih prvič po več kot treh tednih padlo pod 100. V državi so potrdili 76 novih okužb in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni. Skupaj se je tako z virusom SARS-CoV-2 v Južni Koreji do zdaj okužilo 8162 ljudi, koronavirus pa je zahteval 75 življenj.

Zadnji podatki južnokorejskih zdravstvenih oblasti tako potrjujejo upadanja novih okužb v zadnjih dneh. Južna Koreja je v petek prvič po izbruhu epidemije sporočila, da je število tistih, ki so ozdraveli, višje kot število na novo okuženih.

  • V Iranu največ okužb v enem dnevu

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je v Iranu umrlo 113 ljudi, kar je največ v enem dnevu. Skupno število vseh smrtnih primerov je 724. Okužbo so potrdili pri 13.938 ljudeh, od tega jih je 4590 že okrevalo. Iranske oblasti so ob tem ljudi pozvale, naj ostanejo doma, da bi preprečili širjenje virusa.

Ljudje "morajo odpovedati vsa potovanja in ostati doma, da bi se lahko morda razmere v prihodnjih dneh izboljšale", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali na iranskem ministrstvu za zdravje. Iran je poleg Kitajske in Italije ena najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa.