Zdravje
Bolnišnica
Po navedbah zdravnikov je okužena že okrevala, tako da ni v nevarnosti. (Fotografija je simbolična.) Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
VIDEO
Nov primer tifusa v Sloveniji

Dodaj v

15-letna Slovenka, ki je zbolela za tifusom, ni v nevarnosti

Okužila se je na taboru v Italiji
29. september 2017 ob 16:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so pri 15-letni Slovenki potrdili okužbo s tifusom, vse kaže, da se je deklica okužila na poletnem taboru v Italiji, kar je že peti primer okužbe s tega tabora, namenjenega življenju v naravi.

15-letna Slovenka se je s tifusom, kot kaže, okužila na poletnem taboru v severni Italiji, kjer je bilo najmanj 3.000 ljudi z vsega sveta. "Srečanje je potekalo v naravi, higienske razmere so bile slabe, vsaj po opisu udeležencev, pravega vira pitne vode ni bilo, stranišča so si sami organizirali v naravi …" pojasnjuje Eva Grilc z Inštituta za javno zdravje. Po do zdaj znanih podatkih so se tako s tifusom okužili še dva udeleženca omenjenega tabora iz Francije ter po eden iz Nemčije in Hrvaške.

Po navedbah zdravnikov je okužena že okrevala, tako da ni v nevarnosti. Kaj pa tisti, ki so v stikih z njo? Je še mogoče, da se bolezen razvije oziroma da so zgolj prenašalci okužbe? Eva Grilc z Inštituta za javno zdravje je povedala, da so že v stikih z družino deklice, dogovarjajo se o laboratorijskem testiranju in nadzoru vseh, s katerimi ima deklica tesne stike. Pri tem pa poudarja, da je sicer mogoče, da se nekdo okuži tudi samo s tesnim stikom, saj se prenaša kot nalezljiva črevesna bolezen, "vendar je večja verjetnost prenosa s slabimi higienskimi razmerami oziroma z okuženim blatom, ki se prenese na roke in tako okuži s tesnim stikom, lahko pa se prenese tudi s hrano, ki jo pripravlja".

Obvestila o nevarnosti okužb tako ne bodo objavili, so pa primeri tifusa pri nas zelo redki. To je prva okužba v zadnjih štirih letih, k nam jo zanesejo predvsem popotniki iz Indije oziroma jugovzhodne Azije, podsaharske Afrike, redkeje tudi iz Južne Amerike. Ob zdravljenju nevarnosti ni: "Bolezen je danes ozdravljiva, zdravijo jo z antibiotiki, smrtnost je nižja od enega odstotka."

Tipični znaki, poleg visoke telesne temperature, ki traja dalj časa, so še bruhanje, driska in krči, lahko pa se pojavijo tudi izpuščaji.

T. K. B., Snežana Ilijaš (Radio Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 29.09.2017 ob 16:56
tron
Tifus povzročajo bakterije iz vrst salmonella,ki pridejo v telo preko onesnažene vode,hrane in onesnaženih rok.Pri nas se cepljenje proti tifusu priporoča komunalnim delavcem
TeksViler
# 29.09.2017 ob 18:21
Mater, pa tako življenje v naravi.
BepaJoseph
# 29.09.2017 ob 21:04
Ona ni v nevarnosti... so pa vsi okoli nje...
opranaglava
# 29.09.2017 ob 19:16
Takoj cepit. Vse. Kar leze in gre. Zadnjič malarija, sedaj tifus, ošpice je brezveze sploh omenjat. Tole Italijo bo pobralo, mi smo pa njihovi sosedi. Ceplenje nam je edina rešitev.
ksut
# 29.09.2017 ob 22:34
tabor, 3000 ljudi, stranišča si organizirajo sami v naravi, predpostavljam da je tabor več dni....se čudim da jih ni več zbolelo
Clovek
# 30.09.2017 ob 14:01
Še povezava do organizacije, ki se ukvarja s tifusim.

In povezava na novico, dobljena na prej citirani strani:
Outbreak news.
ASUSfan
# 29.09.2017 ob 19:54
@Ori

Kaj spet ves nekaj vec od nas, navadne raje? Sem sel gledat po drugih medijih (24ur, Siol, Dnevnik), pa nikjer ni kaj vec od slabih higienskih razmer objavljeno. Sicer pa, kamp v naravi, kaj pa pricakujes, da bo vse sterilno?
primos
# 30.09.2017 ob 19:20
Saj meni ni problem njihova filozofija razumevanja zivljenja itd
Se vedno pa obstajajo mobilni wc, tusirnice, ... na nivoju da se ohrani zdravje in higiena

Ne verjamem da ta 15 letna deklica obvlada vescine prezivetja v naravi. In da ne potrebuje nicesar iz nasega nacina zivljenja
Clovek
# 30.09.2017 ob 13:55
Kljub okoljskim in mirovniškim aspiracijam gibanja so tabori znani po škodljivem vplivu na lokalno okolje, udeleženci pa so dobili sloves zlorab drog in alkohola, razdiralnih in kriminalnih aktivnosti in kulturnega prisvajanja ter potvarjanja tradicij in prepričanj avtohtonih prebivalcev Severne Amerike.

Vir: Wikipedia.

Eno so deklarirane vrednote, drugo pa njihova dejansko razumevanje in implementacija v praksi. Starši, bodite pozorni, kam spuščate svoje najstnike.
keka77
# 30.09.2017 ob 13:50
A lahko prosim izvem kaj vec o tem taboru? Kdaj, kje, zakaj, kaksen tabor...?
Kazalo