Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 21 glasov Ocenite to novico!
Cepljenje, klopi
Na Nacionalnem inštitutu so potrdili, da pripravljajo nov predlog za širitev programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za zdravstveni svet na ministrstvu za zdravje, ki odloča o uvedbi novih cepljenj. Foto: EPA
Cepljenje, klopi
V Avstriji, ki ima podobno razširjenost povzročitelja bolezni kot pri nas, jim je z zelo odmevno promocijo uspelo zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot 80 odstotkov v zadnjih letih, hkrati pa se je močno znižalo število obolelih. Foto: EPA
Cepljenje, klopi
Klopni menigoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Foto: EPA
Cepljenje, klopi
V Sloveniji je cepljenje obvezno le za osebe, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljene okužbi z virusom klopnega meningoencefalitisa, priporočljivo pa za vse osebe, starejše od enega leta, ki bivajo na endemskem območju ali predvidevajo dejavnosti na endemskem območju. Foto: EPA
Cepljenje, klopi
Z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov, lahko možnost okužbe pomembno zmanjšamo, zato je treba biti pri tem dosleden. Foto: EPA
VIDEO
Z boleznimi klopov se let...

Dodaj v

Koristno, a drago cepljenje zaradi klopov. Koliko bo prispevala država?

Nacionalni inštitut bo znova poskusil prepričati državo o subvencioniranju cepljenja
15. april 2016 ob 06:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Avstriji so z odmevno promocijo in državno subvencijo cepljenja dosegli pomembno zmago v boju z okuženimi klopi, ki so lahko zelo nevarni. Kaj pa v Sloveniji?

Zdravniki so lani lymsko boreliozo odkrili pri 3.741 ljudeh, klopni meningoencefalitis pa pri 62 bolnikih, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

To je sicer najmanj v zadnjih desetih letih, a pred novo sezono klopov strokovnjaki opozarjajo, da pri nas še vedno velja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji klopnih bolezni.

"Treba je poudariti, da manjše število obolelih v zadnjih dveh letih ne pomeni, da se obolevnost dolgoročno zmanjšuje. Podatki kažejo, da je Slovenija med državami z najvišjo obolevnostjo za klopnim meningoencefalitisom," so opozorili za MMC.

(Pre)drago cepljenje
Strokovnjaki poudarjajo, da je najučinkovitejša zaščita cepljenje, a ocene na podlagi rednih poročil o vsakoletnem cepljenju kažejo, da se redno cepi le od 7 do 8 odstotkov Slovencev, kar je zelo malo.

Marsikdo si premisli zaradi visokih stroškov. Za celovito zaščito so potrebni trije odmerki cepiva, posamezni odmerek pa stane približno 30 evrov - za zaščito štiričlanske družine je tako treba seči precej globoko v žep. Strokovnjaki zato že vrsto let navajajo argumente, da bi država cepljenje subvencionirala.

V Avstriji, ki ima podobno razširjenost povzročitelja bolezni kot pri nas, jim je z zelo odmevno promocijo uspelo zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot 80 odstotkov v zadnjih letih, hkrati pa se je močno znižalo število obolelih, pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Prosili smo jih, ali lahko orišejo dozdajšnja prizadevanja za državno subvencioniranje in kako so pristojni utemeljevali, zakaj tega predloga ne podpirajo.

Najprej premalo raziskav ...
Pojasnili so, da je inštitut že leta 2004 pripravil Predlog za financiranje programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za šolske otroke, ki odhajajo na šolske dejavnosti v naravna žarišča bolezni.

"Ker gre za relativno drago cepivo in je za zaščito potrebnih več odmerkov cepiva - trije odmerki za osnovno cepljenje, prvi poživitveni odmerek čez tri leta, naslednji poživitveni odmerki pa na pet let -, je bilo mnenje nekaterih strokovnjakov, da so pred širitvijo potrebne raziskave stroškovne učinkovitosti takega programa, ki pa niso bile opravljene," so razložili.

... nato gneča s cepljenji ...
Tudi pri predlogu Programa za leto 2008 je inštitut poskusil s širitvijo programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.

"Ker pa se je v tistem letu načrtovalo več novosti: dodatni odmerek proti oslovskemu kašlju, širitev cepljenja proti gripi na stroške ZZZS-ja, cepljenje proti HPV-ju, je bilo finančno breme takrat preveliko," so pojasnili.

... še letos pa nov poskus
Vendar ne nameravajo vreči puške v koruzo. Za MMC so potrdili, da trenutno pripravljajo nov predlog za širitev programa cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za zdravstveni svet na ministrstvu za zdravje, ki odloča o uvedbi novih cepljenj.

Zdravstveni svet je namreč najvišji usklajevalni organ in najvišji posvetovalni organ ministra, pristojnega za zdravje na področju zdravstvene dejavnosti, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Oblikuje predloge vsebin zdravstvenih programov s stališča njihove izvedljivosti, dostopnosti, enakomernega razvoja vseh strok in finančnega učinka zdravstvenih tehnologij, v skladu s potrebami prebivalstva na nacionalni ravni.

"Po natančni analizi podatkov epidemiološkega spremljanja bolezni v zadnjih letih se je izkazalo, da največ obolevajo starejši, tudi potek bolezni je pri njih najhujši, bo nov predlog vključeval tudi cepljenje odraslih, dokončno pa moramo uskladiti še mnenje glede najprimernejše starostne skupine za cepljenje," so nam dejali na NIJZ-ju. Predlog bodo zdravstvenemu svetu predvidoma posredovali še letos, so dodali.

Previdnost pri primerjanju stroškov zdravljenja in stroškov cepljenja
Na svojih spletnih straneh opisujejo tudi primer bolnika, ki je pred nekaj leti za klopnim meningoencefalisom zbolel po vbodu klopa na domačem vrtu. Zaradi posledic bolezni je kar 110 dni preživel v intenzivni negi v kliničnem centru, osem mesecev na invalidskem vozičku, potrebnih je bilo kar pet mesecev rehabilitacije, da je lahko ponovno shodil. Bolezen tako lahko predstavlja zares visoke stroške za zdravstveno blagajno, kljub vsemu pa je potrebna previdnost pri primerjanju stroškov zdravljenja in stroškov cepljenja.

"Uvedba cepljenja v vsakem primeru predstavlja zelo velik strošek za ZZZS. Stroški zdravljenja posameznika so res veliko višji, kot je strošek cepljenja za posameznika, žal pa za cepljenje ni mogoče izbrati le tistih, ki bodo zboleli, pač pa moramo cepljenje ponuditi vsem. Ob uvedbi je treba cepljenje omogočiti najmanj eni rojstni kohorti letno, kar je približno 20.000 ljudi," so opozorili.

Cene odmerka se po državi malenkost razlikujejo
V Sloveniji je cepljenje obvezno le za ljudi, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljene okužbi z virusom klopnega meningoencefalitisa, priporočljivo pa za vse osebe, starejše od enega leta, ki bivajo na endemskem območju ali predvidevajo dejavnosti na endemskem območju.

Samoplačniški odmerek cepiva v ambulantah NIJZ-ja stane 34 evrov za odraslega in 32 evrov za otroka, cepiti pa se je mogoče tudi v zdravstvenih domovih in zavodih za zdravstveno varstvo po vsej državi.

Se pa cene med posamezni cepitelji razlikujejo - po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki so jih zbrali leta 2013, so se cene odmerka cepiva gibale med 27 in 35 evri. Najcenejši odmerek je bil takrat v Zdravstvenem domu Trebnje, največ pa je bilo treba zanj odšteti v koprskem in mariborskem zdravstvenem domu ter v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica.

Repelenti in čimprejšnja odstranitev klopa
Klopni menigoencefalitis je sicer resno virusno vnetje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prva faza bolezni se začne približno teden dni po vbodu klopa s slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom in vročino.

Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki se kaže z visoko telesno temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, tresenjem rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in zbranosti.

Pri od 5 do 10 odstotkih bolnikov se pojavijo ohromitve, približno odstotek obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere spadajo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Bolezen v veliki večini primerov zahteva hospitalizacijo in lahko močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju.

Ni pa cepiva proti lymski boreliozi, ki je v Sloveniji daleč najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Zdravljenje z antibiotiki je zelo uspešno in enostavno zgodaj v poteku bolezni, nekoliko bolj zapleteno je sicer pri zastaranih oblikah bolezni, a te so redke.

Bolezen se običajno začne z rdečino, ki se pojavi nekaj dni do tednov po vbodu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Kožne spremembe trajajo nekaj tednov do mesecev. Že v času kožnih sprememb ali pa v prvih mesecih po izginitvi pa se lahko pojavi tudi prizadetost živčevja, sklepov ali srca.

Z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov lahko možnost okužbe pomembno zmanjšamo, zato je treba biti pri tem dosleden, pa na srce polagajo strokovnjaki.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 15.04.2016 ob 06:56
Manjkata bistvena podatka:
-Kakšno je gibanje okuženosti klopov (ali narašča ali upada)
-Kolikšna je obolelost pri cepljenih (je 0% ali ni).
Zakaj nam torej ne daste teh podatkov, ki bi v primeru ugodnih številk, bili največji promotor cepljenja..
OneRound
# 15.04.2016 ob 07:18
V nasi druzini smo vsi cepljeni. Nasi sosedi je hcerka pri dveh letih umrla zaradi meningoencefalitisa. To grozo si je tezko predstavljati.
RdečeModro
# 15.04.2016 ob 06:31
Neverjetno, kakšno škodo lahko povzroči ta milimeter ali dva velika žival.

Veleum77 jaz pa če bi se cepil za kaj, bi se za to.
Sem videl v širši družini primer popolne ohromitve potem ko je gospa imela klopa. In če živiš izven mesta, kjer je možnost da naletiš nanj večja, je lahko le vprašanje časa, da bo med njimi okužen.
Norland
# 15.04.2016 ob 06:23
Pri nas so vsa cepljenja predraga. Samo lupijo narod. Jaz se ponavadi cepim v italijanski Gorici, kjer so cene 50% nizje.
Stajerc212
# 15.04.2016 ob 07:43
30€ evrov je res malo drago, ampak če bi država subvencionirala bi bilo manj okuženih in posledično manjši stroški zdravljenja
DrMinistr
# 15.04.2016 ob 08:01
In spet neki veleumi, ki so tako pametni, da sploh ne rabijo pogledat nobenih študij in sami po sebi vejo, da je cepljenje izjemno škodljivo.
Zanimivo pa, da se ne zavedajo škodljivosti (sevanje pa to) elektronskih naprav in veselo uporabljajo internet...

# 15.04.2016 ob 07:31
Sami dežurni doktorji tukaj ... specializirali ste pa kaj? Če bi toliko prebirali študijsko gradivo, kot berete teorije zarote, bi vsak imel lahko dejanski doktorat :)
aless70
# 15.04.2016 ob 09:26
Klopni memingoencefalitis je hudo resna zadeva, kjer je potrebna dolgotrajna bolniška in okuženi jo zelo redko odnese brez trajnih posledic.
Ne medved, klop je naša najnevarnejša divja žival.

Da pa država ne plača celpjenja tistim, ki si ga želijo, je pa itak ogledalo našega vrhunskega, brezplačnega, najboljšega na svetu, javnega zdravstvenega sistema.
Kdor je apripri proti cepljenju, ni problema njegova odločitev, ostale populacije s tem ne ogroža.
V primeru, da se okuži pa bi recimo necepljeni prispeval 50% stroškov zdravljenja in bolniške iz svojega žepa, kajne.
To je pravi biti odrasel in prevzemati odgovornost za svoje odločitve, oz. "put your money where your mouth is".
.
Disclaimer: cepljen že davno
mojo
# 15.04.2016 ob 07:29
Se da kako izvedeti, kakšne so sestavine cepiva, preden se cepim?
lp
Modrijan6
# 15.04.2016 ob 07:28
Koristno, a drago cepljenje zaradi klopov. Koliko bo prispevala država?

Je naslov zanimivega in zgovornega članka, in vprašanje avtorja tega zapisa je več kot na mestu. Dvomim, če bo kaj primaknila država, še manj zdravstvena zavarovalnica dokler jo bo še vodil Samo Fakin. Pod Fakinom pa je praktično vse za doplačati - plačujete obvezno, dodatno zdravstveno zavarovanje - podjite k zobozdravniku tam ni več usluge, da jo ne bi morali dodatno doplačati, splošni zdravniki pišejo vs manj receptov praktično vsa zdravila, denimo sirupe za prehladna obolenja in podobno plačate iz lastnega žepa, da ne naštevam, pri tem pa se Samo Fakin hvali koliko dobička ima njihova zavarovalnica. Menim, da je čas za odhod Sama Fakina iz Zdravstvene zavarovalnice, za zavarovance praktično ni naredil ničesar, naj se samo zamisli kakšne so čakalne dobe za odhod k specialistu, ali operacijo, prej umreš predno te operairajo, naj pride na to mesto sposobnejši direktor. Adijo, Samo Fakin.
DrMinistr
# 15.04.2016 ob 08:03
Je pa letos res ogromno klopov. Ne spomnim se, da jih bi bilo že kdaj toliko. Je pa res, da je bila tudi zima letos (še bolj kot v prejšnjih letih) nadpovprečno topla.
noprou
# 15.04.2016 ob 09:09
znanka je totalno proti cepljenju, skoraj fanatično
potem ji je umrl oče zaradi klopnega meningitisa
potem se je cela njihova družina cepila proti klopnemu meningitisu
... toliko v razmislek skeptikom
RJSlo
# 15.04.2016 ob 08:12
s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov,
--------------------------------
No ja. Tole bi morali nabiti na vrata vseh zdravstvenih domov. Obstajajo zdravniki, ki trdijo, da se prisesanega klopa ne odstranjuje. In potem to naredi medicinska sestra drugem zdravstvenem domu.
DLeagueStar
# 15.04.2016 ob 13:13
Sploh ni tok drago cepivo, ce ves kaj pomeni ta bolezen.

Sam sem prebolel boreliozo in je slo na sreco brez problemov skoz. Nekateri niso take srece. Meningitis je pa sploh sranje.

Boli samo to, da se lahko sedaj zakajam s ciki in naziram mastne hrane pa mi bojo zastonj naredili 3 bypasse (+vecmesecna hospitalizacija) ko bom skup padel pri 200kg, za eno cepljenje moram pa sam placat...

Anti vaxxerji ste trenutno najvecji zablojenci. Tisti, ki se vam ne bo nic zgodilo boste imeli sreco in svoje gonili naprej. Tisti pa, ki boste zadeli nesrecno loterijo boste pa zaceli ustanavljat gibanja ZS cepiva, ker si boste takrat zeleli, da bi cepili sebe ali svoje bliznje tudi stokrat, da bi le pomagalo.
ElTorro
# 15.04.2016 ob 13:54
V bistvu niti približno ni enako.....eno je, če nekaj dni obležiš z vročino. Nekaj povsem drugega je dobiti eno od bolezni, proti katerim cepimo, in za katere smo vsi po vrsti pozabili, kako izgledajo njihove posledice v praksi - ker smo jih s cepljenjem skoraj izkoreninili.
PecenkA
# 15.04.2016 ob 10:00
Vsak vikend se dobesedno valjam v klopu najbolj prijaznem okolju. Rekord imam 18 klopov naenkrat. Če ne bi bil cepljen, bi bila to loterija z veliko verjetnostjo zadetka. Sodelavka je imela srečo. Zaradi meningoencefalitisa je bila na bolniški pol leta in jo je odnesla brez trajnih posledic. Imam pa srečo, da še nisem (upam) staknil borelioze. Pregledujem se redno.
jurko123
# 15.04.2016 ob 10:25
Kaj pa narediš ko si cepljen in zboliš? Komu se javiš?
aaa
# 15.04.2016 ob 09:45
@janez100
Če ne vzameš antibiotika takoj po okužbi je popolnoma neučinkovit. Večina jih ne vzame takoj, ker lep čas ne opazijo simptomov. Dostikrat se pojavijo šele čez leta. In takrat de dohtarji sploh ne šljivijo. Tudi testirat te ne dajo. Če se hošeš samoplačniško pa stane 400 EUR. In tako večina borelioz sploh ni zajeta v statistiko.
yowie
# 15.04.2016 ob 08:47
@ nonparel
Definitivno večje kot pri boreliozi! Tudi če je borelioza 50x pogostejša ni tak problem, ker ni tako nevarna...pri meningoencefalitisu pa ti malo možgane sfrizira. Sosed je dobil to od klopa, pa so relativno hitro ukrepali, pa se danes (po petih letih) ni cisto pri sebi.
nonparel
# 15.04.2016 ob 08:41
Moj zgornji komentar je malo mimo, za boreliozo ne obstaja cepivo, obolevnost za boreliozo pa je pri nas 50 krat večja kot pa za klopni meningitis.
Najboljša preventiva pred boreliozo je torej še vedno samopregled telesa ko pridemo iz narave, da se klopa čimprej odstrani.
O cepljenju proti klopnemu meningitisu pa velja razmisliti, posledice za človeka so lahko katastrofalne, celo večje kot pri boreliozi.
bonanza
# 15.04.2016 ob 08:30
Po prepričanju slovenske zdravnice, ki se intenzivno ukvarja z boreliozo, zastarane oblike niso nič kaj redke. Prav nasprotno.
aaa
# 15.04.2016 ob 12:18
@cveti
Jaz sem imel pri dveh otrokih iste simptome po cepjenju. Ko sem to omenil zdravniku, je obakrat samo zamahnil z roko. Ko imaš posledice cepljenja si sam. Noben ti ne bo pomagal. S takim pristopom zdravnikov, ko stranskih učinkov sploh ne beležijo, pa je tako ali tako nemogoče dobiti verodostojno sliko o stranskih učinkih.
Slavy
# 15.04.2016 ob 10:33
Drži, da cepljenje ni ravno poceni. Država bi komot lahko delček subvencionirala. Lahko pa na celo stvar pogledamo tako, par kavic, cigaret, ki niso ravno poceni, manj, pa bo za tiste tri doze cepljenja. Samo če pogledamo, kolikokrat v trgovini kupimo, stvari katere res ne rabimo, ki se potem valjajo doma, bi videli kako krepko smo presegli ceno cepljenja. Tudi tako, se da videti celotno stvar.
DrMinistr
# 15.04.2016 ob 10:11
Mislim da je večja možnost, da dobim raka kot pa okužbo od klopa. 25 let že živim na kmetih pa konstantno v gozdu pa se zlo redko pojavi kakšna okužba.

Seveda je pa to možno, ampak možen je tudi infarkt, pa prometna nesreča... brezvezno kompliciranje.


Statistično gledano je to seveda res. Res pa je tudi, da proti raku, infarktu in prometni nesreči ne obstaja tako enostavna rešitev, kot je cepljenje.
Ramus
# 15.04.2016 ob 09:48
Velika težava glede samoplačniških cepljenj (storitev) v ambulantah splošnih zdravnikov in zasebnikov, so omejitve ZZZS, ki ne dovoljujejo opraviti cepljenja v času, ki ga financira ZZZS, ter mora zdravnik cepiti izven rednega delovnega časa (česar nihče ne počne, razen kakega pogumnega zasebnika), drugi del zgodbe pa so same lokalne izpostave NIJZ-a, ki cepljenja izvajajo ob tako smešnih urah (8-12h), da si človek mora vzeti dopust za cepljenje. Torej kot mnogo stvari v Sloveniji, tudi to področje izredno slabo sistemsko urejeno, pa ni čudno, da KME potem predstavlja tako veliko tveganje za zdravje ljudi,.... pravzaprav škandalozno!
ivan ne
# 15.04.2016 ob 09:23
če bi vsaj pol prispevala država, bi se veliko več ljudi ceplo, samo kaj ko pri nas nikoli ni denarja
za rajo.
Narodniheroj
# 15.04.2016 ob 06:38
RdečeModro.... kloša lahko fašeš povsod. Pravzaprav so v CE med najbolj okuženimi.
BojanD
# 15.04.2016 ob 10:48
No, @cveti je pa tipična predstavnica naslednje miselnosti:
SLIKA
BojanD
# 15.04.2016 ob 10:46
=Nekatere sestavine so navedene v tem besedilu (ne vse, saj so določene sestavine poslovna skrivnost).=
Bedarija! V cepivu niso navedene zgolj neaktivne snovi, ki niso rizične, npr. fiziološka raztopina.
Slavy
# 15.04.2016 ob 10:20
Tisti, ki pravite, da bolj škodi cepivo kot klop nimate pojma o pojmu. A sploh veste kaj je meningoencefalitis. V grobem povedano je to virusno vnetje osrednjega živčevja. Ko virus prodre v možgane pusti za sabo upostošenje. Jaz si taga zase in za svoje otroke ne želim. Pozanam osebo, ki je zaradi pika klopa, imela klopmi meningoencefalitis. K sreči jo je še dobro odnesel, padel je celo za nakaj dni v nezavesti. Ampak posledice, katere mu je to pustilo niso tako majhne. Od dogodka je sedaj minilo že nekaj let ampak posledice čuti še sedaj. Skoz ima neke probleme, sam pravi da ni isto, kot pred pikom. Klopni meningoencefalitis ni gripa, ki ja pozdraviš z čajčki in juhico.
Vem za par primerov ljudi v bližnji okolici, kateri so zaradi klopnega meningoencefalitisa umrli. Govoričiti, kar nekaj češ to ni nič, je neodgovorno in zelo naivno. Obstaja delček prebivalstva, kateri se iz takšnih in drugačnih zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. To je razumljivo.
Ramus
# 15.04.2016 ob 10:20
Mi lahko kdo razloži kako hitro te klop zastrupi? Je nevaren le v primeru,da ga ne vidiš in ga ne odstraniš ali te okuži že po parih urah tako,da lahko umreš?

Klop te okuži, ne zastrupi. V primeru okužbe z virusom klopnega meningoencefalitisa je okužba takojšnja, ko slina klopa ob predrtju kože pride v podkožje. V primeru bakterijske okužbe pa zavisi, ali se je klop v sezoni že hranil in so bakterije v prebavilih klopa že aktivne ali ne. Nasplošno pa velja, da je za bakterijsko okužbo potrebnega več časa in je zato fino klopa čimprej odstraniti. 24h je zgolj neko splošno obdobje, ko velja, da klop še ni prenesel bakterijske okužbe.
kunta kinte
# 15.04.2016 ob 09:49
podjite k zobozdravniku tam ni več usluge, da jo ne bi morali dodatno doplačati,

zastonj so samo železni zobi,v 21 stoletju,ne mi rečt,da je nabavna cena tistih 3g keramike toliko višja kot zlitine,dela je pa skoraj enako
death666
# 16.04.2016 ob 09:36
V Butalestanu itak mate vsi kekci cepivofobijo, tak da tut če bi blo vse zastonj se ne bi nobeden cepil!!!
DrMinistr
# 15.04.2016 ob 11:24
Delajte na imunskem sistemu, zdravo se prehranjujte, izogibajte se okoljskim toksinom in sevanjem (kolikor se pač da v tem zastrupljenem svetu), obvladujte stres, ...pa vam nobena bakterija ali virus ne bosta povzročila večjih težav[/i]

Uf...@cveti, ti verjetno sploh umrla ne boš.
No, z zgoraj navedenim se strinjam vse do podčrtanega stavka, ki je eden največjih idiotizmov med vsemi komentarji.
BojanD
# 15.04.2016 ob 11:03
@cveti, ne razumem, zakaj bi dejstvo, da je tvoj otrok cepljen, demantiralo mojo prvo sliko? Če že, je ravno pritrjuje.
BojanD
# 15.04.2016 ob 11:01
@cveti je očitno nasedla tudi temu mitu:
SLIKA
BojanD
# 15.04.2016 ob 10:44
@ramus, res je, prej si to napisal. Ampak potem končati z "24h je zgolj neko splošno obdobje" je zavajajoče. Ni splošnega obdobja oz. splošno lahko rečemo le, da čimhitreje, tem bolje.
pero5
# 15.04.2016 ob 09:49
Mi z družino smo veliko v naravi, mali radi letajo okoli in spotoma poberejo vse možno, kar se pase po okoliškem rastlinju. Iz druge roke vem za par primerov klopnega meningoencefalitisa ter njegove obupne posledice, zato smo tudi mi vsi precepljeni.
Jaz sem zato bolj miren in se ne obremenjujem s tem, koliko to dejansko pomaga, kakor se ne obremenjujem s tem, koliko je zelenjava s trgovine dejansko zastrupljena, pa koliko mi lastna Wifi mreža kuri možgane.
janez100
# 15.04.2016 ob 09:40
Proti boreliozi imamo zdravila, torej antibiotike, proti klopnemu meningoencefalitisu pa zdravil ni in je možno samo podporno zdravljenje. Cepivo je učinkovito in med najbolj varnimi.
Obstaja sicer tudi cepivo proti boreliozi, ki pa so ga prenehali izdelovati, ker se farmacevtski industriji ni splačalo (oz. ker itak imamo antibiotike za zdravljenje).
Bibka7
# 15.04.2016 ob 09:24
Torej,okužen klop je nevaren,če se ga ne odstrani takoj?
aaa
# 15.04.2016 ob 13:32
Anti vaxxerji ste trenutno najvecji zablojenci. Tisti, ki se vam ne bo nic zgodilo boste imeli sreco in svoje gonili naprej. Tisti pa, ki boste zadeli nesrecno loterijo boste pa zaceli ustanavljat gibanja ZS cepiva, ker si boste takrat zeleli, da bi cepili sebe ali svoje bliznje tudi stokrat, da bi le pomagalo.

Se strinjam. Ampak enako je, ko se nekomu ali njegovim bližnjim kaj zgodi zaradi cepljenja. Mimogrede, jaz sem enkrat cel teden ležal s 40 vročine. In še priznali so, da je verjetno zaradi cepiva.
aaa
# 15.04.2016 ob 12:23
@hepimen
A res? Moje žene in še marsikoga, ki ga poznam antibiotiki niso pozdravili.
hepimen
# 15.04.2016 ob 12:18
aaa
Za boreliozo pa tako ali tako ni cepiva.

Si kar brihten. Za boreliozo ni cepiva, ker se pozdravi z antibiotiki...
vipmit
# 15.04.2016 ob 10:30
.. sejanje panike.

Še dobro, da so moji starši in stari starši preživeli na kmetiji otroštvo in življenje.
mitjek
# 15.04.2016 ob 10:05
Hvala bogu me klopi ne marajo. Ogromno časa preživim v gozdu pa še nikoli nisem imel klopa, osebe ki so ob istem času z mano v gozdu ponavadi pridejo polne klopov.
Bibka7
# 15.04.2016 ob 09:59
"Prva faza bolezni se začne približno teden dni po vbodu klopa s slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom in vročino."

Mi lahko kdo razloži kako hitro te klop zastrupi? Je nevaren le v primeru,da ga ne vidiš in ga ne odstraniš ali te okuži že po parih urah tako,da lahko umreš?
mikha
# 15.04.2016 ob 08:52
Pri nas so vsa cepljenja predraga. Samo lupijo narod. Jaz se ponavadi cepim v italijanski Gorici, kjer so cene 50% nizje.

No, jaz sem sel lani vprasat v Gorico koliko je cepljenje in je bilo 33 eur. Zdej pa me res zanima, kje bi bilo pod 20 eur.
am shagar
# 15.04.2016 ob 08:46
Z memnigoencefaslitisom je okuženi nekje en procent klopov. Z borelijozo pa mislim, da tudi do 50% odvisno od predela države. Tisto 0 24 urah naj bi držalo za beorlizo, za meningoencefalitis pa ne.
gesan
# 15.04.2016 ob 08:22
Biznis je biznis!
Nema veze, če je človek vedno manj odporen na zunanje vpljivnike...
Nema veze zakaj so klopi vedno bolj "strupeni"...

Glavno, da se sistemsko ima ljudi za bedačeke
josh k.
# 15.04.2016 ob 08:02
Piše, da v Avstriji jim je uspelo dvignit odstotek cepljenih iz 6% na 80% , to je mišljeno na celotno število prebivalcev, ali da se jih je enkrat cepilo šest prebivalcev, danes pa nekaj čez osemdeset prebivalcev.
Kazalo