Zdravje

Poudarki

  • 10. september je od leta 2003 svetovni dan preprečevanja samomora
Če v svoji okolici opazimo nekoga, ki se spopada s stisko, mu skušajmo pomagati, svetuje stroka. Foto: Reuters
       "Slovenija se deli skoraj na pol. Vzhodne regije - Maribor, Celje, Ravne na Koroškem, Prekmurje in Novo mesto - so regije, kjer je količnik samomorilnosti nad slovenskim povprečjem."       
Upokojenec
Zaskrbljujoče je, da se povečuje število samomorov med starejšimi. Foto: BoBo
Kot je povedala doc. dr. Saška Roškar, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje letos izvajali - en sklop jih še čaka - z zaposlenimi na zavodih za zaposlovanje po vsej Sloveniji različne delavnice na temo prepoznavanja samomorilne ogroženosti, depresije in čezmerne porabe alkohola. "Zaposleni na zavodih so sami izrazili željo, da bi se o tem izobraževali, saj so pri svojih strankah, torej brezposelnih, opazili povečano število te problematike." Foto: MMC RTV SLO
Kolesarji so samo v Sloveniji v okviru akcije Prekolesarimo svet prekolesarili več kot 23.000 kilometrov.(fotografija je simbolična) Foto: Goran Rovan
Lani so ob svetovnem dnevu preprečevanja samomorov pripravili instalacijo, ki ponazarja število ljudi, ki so storili samomor. Foto: BoBo

Dodaj v

Lani je storilo samomor več Slovencev kot predlani. In leto prej. In leto prej ...

10. september je svetovni dan preprečevanja samomora
10. september 2014 ob 06:27
MMC RTV SLO

Leto 2010: 416. Leto: 2011: 437. Leto 2012: 443. Leto 2013: 448. Število samomorov v Sloveniji se v zadnjih štirih letih znova povečuje, a je še vedno občutno nižje kot recimo leta 2000, ko je samomor naredilo 588 ljudi.

"Res je, da od leta 2010 opažamo rahel porast števila samomorov, in sicer pri moških, medtem ko je pri ženskah relativno stabilno. Čemu pripisujemo dejstvo, da se je število samomorov nekoliko povečalo, bi težko komentirala. Lahko, da gre za slučajna nihanja, saj se dogaja, da se eno leto število malo poveča, drugo pa malo upade, delno pa je to lahko vpliv tudi ekonomske krize," pravi doc. dr. Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in poudarja, da povečanje števila samomorov ne more biti samo vpliv ekonomske krize. "Slovenija je že pred krizo spadala med države, ki so bolj ogrožene, ko govorimo o samomoru."

80 odstotkov samomorov storijo moški
Letno si po svetu življenje vzame več kot 800.000 ljudi, od tega največ v revnejših državah. Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da v Evropi naredi samomor štirikrat več moških kot žensk, glede starosti pa velja, da se največkrat za samomor odločijo starejši od 65 let.

Slovenija je že leta med državami z najvišjo stopnjo samomorilnosti: za Litvo (30,7 smrti na 100.000 prebivalcev), Madžarsko (21,5 na 100.000) in Finsko (18,5 na 100.000) je med državami članicami Evropske unije po številu samomorov s količnikom 18,4 na 100.000 na 4. mestu, kažejo podatki Evropske unije iz leta 2010. Na drugi strani so najmanj samomorov zaznali v Grčiji (3,3 smrti na 100.000 prebivalcev), Italiji, Španiji, Veliki Britaniji, Malti in na Nizozemskem.


Število samomorov
v Sloveniji

2008 2009 2010 2011 2012 2013
Skupaj408448416437443448
moški324351336348363361
ženske849780898087
Starost (leta)
0-1913712827
20-49172169150150163153
50+223272254279278288

Vir: NIJZ

Litva je tudi v svetovnem merilu na prvem mestu lestvice držav z najvišjo stopnjo samomorov. Na drugem mestu je Južna Koreja, potem sledijo Belorusija, Kazahstan, Rusija in Indija, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

V 15 letih veliko izboljšanje preventive
Kot pravi Roškarjeva, je znižanje samomorilnega količnika Slovenije v zadnjem desetletju posledica več dejavnikov: v tem obdobju so se močno povečale preventivne dejavnosti, poleg tega pa ljudi, ki so v stiski, tudi ključni strokovnjaki prej prepoznajo, prej poiščejo pomoč in so bolje zdravljeni. "Še nekaj je pomembno: da so v tem desetletju, ko smo v Sloveniji zaznali upad samomorilnega količnika, tak trend opazile tudi druge države, ki imajo visoke količnike," pojasnjuje Roškarjeva.

"Prekolesarimo svet"
Ob letošnjem Svetovnem dnevu preprečevanja samomora so se Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, (UP IAM), Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Združenje OZARA Slovenija priključili svetovni akciji Prekolesarimo svet za preprečevanje samomora. Cilj svetovne akcije je bilo prekolesariti 40.075 km, kolikor znaša obseg zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), samo v Sloveniji pa so do 8. septembra kolesarji prekolesarili več kot 23.000 kilometrov.


Vzhod Slovenije še vedno spada med bolj ogrožena območja, ko govorimo o samomorilnosti. "Slovenija se deli skoraj na pol. Vzhodne regije - Maribor, Celje, Ravne na Koroškem, Prekmurje in Novo mesto - so regije, kjer je količnik samomorilnosti nad slovenskim povprečjem. To je verjetno povezano tudi z manjšo gospodarsko razvitostjo, slabšimi življenjskimi pogoji, hkrati pa so to tudi regije, ki so izpostavljene večji porabi alkohola," pojasnjuje Roškarjeva.

V celjski regiji 15-odstoten upad količnika samomorilnosti
Regija, ki po njenih besedah pozitivno izstopa, je celjska, kjer je količnik samomorilnosti v zadnjem desetletju upadel za 15 odstotkov, kar je zelo dobra novica. Tam so izvajali veliko preventivnih dejavnosti, celotna skupnost se je aktivirala, na različnih ravneh, od šolskih svetovalnih delavcev do splošnih zdravnikov, veliko pa so naredili tudi glede dostopnosti pomoči. "Vse to so dejavniki, ki so verjetno pripomogli k upadu količnika. Ponekod pa tega ni: na primer v Prekmurju ali Ravnah na Koroškem je, kar se tiče dostopnosti pomoči, stanje slabše. Na Ravnah na Koroškem donedavna recimo sploh niso imeli psihiatra ali pa so imeli samo enega. Če je človek v stisku, pa ni psihiatra ali drugega strokovnjaka, potem imamo veliko težavo," našteva praktične posledice razlik med regijami.

Kot kažejo statistični podatki, pa se v zadnjih letih nenehno povečuje število starejših, ki naredijo samomor. Kot pravi Roškarjeva, starejši že na splošno sodijo med bolj ogrožene skupine za samomor, kajti ogroženost s starostjo narašča, saj se s starostjo kopičijo dejavniki tveganja za samomor. "Pri starejših se kar naenkrat zbere več teh dejavnikov tveganja za samomor: pešajo fizične moči, začnejo se telesne bolezni, vrstniki začnejo umirati, posledično so osamljeni, spopadajo pa se tudi s slabšim socialno-ekonomskim položajem," pojasnjuje vzroke, a hkrati dodaja, da ima odprtje centrov dnevnih dejavnosti za starejše zelo pozitiven učinek, saj se tako manjša njihova osamljenost.

Stiki za pomoč v stiski:

112 - reševalna služba

116 123 - zaupni telefon Samarijan in Samaritan

116 111 - TOM-telefon otok in mladostnikov

01 520 9900 - klic v duševni stilski (od 19. do 7. ure)

Vsakdo mora biti pozoren na okolico
Podatki kažejo, da je 40 odstotkov tistih, ki naredijo samomor, poročenih. Kako naj partner ukrepa, kadar opazi, da se je njegov partner znašel v veliki stiski? Roškarjeva opozarja, da to ni vezano na partnersko zvezo, ampak na to, kako na splošno ljudje opazijo stisko sočloveka. "Ali se spremeni obnašanje drugega človeka, pozorni moramo biti na vsako obnašanje, ki ni značilno za tistega človeka, če se recimo prej družabna oseba začne umikati v samoto, prej urejena oseba ne da več nič na svoj videz, nekateri se poslavljajo, čeprav nikamor ne gredo, in pišejo oporoke, nekateri pa tudi verbalno opozarjajo, da si bodo nekaj naredili," našteva znake, na katere moramo biti pozorni.

Pomembno vlogo pri ozaveščanju družbe o nujnosti pravočasnega iskanja pomoči, igrajo tudi mediji. "V zadnjem času je bilo več primerov t. i. razširjenih samomorov, ko storilec iz ljubosumja najprej ubije nekoga drugega, potem pa sodi še sebi. Poročanje v medijih takrat ni bilo primerno, kajti ni se dovolj poudarilo, da je treba poiskati pomoč, ko se družina znajde v taki stiski."

"Preprečevanje samomora - ves svet povezan"
Geslo letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora je Preprečevanje samomora – ves svet povezan, kar odraža pomembnost povezav na različnih ravneh za uspešno preprečevanje samomora. Kot navajajo v združenju Ozara Slovenija, nacionalnem združenju za kakovost življenja, so pomembne tako povezanost na področju kliničnih strok (sodelovanje strokovnjakov za uspešno obravnavo ogroženih), povezanost in sodelovanje med različnimi akterji in resorji (šolstvo, sociala, zdravstvo, znanost), kot povezanost na nacionalni in mednarodni ravni ter - kot ena izmed ključnih - povezanost med ljudmi.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 10.09.2014 ob 07:04
Oropana, pokradena in ugrabljena država s strani "elite", kjer pravica ni enaka za vse...
kozorog1973
# 10.09.2014 ob 06:58
me ne preseneča, glede na to v kakšni zarukani državi živimo.
meteor
# 10.09.2014 ob 07:11
SAMOMORILCI
Namesto, da bi se obrnili v reševanje problemov in izboljševanja okoliščin, (praviloma) izven sebe, se raje obrnejo proti sebi.
K samomorilcem je treba prišteti tudi tiste, ki sebe ubijajo z alkoholom in mamili.
Pomemben delež vpliva ima arogantna, nedosledna in lažnjiva politika, korupcija oblasti kar onemogoča normalno življenje številnim.
Oblast takšnih spravlja OB last in posredno MORI.
Ta se je zavezala etiki
Bomo VIDELI!
Na vodi čutim, da še ne bo tako.

K A ZA L O
zemljemerec
# 10.09.2014 ob 08:12
Smrt je za nekoga...rešitev. Zato spoštujte odločitev posameznika, ker ima pravico do odločitve.
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 07:11
Žalostna novica za dobro jutro, zakaj je to tako, da smo Slovenci tako samomorilen narod pa je moje retorično vprašanje, morda je kriva depresija, aksioznost, pa tudi težka gospodarska kriza, dolgovi posameznikov upnikom - gre za začaran krog in to so nemara razlogi, da ljudje obupajo. Slovenska družba bi morala na tem področju storiti mnogo več kot stori, zato so na potezi Ministrstvo za zdravje, pa družino in socialne zadeve, tudi šolski resor lahko veliko prispeva, da otroke že od malih nog vzgaja v ljudi, ki jim soldiarnost, pomoč in medsebojna povezanost niso nekaj tujega, na potezi pa je seveda družina, ki je temeljna celica vsake družbe, zato Slovenci zbudimo se....., žalostno pa je tudi, da je na koncu samomor le stvar statistike in ni institucije, ki bi znala pomagati družini, ki je ostala brez matere, ali očeta, ali Bog nedaj brez obeh roditelejev....
ZIZITOP
# 10.09.2014 ob 08:46
Pred nekaj desetletji je bilo veliko mrtvih na cestah in veliko samomorov. Razmerje je bilo od 1: 1,5 do 2. Danes je to razmerje 1:4 (skoraj). Popolnoma jasno je, da smo na enem področju naredili veliko, čeprav ne vse, drugo pa smo popolnoma zanemarili.

Moje mnenje je, da je problem tako velikega števila samomorov v grožnjah. Vse od rojstva, ko ti začnejo groziti starši: "Če ne boš priden bo prišel bau bau, pa v šoli, če se ne boš učil bo...." Večen strah, da ne boš dobil službe, če jo že imaš, nenehni pritiski in grožnje da jo boš izgubil. Odnosi v podjetjih so sužnjelastniški. Vsi ti nadzori s kamerami, kartice, gps-i, so nesprejemljivi. Tudi naša zakonodaja je pretirano stiska vsa mogoča pravila. Nikogar več ne smeš poslat v pm ali mu rečt kako močno, kerti prijava prinese visoke kazni. Če povzamem, povsod nas stiskajo in omejujejo. Smo vedno bolj v kletkah in to je osnovni razlog za samomore.
Kajzer Franz
# 10.09.2014 ob 08:10
odtujenost ljudi je glavni vzrok samomorilnosti.. v državah, kjer se ljudje družijo (in ne mislim, da se nacejajo za vikend, nimajo pa pojma, kdo jim je "prijatelj" v resnici), si pomagajo in se lahko zanesejo drug na drugega, je samomorov minimalno...

tu tega ni.
še familija se ne druži med seboj.
Anar Hija
# 10.09.2014 ob 09:11
Vem, da se ponavljam ampak, katero ministrstvo je odgovorno za ta problem?

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve, enake možnosti (Anja Kopač Mrak iz kartela SD) in Zdravstveno ministrstvo (ki so ga vodili celo ljudje iz Desusa, pa vsi vemo, da tam nimajo 0,1% sposobnega kadra za podsekretarja, kaj šele višje).
janezdolzan
# 10.09.2014 ob 08:40
to je direktna posledica korupcije in koritništva, ko brez vez in poznanstev ne moreš uspeti, človek postane zafrustriran, karkoli naredi nima haska...
Skippy
# 10.09.2014 ob 07:55
Čeprav se skoraj 500 ljudi na leto ubije zaradi zavožene družbe (kar je popolnoma beden razlog za izgubo državljana), pa se ljudje kot obsedeni raje ukvarjajo s pitjem piva, pa prometom itd., kjer lahko moralizirajo. Samo da se ne rabijo z ljudmi in njihovimi stiskami.
Binder Dandet
# 10.09.2014 ob 08:03
@tupamaross.
Zopet fasciniran nad novimi podatki, ki jih zasledim v tvojem postu. Rekorderji pri samomorilcih nad 65 let? Ker država preneha izplačevati pokojnino? Na katerih virih baziraš svoje ugotovitve?
uizzi
# 10.09.2014 ob 09:02
@Janez 139

Vsak ima pravico do svojega mnenja, ampak lagati pa ne rabiš Po drugi svetovni vojni, ko so cerkev in vero preganjali,

Moja babica in moji starši so bili verniki, pa jih nihče ni preganjal.
jo-jo
# 10.09.2014 ob 08:54
Opažam, da bi nekateri komentatorji na vsak način radi naredili samomor zgolj samo kot posledico politično-ekonomskega položaja države. Slovenija ima že dolgo tradicijo samomorov in kljub temu, da naslov nakazuje, da smo po številu samomorov na rekordni ravni še zdaleč ni tako. Poglejte si statistiko za deset let in več nazaj pa boste vedeli o čem govorim. Sicer pa posploševanje ni nikoli dobrodošlo pa vendar "psihološki profil"okolja, ki specifično rešuje probleme (introvertiranost in tabuiziranje ter alkoholizem,...) ter osebnostne poteze kot so nizka- šibka samopodoba ter ob enem sebičnost so tisti parametri, ki lahko TUDI kažejo na samomorilnost.
uizzi
# 10.09.2014 ob 08:33
Oblast nima nič s tem. Samo poglejte prve tri države Litva, Finska in Madžarska. Bolj različnih ne bi mogel našteti. Če pogledamo pa na dno vidimo Grčijo, torej tudi ekonomija odpade.

Ostane pa dejstvo, da je nekaj v naši kulturi, kar nas dela introvertirane.
gesan
# 10.09.2014 ob 08:20
TIGR
# 10.09.2014 ob 07:04
Oropana, pokradena in ugrabljena država s strani "elite", kjer pravica ni enaka za vse...
.................................

Res je!
Toda premnogi zahtevajo ekstra pravice tudi za tiste lopove, ki so že za zapahi.
No to velja samo za izjeme, priviligirance.
Bivši uporabnik
# 10.09.2014 ob 09:47
SAMOMORILCI
Namesto, da bi se obrnili v reševanje problemov in izboljševanja okoliščin, (praviloma) izven sebe, se raje obrnejo proti sebi.
K samomorilcem je treba prišteti tudi tiste, ki sebe ubijajo z alkoholom in mamili.
Pomemben delež vpliva ima arogantna, nedosledna in lažnjiva politika, korupcija oblasti kar onemogoča normalno življenje številnim.
Oblast takšnih spravlja OB last in posredno MORI.
Ta se je zavezala etiki
Bomo VIDELI!
Na vodi čutim, da še ne bo tako.


jst ti pa povem, da ni to glavni razlog. glavni razlog je, da smo slovenci (lahko bi rekel slovani nasploh) premalo samozavestni in srečni nasploh. mogoče je krivo okolje, zgodovina, genetski bazen, hrana, kdo bi vedel.
ves izvor problemov vedno izhaja iz tega. sej imaš države pod diktaitorji, brez vod in elektrike ipd, pa se ljudi smejejo. negativizem je zelo nalezljiv, sploh če imaš dobre predispozcije za depresijo ipd (kar jo več kot očitno imamo). glede teh zadev pa se na državni ravni pa res ni prav nič nikoli naredilo (evo, pa spet jamramo). vsak, od delavca do predsednika lahko z svojim pozitivnim pogledom vpliva na družbo in okolje okli sebe, da ni takoj vidi probleme, ampak izziv. da ni potrebno vse vzet tako resno in da je še veliko drugih ljudi, ki imajo dosti večje problem od nas, pa lepo vztrajajo in se zadovoljni v življenju.
zato je tudi en velikih ciljev za prihodnje, da se moram slovenci naučiti biti srečni. garantiram, da bodo šle številke dol.. pustite politike, poskrbite zase.
vid-steh
# 10.09.2014 ob 11:33
Prebiram komentarje in, iskreno povedano, me ob njih kar glava zaboli. Mislim; a morate v res čisto vsako temo vnašati politiko in ideološke razdore? Samomorilne misli se pojavijo pri človeku iz več razlogov in prepričan sem, da ti niso pogojeni zgolj s tem, kdo je na oblasti. Glavni problem je predvsem odtujenost naše družbe in hladni medsebojni odnosi. Saj je že bežen pogled na spletne forume dovolj, da vidimo, v kakšnem položaju se nahaja družba; vsi znamo samo še kritizirat, širit slabo voljo in se kregat zaradi malenkosti. Dialog je praktično nemogoč; nihče nikogar ne posluša, vsak trmasto vztraja pri svojem prepričanju, kompromisi sploh ne pridejo v poštev, pogosto zatekanja k osebnim žaljivkam itd. Lahko se še toliko prepričujemo, da so za vse krivi politiki, ampak resnica je žal takšna, da veliko krivde sloni tudi na nas samih.
gesan
# 10.09.2014 ob 08:24
zemljemerec
# 10.09.2014 ob 08:12
Smrt je za nekoga...rešitev. Zato spoštujte odločitev posameznika, ker ima pravico do odločitve.
..........................

Se strinjam!
Ma sem prepričan, da ni prišel na ta svet z namenom, da bi tako končal in v tem videl smisel svojega življenja.

Mogoče pa vidijpo rešitev v tem za to, ker so jih oropali nekega eksistenčnega dostojanstva?!
In ti roparji tega so pravzaprav posredni morilci.
Za to jaz venomer zagovarjam stališče, da bi pohlep moral bit glih tako kazniv kot kleptomanizem. Se pravi, da je pohlep kirminal.

Ma so ljudje še preplitvi, da bi to dojeli in bi se ob zakladu večina poklala, da bi ves zakald imeli zgolj za svojo pohlepno bolanost.
yoda
# 10.09.2014 ob 09:28
Kako vzgojiti samomorilca

Binder Dandet
# 10.09.2014 ob 09:20
@tupamaross:
"na virih ZPIZ-a. Samo ga je treba najti. Tudi Ti si ga lahko
ogledaš, če imaš kakšne zveze. Pa še na poročilih ZN, ki
so pred dvema ali tremi leti bili javno dostopni."

Če imam veze, lahko pridem do podatka?:) Glede na to, da debatirava preko interneta, dajma poiskat vir, ki je dostopen preko interneta. Z dajma mislim tebe. Zgoraj v članku je zaznati porast 50+, nikjer ni omenjeno 65+. Še manj pa kdo porast v kategoriji 65+ v zadnjih letih povezuje z zapleti pri izplačilu pokojnin v zadnjih mesecih.

"Zanimajo me te zadeve, Binder Dandet, predvsem zaradi
resničnega ropanja upokojencev in invalidov."

Tega ropanja še vedno ne razumem najbolje. Če se to ne nanaša na zadnje zaplete, potem prosim za dodatno obrazložitev. Ker meni so znani le zapleti iz zadnjih mesecev. V celotni populaciji upokojencev 200+ primerov predstavlja 0,04%.

" Predvidevam , da si sam zadnje dni
priča večjemu številu upokojencev, ki so jim kar tako nehali
z nadaljnimi izplačili pokojnin pa še od njih zahtevajo tam po
...15, 25... tisoč, da vrnejo tisto, kar so že dobili."

200+ jih je bilo, ki so dobili odločbo, ne pa večje število. Vir. Sploh pa zadnji zapleti (v zadnjih mesecih) s pokojninami ne morejo vplivati na dogajanje na področju samomorov v preteklih letih.

Razumeš moj problem? Nikjer ni zaslediti ali ne navedeš ne podatkov, ki jih navajaš (porast pri 65+), niti vzroka za to ne moreš utemeljiti, ker govorimo o 200+ primerih in če jih ni polovica takoj naredila samomora, to ne bo vplivalo niti na statistiko 2014. Še manj pa to lahko vpliva na statistike preteklih let.
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 09:20
@jo-jo

Predolgo sem že na svetu, da ne bi vedel, da je v Sloveniji več samomorov kot kdaj koli poprej. Materialna kriza, izguba službe in s tem vzeto osnovno človeško dostojanstvo, revščina Slovencev in z njimi povezani dolgovi ustvarijo pri posamezniku tako imenovani začarani krog, ponavadi se temu pridruži še alkohol, z njim depresija in smo že blizu brezizhodni sitauciji in ni več daleč od samomora. Ne bom rekel, da v času vseslovenskega socializma ni bilo brdkih samomorov, toda toliko kot jih je zdaj jih pa res ni bilo nikoli. Včasih smo bili ljudje bolj veseli, bolj zadovoljni, srečni, bolj povezani - sam osebno sem bil najbolj vesel sedemdestih let prejšnjega stoletja, ko res ni bilo take krize, ni bilo revščine, bile so službe, živeli smo srečno in sproščeno. Kako živimo danes pa naj vsakdo presodi sam. Pa še nekaj - nekoč nismo poznali krize vrednot kot jo denimo poznamo danes. Tako pravi gospod, ki se bliža 60 letom. Narediti samomor - pomeni dokončno obupati, ni več vere v življenje, strokovnjaki dodajajo, da je za samomor potreben izjemen pogum.............

Pa brez zamere in lepo bodite jo - jo.
gesan
# 10.09.2014 ob 08:18
kozorog1973
# 10.09.2014 ob 06:58
me ne preseneča, glede na to v kakšni zarukani državi živimo.
........................................

Ja res je!
Eni (premnogi) pa še navijajo za ene od teh glavnih kuharjev tega "golaža zarukanosti"!
y_os
# 10.09.2014 ob 08:08
@ Skippy

Prav maš.
Z njimi ni zaslužka. Najlažje je po cestah kazni dajat pod pretvezo, da bo pa zdaj boljše. Narediti pa nič, enako v družbi/sistemu, zaradi katere je toliko samomorov.
koprcan
# 10.09.2014 ob 09:51
Vedno obstaja rešitev težav, nikoli to ne sme biti izhod iz sveta živih.
Tudi sam sem bil večkrat pred črto, katere prestop bi pomenil, da danes nebi dihal, a sem se vedno pravočasno obrnil in nadaljeval pot v življenje. Veste koliko lepega sem doživel od zadnjič ko sem poskusil to dejanje iz obupa? Ogromno.... Ne bom govoril o tem koliko je bilo lepega od takrat ko sem prvič pomislil na to

Se splača živet. Vedno ko si na tleh, vedno ko ne vidiš izhoda, verjemi da je to le začasno stanje in da prej ali slej pride vsak na svetlo točko.
DrMinistr
# 10.09.2014 ob 08:47
Hud problem naše družbe, o katerem se le rekdo kdaj spregovori. Vsak dan se govori o umrlih na cesti, pa je teh 2x manj.

Prav gotovo pokvarjenost naše države prispeva k visoki številki, ni pa to edini razlog. V preteklosti, ko so bile gospodarske razmere boljše, je bilo samomorov še več. Je pa res, da so bile takrat v uporabe tudi nekatere povsem zgrešene prakse zdravljenja. No, verjetno tudi sedaj ni vse idealno, je pa bilo veliko storjenega na podlagi napak iz preteklosti.
Velikokrat se ljudje odločija za samomor zaradi občutka osamljenosti, ta se še zlasti poveča v času "družinskih" praznikov, ko je tudi precej več samomorov.
Veliko razlik je tudi po regijah. Največ je samomorov v Zasavju in Prekmurju, medtem ko je število v južni in srednji Primorski bistveno nižje, kar se tudi sklada s sicer splošno prakso, da je v mediteranskih državah samomorov malo, zelo veliko pa jih imajo Madržarska, Finska, baltske države.
a-rod
# 10.09.2014 ob 10:47
kakšna kriza, kakšna korupicja, MENTALITETA, grčija je mela nahujš krizo pa poglejte kok balkance boli k* za to če majo najnižjo stopnjo samomorov
jo-jo
# 10.09.2014 ob 09:47
Modrijan6:
Predolgo sem že na svetu, da ne bi vedel, da je v Sloveniji več samomorov kot kdaj koli poprej.

No je že Binder Dandet odgovoril. Njegov odgovor pa je tudi dober premislek tistemu, ki je govoril o razlogih za samomore odtujitev od vere in obisk cerkva. Kontradiktorno pa vendar. Kljub represiji bivše države je bilo takrat več ljudi vernih in cerkve so bile veliko bolj polne kot pa danes ko te represije ni več.
Binder Dandet
# 10.09.2014 ob 09:36
@Modrijan6:
Sam se zanašam na dejstva raje kot na osebne občutke. S tem ne mislim nič slabega, le opozarjam, da osebni občutki lahko varajo. Na najino srečo
"Od leta 1970 Psihiatrična klinika Ljubljana, v sodelovanju z več statističnimi službami, spremlja in objavlja podatke o pogostosti in demografski ter osnovni medicinski in sociološki sestavi populacije, ki v Sloveniji umira zaradi samomora. "

In kot je videti na sliki, zadnja leta niso nobena posebnost, če gledamo krivuljo zadnjih 60 let.Je pa zanimiv ta podatek. 10x več samomorov kot pred 100-150 leti.
"Po znanih podatkih za Kranjsko je bil 1863 koeficient samomora 3 (število smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev v enem letu); 1890 je bil ta količnik 6,8. Ko se je v tridesetih letih 20. stoletja uveljavil red v jugoslovanski statistiki, je Slovenija izkazovala že količnik 19,4; poslej je ta številka rasla in se (razen 1990, ko je bila 27,7) od 1976 ni več spustila pod 30. Slovenija je bila 1993 med 47 državami, ki jih je zajela svetovna zdravstvena statistika, s količnikom samomora 30,9 na 6. mestu."

http://sl.wikipedia.org/wiki/Samomor
tupamaross
# 10.09.2014 ob 08:33
V meni znanem domu za ostarele,je nek starostnik z drhtečo
roko napisal domov par besed in se opravičil za tisto, kar naj
bi naredil iz razloga, da bi lahko rubili hišo njegovim otrokom,
če bo živel še nekaj časa.

Zdravnik je napisal, da je smrt nastala po naravni poti zaradi
ustavitve srca. V želodec mu nihče ni "pogledal."

Zanimajo me te zadeve, Binder Dandet, predvsem zaradi
resničnega ropanja upokojencev in invalidov.
necromncr
# 10.09.2014 ob 11:23
Če se lahko pohvalim - jaz sem pri 35 letih končno izkoreninil željo in potrebo po samomoru.
komsomolec
# 10.09.2014 ob 11:23
Največ samomorilcev je med starejšimi od 50 let. To je znak dehumaniziranje družbe, ki starostnikom ne omogoča dostojno življenje.
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 11:05
@Stane

Ko smo že pri pokojninah je še najhuje takrat, ko te ne dočakaš in umreš v aktivni delovni dobi, čeprav si tako rekoč v pokojninski sklad plačeval vse življenje. Vse več ljudi zboleva za rakom in mnogi ne dočakajo penzjona, žal. Se mi zdi, da ima SPIZ take najraje, da umreš že naslednji dan, ko se upokojiš. Zato tisti upokojenci, ki ste zdravi in ste dočakali penzjon, ste pa res lahko najsrečnejši ljudje na svetu...............
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 09:54
@binder dandet

Irelevantno je koliko let sem imel takrat, dejstvo pa je, da kljub temu, da naša družina v 70. letih prejšnjega stoletja ni živela na veliki nogi smo bili veseli, srečni in nadvse zadovoljni. Imel sem vzorne starše, ki sta meni in bratu dala izjemne vrednote in naju vzgojila v dva zdrava človeka, nikoli od naju nihče ni začel piti, ali kaditi, z bratom sva oba še danes športnika, smučarja in hribolzca, in oba sva doštudirala. Zato - starši so otrokom najlepši vzor in zgled, starša sta mi žal že umrla in še danes ju pogrešam, starši so bili zame nekaj svetega, če hočeš alfa in omega....Binder Dandet ti si še mlad dečko, kako že pravijo mladost je norost, starost je pa žalost....., žal za mnoge zelo kruta, če nimaš sredstev za preživaljanje....., pa bodi dovolj, ker se na področju samomorov res ne bi šel ene velike znanosti, zato so zdravniki, psihiatri, klinični psihologi, da ne naštevam...., sam sem končal družbolsovni študij, morda me zato "fenomen samomora" tako zanima....Imej lep dan: Modri.......
svitos
# 10.09.2014 ob 08:45
Na, pa imamo zbrane rezultate vseh naših vlad do danes! Vsaj nekje smo med prvimi na svetu.
Binder Dandet
# 10.09.2014 ob 11:56
@Modrijan6:
Verjetno ne bi posegel po teh statistikah, če ne bi ti prvi opisoval trenutnega stanja na področju samomorov na podlagi občutkov, za katere se je izkazalo kot že ničkolikokrat, da radi prevarajo človeka. Tako da hvala tebi, da si šel to pisat, ker zdaj nekaj več vem o tej temi.

@tupamaross:
"oba nekako pišeta, kako bi moralo biti, sam pa pišem, kako
ne sme biti in smo mogoče tudi zaradi tega videti tako hudo
narazen."

Ne, jaz pišem, kako je. Ti pišeš, kako se tebi zdi, da je. Narazen sma zaradi tega, ker si ti uradno znano številko 200+ raztegnil na nekaj 1000 do 100.000. In nadalje porast samomorov iz predhodnih let utemeljuješ z blokado pokojnin letos, kar je skregano z logiko. A res tole pišem steni? Ker se tako počutim. Zato bom verjetno zopet prenehal z repliciranjem tebi za nekaj časa, ker tole je nesmiselno, kot je K_Ris prej že pravilno napovedal.
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 11:50
@ Cenjeni gospod Tupamaros!

Imam vtis, da se sekirate za mnenja vaših predhodnikov, vsak ima pravico do svojega mnenja, da pa bi nekdo prepričeval prepričanega, se mi zdi popoln nesmisel. Midva sva se že spoznala, visoko cenim vaše pronicljive misli, v življenju pa kolikor vem ste dovolj prestali, na lastni koži občutili 2. svetovno vojno, da ne naštevam. Zato je škoda energije, da bi jo izgubljali z ljudmi, ki niso na vaši valovni dolžini, mnogim komentatorjem pa bi lahko bili oče. Stvar nas pa je koliko smo tolerantni in kulturni in kako razumemo posameznika, tega posluhamed mnogimi žal ni več, časi, ko smo se medsebojno spoštovali in držali skupaj pa so žal že davno mimo. Želim vam veliko srečnih trenutkov v penzjonu in predvsem trdno zdravje, lepo se imejte... Modri.............
J.A.
# 10.09.2014 ob 11:19
Poglejte si predavanje Željka Ćurića "Kako vzgojiti samomorilca" na YouTube, pa boste razumeli kaj fali Slovencem in ostalim narodom z visoko stopnjo samomorilcev.
Modrijan6
# 10.09.2014 ob 11:00
@Binder dandet

Hvala, sicer pa sem ti že v prejšnjem postu napisal, da se v zvezi s samomori ne bom šel velike znanosti, sem pa tudi zapisal nekaj vzrokov, zakaj ljudje delajo samomore. Nobeden od naju ni zdravnik, niti psihiater, ali klinični psiholog, da bi o tem akademsko in poglobljeno razpravljal. Vidim, da se ti izjemno rad sklicuješ na grafe, kar je je vse lepo in prav......, toda v primeru samomora, ko denimo izgubiš ljubljeno in drago osebo, nam statističn kazalci eno figo pomenijo, žalost v primeru družin je nepopisna in ljudje smo očitno postali le stvar statistik. Življenje je zame nekaj svetega, zato je samomor zame nesprejemljiv, koliko pa bomo kot družba storili, da bo teh manj pa je v naših rokah, mar ne.
Bivši uporabnik
# 10.09.2014 ob 09:56
ergo: cerkev hoče nesrečne ljudi, ker bodo več hodili po uteho in polnili nabirko. tudi tako lahko pogledaš na zadeve, enako za farmacijo, vedeževalke (velik problem zadnje čase), zdravilce, vrače, hipure ipd.
bodite srečni, je ceneje..
Zuppkko
# 10.09.2014 ob 08:44
Stres je hudič.Še večji hudič pa je, če ga "rešuješ" z drogami (mislim bolj na hrano in pijačo kot na kaj drugega). Regeneracija pomaga, stimulacija ne.

Regeneratorji: dobra družba, življenjska motivacija in delo, sadje, zelišča, gobice (po raziskavah sodeč tudi "nore" gobice), izklop misli (meditacija, umetnost), ...

Ni konec, dokler ni konec. In ko je konec, je to zgolj nov začetek. ;)
Jethros
# 10.09.2014 ob 14:05
Posledica mačehovskega odnosa države do državljanov.
tupamaross
# 10.09.2014 ob 12:08
Spoštovani Modrijan6,
eden najboljših,če ne celo najboljši komentar naslovljen na mene,
kar sem jih kdaj v življenju prebral. Vsekakor v celoti drži vse, kar
ste napisali.

Moj zadnji komentar na to temo pa je tak, da se država nikoli ne
bi pečala z tovrstnimi dejanji, če od tega ne bi imela koristi. Velja
ista vgotovitev za vse, ki se z tem pečajo in jim je to dejavnost.

Vendar, država dostikrat mora najeti draga posojila na zasebnem
trgu, da lahko izplača tekoče pokojnine in invalidnine, ker pač iz
določenih razlogov milijardo ali dve milijardi EUR ni uspela pobrati
od zavezancev, ki so z njo sklenili pogodbo o plačilu prispevkov.

Bilo bi dosti boljše, da svoj mehanizem pobiranja prispevkov
zaostri do maksimuma in doseže skoraj 100% pobiranje prispevkov,
kot, da počne to, kar pač počne, kar pomeni, da ropa tiste, ki so pač
najmanj krivi državne nesposobnosti in z temi ropanji starostnikov le
te direktno sili v samomore, kar ji sicer prinaša koristi, vendar jo tudi
uvršča med zločinske države...

Vsem lepa hvala in osebno opravičilo,če sem bil včasih neprizanesljiv
do drugače mislečih. Zadeva so bili samomori in to v glavnem tisti
samomori,ki me najbolj prizadenejo, kar je spoštovani Modrijan6 vgotovi.

Vsem lep in prisrčen pozdrav, prav posebej pa spoštovanemu

Modrijan6,

ki je zadel resnico, kar pomeni, da zna misliti z lastno glavo in ne nasedati
nekim krivuljam, grafom... (da ne bo pomote, sem ekonomist) pri temi, ki
je hudo pereča in je je nujno rešiti in samomore zmanjšati, če ne celo jih
izkoreniniti!
gorcin
# 10.09.2014 ob 12:02
Sem gledal tisto predavanje od Željka Ćurića s TEDx Nova Gorica. Tisto, kar on pravi, je verjetno eden od glavnih razlogov za samomore.

Sprašujem pa se, koliko je "kopiranih samomorov". Glej Wikipedio Wikipedio. Robert Cialdini je v knjigi "Influence" opisal primer enega otočja, kjer niso poznali samomorov do leta 1965. In potem je en mladenič naredil samomor, ker mu je oče preprečil, da bi se poročil z izbranko. Mediji so zagrabili zgodbo in je potem sledila serija samomorov.

Nekako se mi zdi, da v Sloveniji veliko ljudi vidi samo eno možno rešitev svojega "problema".
nikator
# 10.09.2014 ob 11:12
preprečevanje samomora? a to pomeni da eni dojenčkasti študenti leporečijo po kaki vroči liniji, al komu zrihtajo kak šiht
Binder Dandet
# 10.09.2014 ob 10:58
@tupamaross:
"sploh ni govora o dvestotih primerih, ker je to šele začetek,
pač pa je govora o večtisočih primerih, ki bodo počasi tudi
prišli na vrsto, saj je enotna evidenca iz katerej je moč vse
dati v en koš šele zaživela. Pretiravam, da se zna zgoditi,
da je takih primerov 100 tisoč, sam pa nisem prepričam
ali res pretiravam."

A ti si to sproti zmišljuješ? Jaz imam precej več potrpljenja s teboj kot v preteklosti, ko se nisem zavedal, da si v svojih 70ih. Ampak vsega pa tud ne prenašam, se opravičujem. Pa zelo cenim tvojo senzibilnost za ljudi v stiski.

Nalimal sem ti link, ki piše o 200+ primerih. Če si ti dodatnih več tisoč (ciljaš celo na 100 tisoč) ustvaril zgolj zavoljo argumenta, to ne šteje. Sem pregledal tvoj blog in glej ga zlomka, nobenega vira, od kod si črpal informacije o teh več 1000 primerih, ki so skriti. Ko in če bodo odkriti, jih boš lahko vključil, do takrat pa ne.

Bi si pa skoraj želel, da ne bi šel bloga brat. Ker zdaj se moram obregnit še ob tvoje nerazumevanje pokojninskega sistema. Napisal si

"Določene države, ki pa seveda niso na Balkanu, vsa
ta sredstva lahko tudi izplačajo naenkrat, kar je čedna vsota. "

Pokojninski sistem, ki bazira na medgeneracijski solidarnosti, ni niti posebnost Balkana niti njegova pogruntavščina, ker izvira iz......Nemčije (Bismarckov pokojninski sistem). In če razumeš tak sistem, potem veš, da država ničesar ne vrača, z obrestmi ali brez, ker ne gre za posojena sredstva državi. Ti poskrbiš za generacijo pred teboj, generacija za teboj zate. Kaj ima država s tem, razen da je ZPIZ državni zavod?
STANE
# 10.09.2014 ob 10:41
Problem samomorov je psihična nestablnost človeka,stiske,brezupje in nevidenje izhoda iz krize.
To je problem zdravstva,ki ne pomaga depresivnemu človeku,ki jih je danes v tej zarukani družbi vse več.
Edini zdravnik, ki se je javno oglašal glede tega problema je bil pokojni Marušič in takrat se je o tej temi vsaj govorilo ,če že ne veliko naredilo.Danes niti tega ni več.....ljudje ostajajo sami v obupu !!!!
atenamodrost
# 10.09.2014 ob 10:35
Glede na to kaj Slovenci počnejo ( najvišja koruptivnost v EU) , samomori, alkoholizem)...lahko marsikaj jasno sklepamo o narodu.
Ogroženi
# 10.09.2014 ob 10:15
Tukaj se dejansko postavlja pod vprašaj odgovornost pristojnih služb Centrov za socialno delo oziroma vse do vodstva torej Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če se s podobnimi vprašanji obrnemo na ministrstvo za notranje zadeve ali promet, ko se zgodi povečano število prometnih nesreč nad določenim segmentom ljudi potem je jasno, da je v tem primeru na potezi MDDSZ ali/in Ministrstvo za zdravstvo.
Pregled minulega dela za nazaj in še pomembneje, kdo bo pripravil kakšne ukrepe, da se to zajezi.

Ljudje umirajo. Umirajo zaradi socialnih stisk. To se ne bi smelo dogajati.
Menim, da je obsodba ministrice ga. Anje Kopač Mrak v tem primeru še kako na mestu.
valiant
# 10.09.2014 ob 09:51
Upam, da kdo, ki bi imel možnost kaj storiti bere komentarje, ki so v večini primerni.

Tako lahko dobi kakšno idejo in kaj spremeni.

Ker če je samomorov vedno več, zaposleni na povezanih področjih ne opravljajo svoje naloge!
iRobert
# 11.09.2014 ob 10:47
Stiska se povečuje a ne .... Država pritiska na folk, kot da so tam v upravi vsi mal fu..jeni. Daj naj pritiskajo na une ki so državo oropali ne pa na reveže ... !
Kazalo