Najprej se je preizkusila kot lažna zdravnica, nato pa še kot lažna medicinska sestra. Foto: BoBo
Najprej se je preizkusila kot lažna zdravnica, nato pa še kot lažna medicinska sestra. Foto: BoBo

Lanskega decembra se je po različnih zdravstvenih ustanovah, med drugim tudi v bolnišnici Celje, dober mesec uvajala kot medicinska sestra. Da je predložila ponarejeno diplomo, so v Trbovljah ugotovili šele takrat, ko so zahtevali originalno spričevalo, ženska pa se je začela izmikati s čudnimi izgovori.

Primer lažnivega dokazovanja izobrazbe v zdravstvenem poklicu za Petro Sever očitno ni bil edini tak primer. Potem ko je v izolski bolnišnici pred dvema letoma kot zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske fakultete že opravljala pripravništvo in jo je zaradi popolne nestrokovnosti odkril mentor, je lanskega decembra cel mesec dni zavajala tudi vodilne v bolnišnici Trbovlje.

"Gospa se je zaposlila lani 3. dec in že kar prvi dan smo jo poslali na usposabljanje v eno izmed bolnišnic, predvidena je bila zaposlitev na našem intenzivnem oddelku," je pojasnila direktorica bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič.

Sorodna novica V izolski bolnišnici pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo

Razkrinkali so jo v kadrovski službi

Kar je še posebej strašljivo, je, da pomanjkljivega strokovnega znanja Petre Sever niso odkrili ne na razgovoru za službo ne na usposabljanjih po drugih bolnišnicah. Odkrili so jo šele v kadrovski službi. Ob prijavi na razpis je namreč dostavila le fotokopije vseh zahtevanih potrdil.

"Ker mi zahtevamo originale, je gospa izjavila, da se je ob selitvi to nekako izgubilo," je navedla direktorica bolnišnice. Ko so jo pozvali, naj s fakultete pridobi nov dokument, pa se je pozneje izgovorila, da so ji ga ukradli.

To je v kadrovski službi prižagalo alarme, zato so začetek januarja začeli preverjati vse dokumente, najprej tiste v elektronski obliki. Poizvedbo so opravili tudi pri zbornici za zdravstveno nego. Referentka, ki izdaja odločbe za vpise v register in licence, je že na prvi pogled ugotovila, da gre za slab ponaredek.

Ponarejen podpis

"Ponarejen je bil tudi podpis pooblaščene osebe, v tem primeru ta oseba nisem bila jaz, pač pa sodelavec, ki vodi oddelek javnih pooblastil," je dejala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman.

V Trbovljah zagotavljajo, da ženska pri njih s pacienti ni imela stika, predvidevamo pa, da ga je imela na usposabljanjih. Petra Sever je dejanje pisno priznala, a ga po besedah direktorice ni obžalovala. Primer zdaj preiskujejo tudi organi pregona.

Lažna medicinska sestra je bila pred tem lažna zdravnica v Izoli