Kenda je opozoril, da otroke, ki niso cepljeni proti ošpicam, varuje dejstvo, da je ostala populacija precepljena. Foto: Reuters
Kenda je opozoril, da otroke, ki niso cepljeni proti ošpicam, varuje dejstvo, da je ostala populacija precepljena. Foto: Reuters
Zaščita pred ošpicami upadla
Jeza zdravnikov zaradi necepljenih otrok
Medicinska sestra ošpic ni prenesla naprej

Otrok zaradi svojega zdravstvenega stanja in ocene svojega zdravnika (in ne zaradi zavrnitve staršev) ni bil cepljen, medicinska sestra, ki je noseča, pa je drugi odmerek cepiva prejela okoli leta 1980, je novinarjem pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Rajko Kenda. Do zdaj se sicer od medicinske sestre ni okužil nihče.

Sestra je na začetku prejšnjega tedna delala v sprejemni ambulanti, zato so po besedah Kende morali identificirati otroke, njihove svojce in osebje, ki so bili z njo v stiku. V postopek se je vključil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pri iskanju posameznih bolnikov, ki jih niso mogli poklicati po telefonu, pa jim je pomagala tudi policija.

Predstojnica centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Alenka Kraigher je pojasnila, da je preiskava potekala konec tedna in še traja. "Samo v nedeljo je bilo obravnavanih več kot 150 otrok in njihovih spremljevalcev," je dejala, skupaj pa so opravili pogovore s 300 osebami. Danes pričakujejo še vsaj 60 otrok in njihovih spremljevalcev, svetovanje pa poteka tudi po telefonu.

Če so ugotovili, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, so ga cepili, pri nekaterih posebej ogroženih pa je bila potrebna tudi zaščita z imunoglobulini. Tako so v nedeljo proti ošpicam cepili okoli 60 otrok in odraslih.

Precepljenost upada
Kenda je pri tem poudaril, da takšnih težav ne bi bilo, če bi bila precepljenost takšna, kot je bila pred leti. Opozoril je, da na pediatrično kliniko pridejo tudi otroci, ki iz različnih zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni, tako kot otrok, od katerega se je po dosedanjih podatkih nalezla omenjena medicinska sestra. "Njih varuje dejstvo, da je populacija ustrezno precepljena," je dejal.

Po besedah Kraigherjeve so letos skupaj s primerom medicinske sestre zabeležili 13 primerov ošpic. Sedem je povezanih z BiH-om, šest pa je posameznih primerov, ki za zdaj niso imeli večjega širjenja. Pojasnila je, da se med zbolelimi najdejo tudi takšni, ki so bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma cepiva, saj nekateri kljub cepljenju ne razvijejo popolne zaščite.

Zaščita pred ošpicami upadla
Jeza zdravnikov zaradi necepljenih otrok
Medicinska sestra ošpic ni prenesla naprej