Oddajo javnega naročila za najem novega aparata za slikanje dojk so začeli lansko pomlad. A eden izmed dveh ponudnikov je vložil zahtevek za revizijo. Odgovorna za strokovno-medicinske zadeve v šempetrski bolnišnici Dunja Savnik Winkler pojasnjuje: "Javno naročilo še ni zaključeno. Onkološki inštitut nam je potem mobilno enoto Dore pripeljal v mesecu oktobru, vendar žal je realizacija lanskih mamografij za potrebe Dore kot tudi za našo ambulanto za bolezni dojk ostala le na 30 odstotkih."

In če do 18. aprila ne bo novega mamografa? "Poskušali se bomo dogovoriti za kakšno podaljšanje," pravi Dunja Savnik Winkler.

Najem tega mamografa se sredi aprila izteče, v bolnišnici pa še ne vedo, kako ga bodo nadomestili. Foto: Radio Koper
Najem tega mamografa se sredi aprila izteče, v bolnišnici pa še ne vedo, kako ga bodo nadomestili. Foto: Radio Koper

"Mi ne bomo kar odpeljali te mobilne enote, če v bolnišnici še ne bo stala nova," pa pravi vodja programa Dora Maksimiljan Kadivec. In dodaja, da so z 71-odstotnim odzivom žensk iz severnoprimorskega območja zelo zadovoljni: "463 smo jih povabili na dodatne preiskave, pri 65 smo odkrili raka."

V novogoriškem društvu za boj proti raku Ko-rak.si opozarjajo na posebnost raka dojk na Goriškem. Predsednik društva Marko Vudrag: "Zgodnjih faz raka odkrijemo manj, kot je slovensko povprečje, razširjenih faz raka pa odkrijemo več, kot je slovensko povprečje. To pomeni, da odzivnost ni takšna, kot si jo želimo."

Tako v društvu kot v presejalnem programu Dora pozivajo odgovorne k čimprejšnji nabavi mamografa na Goriškem.