Po besedah pomočnika generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana za tehnične zadeve Jureta Dolinarja faza prenove obsega okoli 1300 kvadratnih metrov površin. Prenavljajo vse inštalacije, zamenjali bodo tudi dotrajano medicinsko opremo.  Foto: Televizija Slovenija
Po besedah pomočnika generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana za tehnične zadeve Jureta Dolinarja faza prenove obsega okoli 1300 kvadratnih metrov površin. Prenavljajo vse inštalacije, zamenjali bodo tudi dotrajano medicinsko opremo. Foto: Televizija Slovenija

Prenova je prinesla nekatere lokacijske spremembe za oskrbo poškodovancev in nujnih kirurških bolnikov. Gradbena dela potekajo v delu, kjer so do zdaj obravnavali lahke poškodovance, abdominalne, urološke in kardiovaskularne bolnike, ki jih zdaj obravnavajo v prihodnjih triažnih ambulantah.

Delo je zdaj tako nekoliko bolj razdrobljeno. "Razdalje so večje. To je bil eden glavnih strahov, ki smo jih imeli. A za zdaj večjih težav zaradi tega ne opažamo, bi pa nam prišla prav še kakšna pomoč glede transporta bolnikov," je opisal namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc.

Zagotovil je, da delo po selitvi poteka nemoteno. Na začetku so sicer imeli nekaj težav predvsem tehnične narave, ki pa so jih hitro odpravili. V prvih dneh po selitvi je bilo tudi nekaj dezorientacije obiskovalcev, a poleg novih označb pri njihovem usmerjanju pomaga tudi osebje.

Število bolnikov, ki jih obravnavajo na urgenci, ostaja enako ne glede na selitev. "Pregledamo vse poškodovance, ki pridejo k nam," je zatrdil Tominc. Najbolj obremenjeni meseci pa šele prihajajo. Največ bolnikov pomoč na urgenci namreč poišče aprila, maja in na začetku junija.

Vsi obiskovalci morajo med prenovo čakati v enotni čakalnici, kar se najbolj opazi konec tedna, ko je obremenitev oddelka za nujno medicinsko pomoč največja, tudi zaradi prenosa sobotne dežurne službe ljubljanskega zdravstvenega doma v klinični center.

Začetek prenove ljubljanskega oddelka za nujno medicinsko pomoč

Konec tedna pregledajo tudi več kot 850 bolnikov, ki običajno pridejo s spremljevalci. Število obiskovalcev po mnenju Tominca tako lahko krepko presega številko 1500. "Čakalnica ni prav velika," je dodal ob tem.

"Menimo, da je ta dodatna obremenitev preveč za te prostore. Najbrž se bomo ponovno poskušali pogovoriti z Zdravstvenim domom Ljubljana, da bi razmislili, da bi svoje dežurstvo ponovno uvedli v njihovih prostorih," je še napovedal Tominc.

Prostori urgence so bili potrebni prenove

Po besedah pomočnika generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana za tehnične zadeve Jureta Dolinarja ta faza prenove obsega okoli 1300 kvadratnih metrov površin. Prostori urgence, ki so stari več kot 40 let, so potrebni celovite prenove. Prenavljajo vse inštalacije, zamenjali bodo tudi dotrajano medicinsko opremo, je pojasnil Dolinar.

"Prenova je zelo zahtevna, ker se izvaja v središču urgentnega kirurškega bloka," je dejal Dolinar. Projekt je organiziran tako, da delavci ne motijo obiskovalcev in zaposlenih. Prostor prenove je zaprt in razen ropota so po besedah Dolinarja vzpostavili gradbišče, ki je čim manj moteče za okolico.

Prenova bo trajala eno leto

Projekt prve od treh delov prenove urgentnega kirurškega bloka je šel v roke podjetju Medicoengineerig, ki je na razpisu ponudil ceno 4,9 milijona evrov. Vsak del prenove naj bi trajal eno leto.

V drugem delu načrtujejo prenovo prostorov, kjer so zdaj diagnostika, mavčarna in ambulanta za huje poškodovane, v zadnji fazi pa bodo prenovili še prostore za reanimacijo in urgentne operacijske dvorane. Zadnja faza je povezana tudi z dograditvijo operacijskega bloka.

Diagnostično-terapevtski servis, del katerega je tudi urgentni kirurški blok, so sicer začeli graditi pred približno 11 leti. Lani so tako v UKC-ju Ljubljana odprli nove prostore splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči, pot do teh pa je bila dolga in polna zapletov.