Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 45 glasov Ocenite to novico!
Cene zdravil v Sloveniji ureja poseben zakon, oblikujejo se glede na cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj ravno v teh treh državah, ki so precej bogatejše od Slovenije? Foto: Reuters
VIDEO
Nekatere bolnišnice prepl...

Dodaj v

Nekatere bolnišnice za isto zdravilo plačajo 570 odstotkov več kot druge

Razkritje o zapravljanju javnega denarja
15. november 2016 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenske bolnišnice zdravila kupujejo vsaka zase in vsaka po svoje, posledica tega pa so ogromna preplačila, negospodarno ravnanje z javnim denarjem in veliki zaslužki dobaviteljev, je pokazal projekt EkstraVisor Televizije Slovenija.

Primerjava cen 25 zdravil v 26 slovenskih javnih bolnišnicah kaže na negospodarnost in velike cenovne razlike. Najskrajnejši primer: za isto zdravilo so na Kliniki Golnik plačali za 570 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Nova Gorica. Slovenske bolnišnice bi morale letos prvič zdravila kupovati prek centralnega razpisa, vendar se je postopek zaradi številnih pritožb dobaviteljev ustavil.

Po kom se zgleduje Slovenija?
Cene zdravil v Sloveniji ureja poseben zakon, oblikujejo se glede na cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj ravno v teh treh državah, ki so precej bogatejše od Slovenije? Ali visoke cene pri njih ne pomenijo samodejno višjih cen pri nas? "Lahko bi vzeli povprečje vseh evropskih držav ali petih ali šestih držav, vendar število držav ni relevantno. Pomembno je, kaj s temi podatki potem delaš. In ali jih sploh lahko dobiš," pojasnjuje Stanislav Primožič z Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Švedska: dežela blaginje in poceni zdravil
Na Švedskem vse bolnišnice zdravila kupujejo na skupnem razpisu, s tem pa dosegajo tudi za 300 odstotkov nižje cene kot slovenske bolnišnice, je pokazala raziskava Podatkovno-preiskovalne skupine Televizije Slovenija. Klinični farmakolog iz Stockholma Lars L. Gustafsson je opozoril, da so visoki bolnišnični stroški zdravil pogosto posledica korupcije v obliki izobraževanj in kongresov za zdravnike specialiste, ki jih plačujejo farmacevtska podjetja. "Zastonj kosila v tem poslu ni. Če nekaj plačaš, želiš povrnjen denar."

Diagnoza: provizije

Slovenske bolnišnice z javnim denarjem ravnajo vsaka po svoje: velikanske razlike v nakupnih cenah, visoke provizije, nesmotrn izbor najdražjih izdelkov. Zakaj direktorji, zdravstvena oblast in nadzorne ustanove dopuščajo odtekanje denarja in zaslužkarstvo? Kdo bo ukrepal? Od sledi do razkritja – v Tarči z Lidijo Hren. V četrtek, 17. novembra, ob 20.00 na TV SLO 1.

Kolki - posebno poglavje
Podatkovno-preiskovalna skupina je v okviru prvega projekta EkstraVisor primerjala tudi cene medicinskih pripomočkov. Pri umetnih kolkih so razlike osupljive: za kolk s kovinsko glavo so v novogoriški bolnišnici plačali 1.818 evrov, v jeseniški bolnišnici 1.061 evrov. Za kolk s keramično glavo so v Novi Gorici plačali 2.039 evrov, na Jesenicah 1.238 evrov. "O tem ne vem nič, prvič slišim," preplačila komentira direktorica novogoriške bolnišnice Nataša Fikfak. O tem, da v novogoriški bolnišnici edini vse izdelke podjetja Lima kupujejo prek ajdovskega podjetja Primsell, in ne od proizvajalca, pa pove: "To je zunaj mojega dometa."

Finska: trkanje na vrata je sramota
Za isto kolčno protezo iz keramike višjega standarda proizvajalca Zimmer mariborska bolnišnica odšteje 2.030 evrov, kar 630 več kot finska bolnišnica Coxa v Tampereju. Ta razlika je lahko v celoti provizija posrednika, in sicer sežanskega podjetja Mark Medical. Kot je za Televizijo Slovenija povedal Tarmo Martikainen, izvršni direktor bolnišnice Coxa, se o cenah pogajajo, da bi kakšen od posrednikov potrkal na njihova vrata, pa bi bilo nespodobno.

Odgovor Klinike Golnik
Direktor golniške bolnišnice Matjaž Fležar je enormno visoko ceno, po kateri so kupili zdravilo pantaprazol pojasnil z dejstvom, da je šlo za nenačrtovano nabavo, zaradi česar zdravila niso vključili v javno naročilo: »Ko se je izkazala potreba po nabavi (majhnih) količin zdravila, smo zdravilo nabavili pri veledrogerijah, ki so nam ga zaračunale po vsakokrat veljavnih cenah, ki so bile oblikovanje skladu z veljavnimi pravili o oblikovanju cen zdravil.« Celotno pojasnilo lahko preberete tukaj.

Erika Žnidaršič, TV Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
Mefisto
# 15.11.2016 ob 06:46
Pohvale za koncno eno pravo novinarsko delo. Zdaj pa ne pozabiti, ampak raziskovati dalje!
amigo
# 15.11.2016 ob 07:03
Za kolk s keramično glavo so v Novi Gorici plačali 2.039 evrov, na Jesenicah 1.238 evrov. "O tem ne vem nič, prvič slišim," preplačila komentira direktorica novogoriške bolnišnice Nataša Fikfak. O tem, da v novogoriški bolnišnici edini vse izdelke podjetja Lima kupujejo prek ajdovskega podjetja Primsell in ne od proizvajalca, pa pove: "To je zunaj mojega dometa."

Neverjetni so tile slovenski direktorji. Ne vem kakšna so njihova poblastila? Verjetno se vse konča pri kasiranju visokih plač. Nabavniki se vozijo okoli s Ferrariji, dobavitelji zidajo steklene palače in kupujejo jahte. Nato pa se pojavi Kuštrin in zahteva več denarja. Mi vsi skupaj pa čakamo po leto dni na preglede in opazujemo kot hipnotizirani te orgije, ki se jih grejo z našim denarjem. Medtem ko inšpektorji FURSA preganjajo prodajalce kostanjev, imajo očitno prepoved za kontrolo večjih rib.
matedolenc
# 15.11.2016 ob 06:51
Kar je za skandinavce nespodobno, je za slovence nekaj normalnega.
sv
# 15.11.2016 ob 07:02
Evo, kje je denar. Pa kar nekaj kandidatov za Dob.
Sussudio
# 15.11.2016 ob 06:43
Učinkovitosti javnega zdravstva.

Obenem je dobavitelj sorodnik, prijatelj... politika, ki zagovarja javno zdravstvo in visoke davke.
kromo-som
# 15.11.2016 ob 06:45
dohtarji pa stavkajo. Naj pometejo pred svojim pragom, kjer so kupi gnoja. Ali so res tako nesposobni, da jih njihovi nabavniki vodijo žejne čez vodo??
tanj
# 15.11.2016 ob 07:04
Že, že, ampak aranžmaje za zdravnike imajo pa ti dobavitelji dobre. Sploh tiste, večdnevne, na eksotičnih otokih... Aja, ne govorimo zdaj o tem...
CtrlDelete
# 15.11.2016 ob 07:20
Lobisti in posredniki, pa še kak EUR na račun zdravnika. Sestre sigurno ne naročajo zdravil.
Kaže se vsa beda zdravniške pokvarjenosti, ter podkupljivosti. Seveda, skupaj z našimi zdravstvenimi zavarovalnicami.
Hipokrat si ni izmislil tega.
Simon.tomc
# 15.11.2016 ob 07:11
Dejmo se mi raje spravit na tistega ki pece kostanj na tromostovju in tistega ki je na ptuju postavil en nastresek na crno. Kje ni zivimo??
grafikon
# 15.11.2016 ob 07:10
Optimizacija javnih narocil Cerar in cez noc bomo imeli prihodek. Pokazi pogum.
Buntovnik
# 15.11.2016 ob 07:27
Slovenija bi imela 10 bolnišnic dovolj, medicinske pripomočke kupovati neposredno pri tujih dobaviteljih ne pa pri naši posredniški mafiji...
Skippy
# 15.11.2016 ob 07:18
To nima veze z javnim zdravstvom.

Seveda ima. Skupna skleda je vir neskončnih težav, saj denar ni od "nikogar".
tvuser
# 15.11.2016 ob 06:50
To nima veze z javnim zdravstvom. To je korupcija tistih, ki o tem odločajo. Volje, da bi to uredili, pa očitno ni. Do kdaj še?
OTC
# 15.11.2016 ob 07:33
Zakaj ima vsaka bolnica svojo nabavno službo?
evropa
# 15.11.2016 ob 07:31
Kje je komisija za preprečevanje korupcije? Kje so kriminalisti?

Jest bi se tolk usedu na te dobavitelje da je joj!

Vsakmu teletu je jasn, da s pritožbami ovirajo postopke
mihael1
# 15.11.2016 ob 07:27
Iz zapisanega je razvidno , da veliko boljši modeli od našega že obstajajo.

Švedska ima skupni razpis za vse bolnišnice , ali zdravstvo v celoti in zato 3x nižje cene.
Vladoska
# 15.11.2016 ob 07:24
Fides pa v akciji, da preusmeri pozornost. Po moje bi morala g. Kuštrina pod drobnogled vzeti protikorupcijska komisija.
LosAlamos
# 15.11.2016 ob 07:42
Državljani pričnemo s pripravo tožbe zavarovalnice (ZZZS), ki nam ne omogoča zdravljenja kot je to zapisano, da nam bi morala. Potem pa se naj naprej zavarovalnica ukvarja s čakalnimi vrstami, preplačanimi zdravili in sanitetno opremo.
Kalvos
# 15.11.2016 ob 07:34
Joj, joj, joj.....Sedaj ko je RTV napovedala četrkovo oddajo o nabavah zdravil in zdravstevnih pripomočkov, ko so obiskali skandinavske dežele, se je pa "končno" dvignil prah. Že vnaprej čestitke RTV, in njenim razskovalnim novinarjem. Že iz nekaj objavljenih insertov oddaje vidim, da ta ne bo primerna za ljudi s slabim srcem ali viskemu pritisku. Toda, o tem se govori že leta in leta, in ve se, vsi vemo, in še posebej to vedo pristojne institucije, in kaj se je zgodilo ?????? po standardnem slovenskem vzorcu NIČ. Pa se bo? HM, zelo težko verjemem, čeprav bi se moralo.

Po mojem bo pa sedaj res čas, da gremo na ulice...........in dajmo štrajkati še državljani, brezposelni, revni, lačni, brezpravni, joj kakša množica ljudi, in ŠTRAJKAJMO, dokler ne počistimo.......

Pa srečno Kekci....
AM
# 15.11.2016 ob 07:41
"Nekatere bolnišnice za isto zdravilo plačajo 570 odstotkov več kot druge
Razkritje o zapravljanju javnega denarja"

Me veseli, da se je začelo o tem pisati.
Mogoče pa le pridejo do potrebnega denarja znotraj zdravstvenega sistema.
Srečni Luka
# 15.11.2016 ob 07:45
Javno zdravstvo v posvečenih zasebnih rokah.
Takisto je v šolstvu, javni RTV in ostali javni upravi.
apollo11
# 15.11.2016 ob 08:47
Prosim če pustite javno zdravstvo in sedanji sistem na miru. Ker naše javno zdravstvo je v prvi vrsti namenjeno visokim zaslužkom posrednikov, ki spufanim javnim slovenskim bolnišnicam drago prodajajo medicinski material. Pa saj niste naivni in mislite, da neki "no name" posredniki in podjetja zase poberejo te 500% marže. Posredniki dobijo samo majhni del, ker oni so v tem poslu samo kurirčki. Večji del teh zaslužkov gre za financiranje omrežja, ki poskrbi da se v zdravstvu nič ne spremeni in da nihče ne ogroža njihove verige. Imena so tako znana in nedotakljiva ( saj vemo da ti preskok čakalnih vrst v Kliničnem centru uredi "no name" hišnik - kurir). Pogača je velika in za vse je dovolj. Ta imena imajo pod sabo zdravnike, lobiste, mnenjske voditelje, poslance in vodstvo sindikatov. Vsak poskus sprememb v zdravstvu se mora vedno v kali zatret. Veriga se zaključi s prizorom na ulici, kjer mali človek ( ki npr na magnetno resnonaco čaka eno leto in pol ) na sindikalnem protestu drži transparent z napisom JAVNEGA ZDRAVSTVA NE DAMO.
el CARTEL
# 15.11.2016 ob 07:52
Klinični farmakolog iz Stockholma Lars L. Gustafsson je opozoril, da so visoki bolnišnični stroški zdravil pogosto posledica korupcije v obliki izobraževanj in kongresov za zdravnike specialiste, ki jih plačujejo farmacevtska podjetja

korupacija v zdravstvu je pogost pojav.

Ta razlika je lahko v celoti provizija posrednika, in sicer sežanskega podjetja Mark Medical


idealno za "posrednike",
imaš produkt, kig a naredijo drugi, ti pa ga prodaš slvoenskemu javnemu soistemu za 600€ provizije/kos.

uspeh garantiran.
take oblike kraje bi se morale sankcionirati.
najprej v upravi bolnišnice (ker so očitno nesposobni sami naročiti izdelek brez prosrednikov) nato še previriti, če ta posrednik ni v sorodu z nekom in se je zato lahko prisesal na javno zdravstvo
vox14
# 15.11.2016 ob 07:50
Ravno takšne lopovščine pri javnih naročilih mečejo slabo luč na cel sektor. Tukaj se izgublja daleč največ denarja, ki ne gre v žepe javnih uslužbencev ampak v zasebna posredniška podjetja, ki samo dvigajo marže in nimajo dodane vrednosti.

Večina zaposlenih v zdravstvu pa dela za slabe plače, ker se varčuje. Ker denarja ni.

Pa še to. To da lahko zastopniki farmacije ves čas vsakujejo v zdravniške ordinacije in "predstavljajo" nove produkte je obsceno. Za potrebe informiranja se uredi skupinsko izobraževanje. Vse drugo je odlična podlaga za korupcijo.
nelon
# 15.11.2016 ob 07:27
Zagovorniki javnega zdravstva,
tisti ki imajo kaj od tega tiste še razumem
Wasabi
# 15.11.2016 ob 07:16
Hahahahaha, kakšna sprdancija iz naroda. Folk, vi pa še naprej obkrožujte natanko tiste, ki so že bili na oblasti. Od prvega do zadnjega!
opat
# 15.11.2016 ob 07:15
Zdravniki bodo med seboj morali urediti odnose in pospraviti vse nečistoče, ki se jih držijo. Iz svojih vrst bodo morali izločiti vse, ki si ne zaslužijo zdravniškega poklica. Vsi zdravniki, ki mislijo da so nadljudje se bodo morali vrniti nazaj tja kamor pripadajo - na realna tla! Preden pa si bodo drznili pogledati drugim v oči naj se vrnejo k temeljem svojega poklica - pomoči drugim!
Dokler pa se to ne zgodi pa so zdravniki, podobno kot politiki, pravniki, ekonomisti in ostali yapiji nevredni človekovega zaupanja, sistemski krvosesi in napihljive avtoritete brez okusa in oblike.
zhak
# 15.11.2016 ob 07:03
...s tem pa dosegajo tudi za 300 odstotkov nižje cene kot slovenske bolnišnice,,,,

Je cena sploh lahko 300% nižja? Pri 100% znižanju je enaka 0!
Lovec
# 15.11.2016 ob 07:38
Nemogoče, pa ja ne v naši socialni državi, kjer imamo vrhunsko dostopno zdravstvo.

Takšne stvari beremo že kar nekaj časa v drugih medijih, kjer se tudi potrudijo objaviti celotno verigo imena in priimke ter lastniško strukturo podjetji, ki kasirajo mastne proviziji. Denimo Mark Medica, lastniki so KB1909 torej UDBA itd.

Eden glavnih protagonostov, da teče kot namazano je g. Zemljarić- Komunist in visoki predstavnik UDBE.

Približno tako gre. ME zanima če bo v tarčo povabljen Zemljarič.
Jurčič
# 15.11.2016 ob 08:17
Primsell
Nadzorniki:Nadzornik ni vpisan
Ustanovitelji in njihovi deleži:
FURLAN ALEŠ 50,00%
FURLAN LIDIJA 50,00%
Zastopniki:FURLAN LIDIJA, direktor

2 zaposlena
juk
# 15.11.2016 ob 08:23
Večino pobereta Zemljarič in Dimnik, pa saj to se ve. Zato pa onemogočata vsakršno spremembo državnega zdravstva pri nas. To ni javno zdravstvo zato prosim novinarje naj nehajo uporabljati ta izraz.
xavi
# 15.11.2016 ob 08:15
Pri nas organizacija centralnega naročanja zdravil, kot ga imajo na Švedskem ni v interesu nikogar. Vidi se da smo popolnoma skorumpirana družba kjer lovke segajo do vrha. Saj če bi bilo drugače bi že zdavnaj organizirali in uzakonili ta sistem. Pa se to ne zgodi. Kako dolgo še se bodo politiki sprenevedali in nam govorili pravljice.Saj ni čudno, da za bolnike zmanjkuje denarja, če si pa si vsi iz vsporednih sistemov polnijo žepe, Iz tega vira se najbolj mastijo v zdravstvu, ki ob tem tuli kako malo denarja jim namenja država. Bravo Erika!!
valcek2010
# 15.11.2016 ob 08:28
to me pa ful razpizdi ko preberem
to pa je kriv cerar, nisem za njega nisem proti njemu
tpo se dogaja že 25 let odkar smo samostojni in ostale kraje, menedžerske svinjarije, nakup wc papirja, nakazovanje na lastne račune v solah, za katere še ne vemo
to je toliko tega da se sploh ne zavedamo , koliko denarja pristane v žepih posameznikov
in na koncu se nič ne zgodi
zakaj je ta država tzako draga, vse obdavčuje kar je možno, na koncu že zrak ki ga dihamo in tisto čistost vode ki jo spijemo

plače davek od plače davek na storitve + davek na nepremičnine in si že na 50% obdavčenju + prispevki za zavarovalnice zdravstveno, penzijo, občini, devaek delofdajalca, ni dani

po vidi da si ko tisti kmet ki za pčenico dobi 30 centov a kila kruha pa je trivevre.
medtem pa nekateri v tej verigi živijo kot lordi
če pa imaš eno konopljo poa si največji kriminalec

ko nekaj takega napišem mi admin vedno izbriše komentar to se je že zgodilo 5x
nevem
# 15.11.2016 ob 08:19
Sem poslušal intervju z direktorico bolnišnice nova Gorica dr. Natašo Fikfak. Pred kamerami je izjavila, da "ni vedela", da so cene istih protez kolkov v bolnišnici Jesenice skoraj še enkrat cenejše.
"Leteti" bi morala isti moment. Saj je osnovna naloga dobrih direktorjev, med drugim, racionalno poslovanje! Da pa ni vedela, pa enostavno ne verjamem. Torej v normalni državi, ne bi samo "letela", pač pa bi takoj sledila tudi kazenska ovadba.
Sicer pa so za naivce najpreprostejši odgovori notoričnih lopovov, na zakaj... "nisem vedel in od kod ti to... "najdu".
RJSlo
# 15.11.2016 ob 07:32
da bi kakšen od posrednikov potrkal na njihova vrata, pa bi bilo nespodobno.
------------------------------------------------------
No ja. In DA, tudi slovenski zdravniki so krivi za stanje pri nas. To so predvsem zdravniki, do katerih lahko predstavniki farmacevtskih podjetij prosto dostopajo osebni zdravniki. Tu se gre za predpisovanje (reklamo) njihovih zdravil.

V primeru bolnic pa so na udaru tisti, ki naročajo (zdravniki, referenti) + razne agencije. Zdravniki so s tem seznanjeni saj niso slepi.
firtoh
# 15.11.2016 ob 09:06
To že 25 let vrabci čivkajo,vi pa to objavite 2016,ko je na ta način s provizijami aka podkupninami zapravljeno stotine milijonov.Ni kaj, vrhunsko novinarstvo.
juk
# 15.11.2016 ob 08:51
Pri Mark Medical lahko pomagamo - gre za firmo v lasti KB 1906, ki ima v lasti tudi Mladino, je pa to nekdanji Safti, za katerim še danes stojita Zemljaričeva in Kučanova kamarila...

To pa ja ni res, kaj si drzneš kaj takega napisati. Sarkazem
juk
# 15.11.2016 ob 08:47
Cena medicinskih pripomočkov, kamor sodi tudi omenjena kolčna proteza, pa je povsem v domeni direktorjev bolnišnic, ki jih uporabljajo, naročajo, izbirajo dobavitelje in jih plačujejo. Za to ni direktno odgovorna vlada, ne UDBA, ne Zemljariči in podobni priskledniki in tudi ZZZS ne.

To seveda ni res, ker pride gospod Zemljarič na obisk UKCja in spremeni dobavitelja od povprečnega do najdražjega. Dimnikova hčerka je dvorna dobaviteljica v UKCju. Lepo da se trudi sprenevedati ampak to so dokazljiva dejstva. Hmm se je kdo vprašal zakaj se ne vzpostavi centralnega naročanja opreme kjer bi z lahkoto zbijali cene? vprašajte na monopolno zavarovalnico in gospode lobiste. Tam kjer roka določenih lobistov ne seže so z lahkoto znižali cene tudi do 40%. Ampak ja državno zdravstvo pa lahko delajo kar hočejo
Mindmaster
# 15.11.2016 ob 08:21
Mimogrede, hitro brskanje po spletu razkrije, da je lastnik podjetja Mark Medical isti luksemburski sklad, ki je tudi lastnik Mladine, glavnega propagandnega aparata za obrambo drzavnega zdravstva. Zlobni neoliberalci pa smo seveda vsi drugi, ki si zelimo, da je ponudba zdravstvenih storitev trzno regulirana, ne pa tisti, ki sistem izcrpavajo.
MP3CE
# 15.11.2016 ob 08:14
300 odstotkov nižje cene ?????? Morda so v Sloveniji cene res za 300 odstotkov višje kot na Švedskem, a to pomeni 75% nižje cene na Švedskem...
garmond
# 15.11.2016 ob 08:01
To je glavni vzrok za pomanjkanje denarja v zdravstvu. Denar namenjen bolnikom odteka v pihlepne koruptivne žepe. Uvest centralno nabavo zdravil in ostalega materiala za ves zdravstveni sektor skupaj. V bolnišnicah pa naj uvedejo boljšo organizacijo dela, to najbolj šepa, in bodo videli, da je obstoječe število zdravnikov povsem dovolj, da bi vso delo opravili v 8 urah, čakalne vrste pa bi se nato kar hitro na veliko začele zmanjševati in na koncu jih sploh več ne bi bilo. Pa tudi vzrokov in izgovorov za stavko zdravnikov več ne bo.
viisaus
# 15.11.2016 ob 10:09
No kdo obvladuje denar v zdravstvu,kjer se vsako leto obrnejo skorajj 3 milijarde eu.Interesne skupine obvladujejo v sloveniji vsa javna naročila.To obvladujejo fantje iz nekdanje udbe.Nekateri slovenci,zaradi ideoloških prepričanj,tega enostavno nočejo sprejeti,toda to je dejstvo.zemljarič je lastnik večine podjetij v zdravstvu.Poleg njega najdemo še ex ministra za zdravstvo miklavčiča,isajloviča,,,,,teh fantov je cel kup,s tem da se v tem krogu vrtijo že njihovi otroci in vnuki.Kdo je cerarju plačal volitve.Kdo ga je medijsko favoriziral.KO je smc zmagal na volitvah,so najprej zamenjal tujce v slabi banki-ker imajo previsoke plače.Ljudje so poskočili v zrak ko so slišali višino plač,toda danes imajo slovenci v slabi banki še višje plače...ali je kje kakšen medijski spin,o višini njihovih plač?? ga ni.Vidite sokomentatorji,tako deluje ta zgodba.Nekateri zdravniki so tudi vpeti v ta korupcijski krog in to je dejstvo.kako to preprečiti..se bojim,da se ne da,ker imajo pripadniki nekdanje udbe svoje ljudi tako v policiji,tožilstvu,sodišču in nekdo jim lahko vse prinese na pladnju,vse dokaze,se ne bo spremenilo čisto nič:afera patrija,, če karikiram,je bil posel vreden 250 milijonov eu.če so dobili provizijo v višini 15 %,kar je normalno pri orožarskih poslih,je to koliko??koliko let se je to vlačilo po medijih--vemo vsi.V zdravstvu ukradejo vsako leto 1 milijardo in .... folk to sprejme.da ne bo pomote in eno in drugo je kraja,toda ...upam da razumete bistvo.. in dokler bodo leve vlade na položaju,da roko v ogenj,da se ne bo spremenilo popolnoma nič.Potrebujemo enega trumpa da bi razgonil to bando,katera obvladuje tudi vse investicije..kar je nadaljnih 3 milijarde,katere izpuhtijo v milnih mehurčkih,,medtem pa deložirajo ljudi zaradi 2000 eu neplačanih položnic,10.000 nekdanjih s,p, nimajo nikakršnega zdravstvenega zavarovanja,ker jim nekdo ni plačal in enostavno nimajo.... ves problem v sloveniji je,ker se ideološko vprašanje daje vedno pred resničnim problemom, in ker imajo tako zalogo ljudi,kateri jim krijejo hrbet...ne vidim rešitve....
juk
# 15.11.2016 ob 08:56
Popolnoma ista Tarča je bila ene 5 let nazaj. Po taki oddaji se dvorni dobavitelji potuhnejo, potem pa spet pridejo na plano. Denarja je dovolj za vse in še več, samo eni imajo v lasti medije pa ljudi strašijo proti spremembam
Racionalist
# 15.11.2016 ob 08:41
Dokler bodo doktorji mižali in podpirali korupcijo nekaterih, tako dolgo ne bo denarja za nove zaposlitve in posledično razbremenitve obstoječega kadra.
slofbi111
# 15.11.2016 ob 08:33
Bomo videli kako se bo kaj Mladina razpisala na to temo.
Jurčič
# 15.11.2016 ob 08:13
Mark Medical
Nadzorniki:Nadzornik ni vpisan
Ustanovitelji in njihovi deleži:
MARK MEDICAL S.P.A. 100,00%
Zastopniki:NANUT ALEŠ, direktor

MARK MEDICAL S.P.A.
VIA DEL SAN MICHELE 334, 3417 GORIZIA
Dolgi naziv PRS: MARK MEDICAL S.P.A.

http://siol.net/novice/slovenija/coklova-preklicala-izjavo-glede-povezanosti-erika-svaba-in-podjetja-mark-medical-401313
lizing
# 15.11.2016 ob 07:58
Že dolgo trdim,da je Slovenija čudežna. Toliko kot se krade pri nas pa mislim,da na vseh nivojih je res čudež,da še kaj deluje. Res čudež
Lovec
# 15.11.2016 ob 09:53
Lidija Hren bi morala v tarčo povaditi prave Ljudi.

Pa jih ne bo. Plebejstvu je potrebno dati občutek, da se nekaj dogaja. To se bo dogajalo do konca stavke najkasneje do konca Novembra. Potem pa so teme veseli december. Potlej je novo leto in so to lanskoletne teme.

Mislim, da bo šlo za nadzorovano oddajo z mnodo kontrole, to lahko naredijo samo prekaljeni kadri in odvisniki pri novinarjih.
K_ris
# 15.11.2016 ob 09:46
@deadcool

ja je lahko nižja za 300% glede na neko drugo ceno. se pravi naši plačajo za določeno zdravilo 400e, medtem ko v tujini plačajo 100e.

Tako kot novinarki tudi tebi odstotki očitno niso razumljivo. Že če ceno 400 evrov zmanjšaš za "le" 100 %, si že na ničli. Če pa je cena za 300 % nižja, pa bi to pomenilo, da zdravilo na Švedskem stane MINUS 800 evrov.

V tvojem primeru je cena na Švedskem (100 evrov) za 75 % nižja kot v Sloveniji (400 evrov).
mile952
# 15.11.2016 ob 09:33
el CARTEL

# 15.11.2016 ob 07:52

Bolnišnice sploh ne smejo ali ne morejo naročati direktno pri proizvajalcu. Farmacevtske firme zastopajo veleprodajalci, ti se pa potem prijavljajo na javne razpise, kjer so razpisi. Lahko bi pa bolnice skupaj ustanovila lastnoo firmo za nabavo zdravil, pripomočkov, materiala in ne pozabit za nabavo opreme in bi s z zastopniki in proizvajalci pogajali za cene na enem mestu. Vendar se bo to težko zgodilo, ker bi padel sistem korupcije, ki na tem segmentu odlično deluje LOL. Ne pozabit, vsi mislimo, da so tu najbolj skorumpirani zdravniki. Seveda so tudi, vendar ne pozabit, lovke sežejo zelo daleč in ti imajo vpliv na zakonodajo, ki ta Avgijev hlev sploh omogoča. Če direktorica bolnišnice sploh ne more vplivati na nabavo zdravil in pripomočkov kot je izjavila in jaz ji verjamem, potem to posredno dokazuje, da je mafija zelo dobro poskrbela, da jih kdo pri plenjenju zdravstvene blagajne ne bi zmotil. Zelo težko bo tole presekati. KPK tega ne bo rešila, ker je bila ustanovljena ravno zato, da ne naredi ničesar, drugi pa imajo korist od takšnega stanja in se bodo upirali kakršnikoli spremembi na tem področju. Vključno z Vlado in MZZ, ker če bi bil interes, bi to rešili v enem mesecu že pred 15 letu, pa doslej nihče ni mignil s prstom.
Kazalo