Onesnažen zrak pesti vse več mest po svetu. Foto: EPA
Onesnažen zrak pesti vse več mest po svetu. Foto: EPA

Obvladovanje okoljskih dejavnikov bi zvišalo kakovost življenja, številne pa bi tudi rešilo pred smrtonosnimi boleznimi. Vsako leto samo zaradi srčno-žilnih bolezni, ki jih povzročajo okoljski dejavniki, umre 4,8 milijona ljudi. WHO poudarja, da nam pri preprečevanju možganske kapi in srčnega infarkta pomaga izogibanje onesnaženemu zraku in kajenju, k izboljšanju življenja pa prispevajo tudi dobre delovne razmere.

WHO opozarja tudi na prometne nesreče, ki so večkrat posledica slabega urbanističnega načrtovanja. Vsako leto v prometnih nesrečah umre 1,7 milijona ljudi.

Z okoljskimi dejavniki, kot so onesnaženost zraka, pasivno kajenje, kemikalije in čezmerna izpostavljenost sevanju in sončni svetlobi, je povezanih nadaljnjih 1,7 milijona smrti zaradi raka.

Lahko bi preprečili 1,4 milijona smrti
Zdravstvena organizacija zato države poziva k oblikovanju strategije, s katero bi lahko preprečili 1,4 milijona smrti zaradi bolezni dihal.

"Če države ne bodo ukrepale pri izboljšanju okolja, kjer ljudje delajo in živijo, bodo milijoni ljudi še naprej bolehali in premladi umirali," je povedala generalna direktorica WHO Margaret Chan.

Čeprav število bolezni in smrti zaradi dela in življenja v nezdravem okolju narašča, se po podatkih WHO-ja zmanjšuje število obolelih zaradi nalezljivih bolezni. Zaradi boljših sanitarij in medicinskih storitev ter boljšega dostopa do vode sta v upadu predvsem malarija in diareja.