"Podatki o čakalnih vrstah so zelo pomembni, javnost in bolniki morajo vedeti, kakšni so pravilni," je poudaril zdravstveni minister Aleš Šabeder. Kritičen je bil tudi do tega, da so prvo obvestilo z NIJZ-ja glede napake dobili šele maja. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica NIJZ v podatkih o čakalnih dobah zaznal odklon 20.000 čakajočih

Odklon pri čakalnih dobah se je po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje zgodil zaradi napake pri zajemu podatkov v informacijskih sistemih večine bolnišnic. Napako so odpravili, na naročanje bolnikov pa ni vplivala, zagotavljajo. Na NIJZ-ju so ugotovili, da imajo nekateri izvajalci v poročilih, ki jih pošiljajo v osrednji sistem eNaročanja, dvojno oznako termina za bolnika, kar je povzročilo, da sistem takega termina ni upošteval. Ko so ponudniki informacijskih sistemov napako odpravili, je to povzročilo nenaden skok števila čakajočih v aprilu, in sicer za kar 20.000 bolnikov.

"Odprava te napake ni imela nikakršnega vpliva na bolnike. Vsi termini, dolžine čakalnih dob in vse stvari, ki so povezane z bolnikom na ta način, so ostali nespremenjeni," je zatrdil Simon Indihar z eZdravja. Bolniki so se tako še vedno lahko elektronsko naročili na iste termine, ki so bili objavljeni na portalu. Napako so sicer odkrili na začetku leta, koliko časa pa so jo informacijski sistemi izvajalcev poročali osrednjemu sistemu eNaročanja, pa na NIJZ-ju ne vedo. Ob tem so še pojasnili, da so za podatke, ki jih poročajo v osrednji sistem, odgovorni izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Čakalne dobe so se znižale za 1,5 odstotka

Dalibor Stanimirović o čakalnih vrstah v zdravstvu

Po odpravljeni napaki v aprilu so na NIJZ-ju sicer rekonstruirali podatke za nazaj in primerjali podatke s številom čakajočih lanskega aprila. Ugotovili so, da na prvi pregled čaka 79.868 ljudi, kar pomeni 1.176 oziroma 1,5 odstotka manj bolnikov kot v enakem obdobju preteklega leta, je pojasnil zdravstveni analitik z NIJZ-ja David Breznikar.

Nad dopustno čakalno dobo za prvi pregled je 1. aprila čakalo 32.625 ljudi oziroma 964 ali 2,9 odstotka čakajočih manj kot v enakem obdobju lani. Na terapevtske in diagnostične storitve pa čaka 102.219 ljudi, kar je 10.377 oziroma 11,3 odstotka več kot na isti dan preteklega leta. Nad dopustno dobo je čakalo 36.400 ljudi, kar 2.704 oziroma 6,9 odstotka manj kot lani.

Minister Aleš Šabeder je ob robu odprtja novih prostorov Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča dejal, da ta trenutek zelo težko sodi, kje je glavni razlog za to napako, in da so za podatke o čakalnih dobah odgovorni na NIJZ-ju. Kot so zapisali na ministrstvu, bo njihova predstavnica v svetu zavoda vztrajala pri forenzični reviziji. Dala je tudi že pobudo za sklic seje sveta zavoda, ki bo predvidoma prihodnji teden. Njihov cilj je natančno ugotoviti, "kje pri čakalnih dobah smo, kolikšne so, kje se zatika, da tolikokrat pride do napak". Do takrat pa podatkov in tudi izjav NIJZ-ja ne morejo komentirati, so še zapisali.

V čakalnih vrstah 182.000 ljudi