Zdravje
(7)

Poudarki

  • Ministrstvo za zdravje namerava v prihodnosti
bolnišnica, zdravniki
V UKC Ljubljana ostajajo program kardiologije, program otroške srčne kirurgije in intenzivna terapija po operacijah. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
VIDEO
Program srčne kirurgije b...
VIDEO
Program srčne kirurgije v...
VIDEO
Otroška kirurgija ostaja...

Dodaj v

Otroška kardiologija ostaja v UKC Ljubljana. V pripravi je sodelovanje s tujo institucijo.

Ministrstvo napoveduje sodelovanje z institucijo, ki bo zagotovila otroškega kardiologa
26. julij 2017 ob 17:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Program otroške kardiologije v celoti ostaja v UKC Ljubljana, je po sestanku s starši dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved.

Bo pa ob tem treba vzpostaviti sodelovanje tudi s tujo institucijo, ki bo zagotavljala nenehno prisotnost otroškega kardiologa in kirurga. Sekretarka je ob tem dejala, da trenutno ustanavljajo projektni svet, katerega naloga bo podpis pogodbe in začetek sodelovanja s tujim centrom, ki bo zagotovil kardiologa in kirurga.

"Njuna naloga bo zdraviti otroke na vrhunskem nivoju v skladu z mednarodnimi standardi, prav tako bosta izobraževala naše zdravnike," je v izjavi za medije po sestanku povedala Medvedova. Na področju otroške kardiologije so namreč velike kadrovske luknje in jih je treba zapolniti z zdravniki, ki so se pripravljeni izpopolnjevati in učiti pod vodstvom teh dveh zdravnikov.

Ta nova institucija oz. center, ki bo deloval v okviru UKC-ja, bo sčasoma prerasel v nacionalni center, kjer bodo domači strokovnjaki lahko kompetentno zdravili, diagnosticirali in operirali bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. V nacionalnem centru bo sodelovala tudi ambulanta za motnje srčnega ritma. "Tudi te otroke bomo vodili konziliarno s pomočjo tujega elektrofiziologa, ki bo sodeloval v konziliju lastnih strokovnjakov in bo podpiral naše zdravnike," je dejala sekretarka.

Sodelovanje bo drago, a cenejše od prevozov
Tuji center, s katerim bi UKC strateško sodeloval pri vzpostavljanju novega nacionalnega kardiološkega centra, še ni izbran, je dejala Medvedova. UKC trenutno v okviru programa otroške srčne kirurgije sodeluje s centri v italijanski Massi in češki Pragi. Projektni svet, ki bo po navedbah Medvedove začel delovati v avgustu, bo revidiral sodelovanje z obema ustanovama, saj naj bi bilo zagotavljanje nenehne prisotnosti tujih strokovnjakov v UKC-ju težava. Medvedova je ob tem poudarila, da se za selitev v tujino niso odločili, ker gre pri teh otrocih za urgentna stanja.

Izračunov, koliko bo stalo takšno sodelovanje s tujim centrom, na ministrstvu še nimajo. "Zagotovo bo drago, ampak bo ceneje, kot če bi otroke pošiljali v tujino," je dejala sekretarka. Po njenih besedah so že izdani sklepi o imenovanju v ta projektni svet. Pojasnila je, da bodo v svetu trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica UKC ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kopač: Programa tečeta naprej
Generalni direktor UKC-ja Andraž Kopač je dejal, da so staršem pojasnili razmere na programu otroške srčne kirurgije in tudi glede obravnave na področju aritmologije. "Oba programa tečeta naprej normalno, tako kot sta do zdaj," je zagotovil. Dejal je, da se aritmolog Uroš Mazić, ki so ga po očitkih o napačnih diagnozah premestili na drug oddelek, za zdaj ne bo vrnil na kardiologijo, saj čakajo na nadzore.

Glede odstopa Tomaža Podnarja z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki pa je dejal, da bodo tudi poslej zagotavljali kakovostno obravnavo bolnikov. Ne more še povedati, kdo bo v prihodnje vodil službo. Podnar pa je po njegovih navedbah odstopil, ker je menil, da bi odločitev o ustanovitvi projektnega sveta še bolj zavlekla povezovanje z enim od tujih kardioloških centrov.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
aless70
# 26.07.2017 ob 20:15
Kaj pa odgovornost za umrle otroke?
.
Pozab'l k'nede?
psychocandy7
# 26.07.2017 ob 18:13
po mojem mnenju bi bilo stokrat boljše te otročke napotiti na ustrezne ustanove v tujino.
Če gledamo urgentnost- s Tolminskega npr si prej v ITA kot v LJ, iz Prekmurja pa v AUT.
S tem, da ima SLO tako malo prebivalstva (manj kot eno večje mesto), da tovrsten oddelek enostavno ni smiseln-vedno se bodo postavljala vprašanja o tem, ali imajo kirurgi dovolj prakse...
Narediti en protokol, kam in po kakšnem postopku v primeru urgenc otroke odpeljat, se dogovoriti za sodelovanje oz napotitve. Pa naj se še nekaj naših mladih zdravnikov tam izobražuje, čez cca 10 let pa revidirat odločitev- če bi imeli vsaj nekaj resnično uigranega kadra in će bi bilo smiselno, potem pa naj se postavlja oddelek.
Tako pa pri nas samo nekaj meštrajo, vedno se jim bo čitalo, da se sproti učijo, da nimajo dovolj prakse...
Preveč napak je bilo
Bivši uporabnik
# 27.07.2017 ob 02:33
Du ju spik ingliš daktr?
vranek
# 27.07.2017 ob 02:17
Psychk, glih zato je to tako, ker ima vsaka streznica svoje nnenje in vsako se malo poslusa, le tistih nekaj, ki o tem res kaj vejo, ne⛔. Naredite otrokom uslugo in svoje mnenje zadrzte zase .
aless70
# 27.07.2017 ob 07:51
@vsenior

Torej predlagaš, da se elito "odstrani"?
Mogoče na način, kot so jo med in po WWII "odstranjevali" napi revolucionarji.
.
Intelektualci, podjetniki, duhovščina... ...vse "odstraniti"...
...da lahko pride "nova elita".
Ne hvala.
Vsak narod mora imeti elito, ki dejansko vleče razvoj družbe naprej.
Težava v Sloveniji je, da so korenine za trenutno "elito" nastale šele po WWII in izvirajo iz negativne selekcije.
.
Pa, da ne bo kdo mislil, da zagovarjam stanje v našem zdravstvenem sistemi, ki je čisti kriminal, mafija dejansko!
kotzi
# 26.07.2017 ob 17:59
se nobenga komentarja..Kaj pravi ustavni pravnik Cerar al pa Milojka na to
vsenior
# 27.07.2017 ob 04:09
Tule nekaj smrdi, nekaj ne štima že daljše obdobje. Vseskozi se nekaj pometa pod preprogo in prikriva smrad, ki veje iz elit! Se strinjam, da smo za dobro kardiološko kliniko otok premajhni. Žal tega odločujoči in vplivni elitneži ne želijo objaviti, ker gre v ozadju smradu za denar, ki kaplja v njihove žepe. ELITA pa je dokazano zavora v razvoju prav v vsaki okolici.
Kazalo