V Franciji je kajenje odslej prepovedano na desetih odstotkih zelenih površin. Foto: EPA
V Franciji je kajenje odslej prepovedano na desetih odstotkih zelenih površin. Foto: EPA
Sorodna novica Med mladostniki je vse manj kadilcev, a kadi kar četrtina odraslih

Pepelnike in informacijske table bodo namestili pred 46 novih parkov. V šestih je kajenje prepovedano že od julija lani. Prav tako je že od leta 2015 kajenje prepovedano na 500 otroških igriščih v Parizu.

Skupno omenjeni prostori predstavljajo približno deset odstotkov zelenih površin v francoski prestolnici. Prepoved še vedno ne velja za največje parke v Parizu, ki so priljubljeno prizorišče za piknike in zabave, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Dnevno kadi četrtina Francozov

Francozi so eden izmed najbolj kadilskih narodov v Evropski uniji. Število dnevnih kadilcev se je v državi od leta 2016 zmanjšalo za 1,6 milijona, a dnevno še vedno kadi 25,4 odstotka Francozov.

Število smrti zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, se med ženskami še vedno vsakoletno poveča za pet odstotkov, kar je predvsem posledica povečanja števila kadilk od 70. do 90. let prejšnjega stoletja, so navedle pristojne oblasti.

Med protikadilskimi ukrepi so mestne oblasti februarja predlagale tudi vzpostavitev 19 mestnih ulic brez cigaret, navaja France 24.