Zdravje
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Opornice
Primerjava cen žilnih opornic, kot so jo predstavili v oddaji Tarča. Foto: MMC RTV SLO
Jelka Godec
Odločitev senata je Godčeva označila za nerazumljivo oviranje dela komisije. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Dodaj v

Po dokumentacijo o nakupu žilnih opornic prek ustavnega sodišča

Okrožno sodišče ni odredilo izročitve
11. januar 2017 ob 13:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, bo poskušala priti do dokumentacije specializiranega državnega tožilstva s pomočjo pritožbe na ustavno sodišče.

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča ni odredil izročitve dokumentacije, ki jo je parlamentarna preiskovalna komisija zahtevala od specializiranega državnega tožilstva. Odločitev senata je dokončna. Komisiji zato ostaja na voljo le še pritožba pri ustavnem sodišču, je na medijski konferenci dejala njena predsednica Jelka Godec (SDS).

Odločitev senata je Godčeva znova označila za nerazumljivo oviranje dela komisije. Opozorila je, da zakon o parlamentarni preiskavi določa, da so tako vlada in upravni organi kot tudi organizacije, ki opravljajo javno službo, in vsi nosilci javnih pooblastil dolžni kadar koli dovoliti parlamentarni komisiji dostop do dokumentacije, s katero razpolagajo.

Komisija je po besedah Godčeve konec septembra pri ljubljanskem okrožnem sodišču vložila zahtevo za sodni zaseg dokumentacije specializiranega državnega tožilstva v zvezi z morebitnimi prijavami in pozivi na področju prodaje in nabave žilnih opornic oz. medicinske opreme za univerzitetna klinična centra (UKC) v Ljubljani in Mariboru ter splošni bolnišnici Celje in Nova Gorica.

Specializirano državno tožilstvo je namreč pred tem na neposredni poziv komisije zavrnilo izročitev dokumentacije. Godčeva je pojasnila, da se je tožilstvo kasneje pritožilo na odločbo, s katero je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča zahtevo za zaseg dokumentacije odobrila. Zunajobravnavni senat je nato pritrdil tožilstvu in ni odredil izročitve dokumentacije komisiji.

Zaslišanje novih prič
Komisija bo v četrtek nadaljevala zaslišanja prič. Tokrat bosta pred komisijo stopila generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in nekdanji prvi mož UKC-ja Simon Vrhunec.

Na zadnji seji je določila seznam prič, ki jih namerava zaslišati, prve priče pa je zaslišala v začetku decembra. Tedaj so pričali nekdanja v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Brigita Čokl, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec in višji nadzornik za sistemsko korupcijo pri KPK-ju Mirjan Hren.

Preiskovalna komisija je bila ustanovljena aprila lani, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
ATP
# 11.01.2017 ob 15:34
Ko se je moje podjetje prijavilo na razpis na UKC Lj., so nam brez sramu povedali koliko in komu moramo dati v gotovini, ce zelimo zmagati na razpisu.
Dr. Kumrovec
# 11.01.2017 ob 15:53
UKC bi potrebno nacionalizirati. Iztrgati iz krempljev pohlepnih menadžerjev in privatnikov - ter dati v upravo stroki.
amigo
# 11.01.2017 ob 16:20
Lopovstvo v naši državi se ne bi moglo razviti do takšnih neslutenih razsežnosti brez aktivne ali pa vsaj pasivne pomoči sodne veje oblasti. Namesto da bi pomagali pri odkrivanju oni rajši pomagajo pri skrivanju gospodarskega kriminala. Parlamentarna komisija zastopa lastnika bolnišnic, ki je v zadnji inštanci slovensko ljudstvo. Ljudstvo je na volitvah pooblastilo vlado R Slovenije, da upravlja z bolnišnicami kot dober gospodar. Lastnik po po odredbi sodišča nima pravice, da kontrolira pravilnost in zakonitost delovanja upravljalcev premoženja. Kar je skregano ne samo s pravnimi normami, ampak tudi z zdravo pametjo. Ali lahko recimo lastnik tovornjaka od svojega šoferja zahteva izročitev dokumentacije tovornjaka, ki ga šofer vozi? Seveda lahko. Mi očitno nismo lastniki bolnišnic zgrajenih in vzdrževanim z našim denarjem. Sodniki so prelomili svojo prisego slovenskemu ljudstvu da bodo sodili po zakonih in svoji vesti. Ščitijo takoimenovane strice iz ozadja, ki imajo slovenske bolnišnice za svoje korito. Kjer lahko žrejo po mili volji. Na žalost je takšno stanje v banana državi Sloveniji.
penzl
# 11.01.2017 ob 20:17
@ATP: upam, da ste podali prijavo za napeljevanju k podkupovanju. Verjetno je bolj malo možnosti, da bi pristojni organi ukrepali, pa vendar...
ATP
# 11.01.2017 ob 20:48
penzl

Ne nismo podali prijave. Moje skandinavsko podjetje je raje preneslo focus v druge drzave.

V Skandinaviji je podkupnina sramota.
TIGR
# 11.01.2017 ob 16:55
amigo
Čestitke za odličen post. Zdrava pamet je že zdavnaj umrla v tej farsi od države imenovani - Slovenija, kjer se žal splača biti čisto vse razen - pošten.
Kazalo