Zdravje
(9)
Nega
Ključne organizacije na področju zdravstvene nege med drugim opozarjajo, da so medicinske sestre preobremenjene. Foto: Reuters

Dodaj v

Sindikat zdravstvene nege: Srečanje s Fakinom ali odmrznitev stavke

Težave zaposlenih v zdravstveni negi
5. oktober 2018 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarja, če do torka ne prejmejo vabila za srečanje z ministrom za zdravje Samom Fakinom, bodo v sredo odločali o odmrznitvi stavkovnih zahtev in obnovitvi stavke.

Predsednica sindikata Slavica Mencingar je poudarila, da so po dveh dopisih, v katerih so opozorili na najbolj pereče težave zaposlenih v zdravstveni negi, in prošnji za srečanje od ministrstva prejeli zgolj pojasnilo, da jih bo Fakin sprejel takoj, ko bo sestavljena ekipa ministrstva. Ker srečanja še vedno ni bilo, so se po njenih besedah odločili za zaostritev zahtev.

Ključne organizacije na področju zdravstvene nege, med njimi tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi, so že večkrat zahtevale takojšnje reševanje razmer, ki vladajo na njihovem področju. Zapirajo se bolnišnični oddelki, medicinske sestre so preobremenjene, zbolevajo, odhajajo na delo v tujino in zapuščajo svoj poklic, so opozorili in dodali, da se zadeve vlečejo že predolgo.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) ter štirje sindikati so zato podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.

Kot so že pred časom poudarili, je nujen sprejem kompetenc in poklicnih aktivnosti, saj so te temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Njihovo sprejetje in zaposlitev dodatnega kadra v zdravstveni negi, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, bi po njihovem mnenju pomembno izboljšalo razmere.

Vlado Marjana Šarca so zato pozvali, naj se vsi ključni deležniki na področju zdravstvenega sistema sestanejo in skupaj poiščejo rešitve, ki bodo celotnemu zdravstvenemu timu omogočile boljše pogoje dela, ki bodo v korist tako bolnikov kot izvajalcev.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
birba
# 05.10.2018 ob 14:00
Kolikor mi je poznano bo treba najprej nadomestiti tiste medicinske sestre, ki so odšle drugam (iz poklica, v tujino,...).
Nato pride na vrsto selekcija dela - medicinske sestre se niso izobraževale za to, da bi opravljale administrativno delo.
Mordsa še prej velja razmisliti, da bi vsi vrli sindikalisti, sindikalistke, vodstvo tako opevane zobornice odšli delat k bolnikom in za bolnike, ne pa da gnezdijo po pisarnah.

Šele tedaj bi ugotovili, koliko medicinskih sester dejansko manjka. Predvsem pa je treba definirati, zakaj srednje medicinske sestre ne upoštevajo več kot medicinske sestre.

Nekaj je gnilega v dolini tej ...
no72
# 05.10.2018 ob 17:30
Kot zdravnik vam povem, pod Fakinom se vam piše katastrofa!
HOR
# 05.10.2018 ob 17:11
Stroka je zaradi politizacije odpovedala zato je zdaj primoran do nadalnjega reševati standarde zdravstvene nege sindikat...
presenečen
# 06.10.2018 ob 10:51
Ljudski rek "Ko kruh poide pamet pride"
Alde-Nte
# 05.10.2018 ob 21:51
Samo nekaj dni prave stavke negovalnega osebja ( izjema so otroci,starostniki,urgenca) pa da vidimo, kako hitro bi bile stvari urejene.Sindikalistko Mlakarjevo bi bilo potrebno že davno zamenjat, ker se ni sposobna pogajat. In če sestre delajo za mizerno plačo, dobi predsednica zbornice sestrske in babiške nege 3000€ bruto plače.Zakaj že?? Fakin je sposoben a zvit govorec, a kakega rezultata z njim ne bo. Kot rečeno, dokler ne bo prave opozorilne stavke napredka ni pričakovati.Žal !
presenečen
# 05.10.2018 ob 21:27
Ni denarja za plače hkrati pa potrebujejo slabih tisoč zdravstvenih delavcev, ki jih bo prav tako treba plačati.. Razumi kdor more to matematiko.
topol
# 10.10.2018 ob 13:02
Sindikalistka ima v cv-ju naslednje: vodja zdravstvenovzgojnega centra Zd Gornja Radgona od 2007 in dodatno k temu od 2009 vodja reševalne postaje zd Gornja Radgona.
Oprostite, ampak to je predstavnik delodajalca, ne sindikalist. Najožji sodelavec direktorja z vodilnimi pristojnostmi ni sindikalist, temveč nekdo, ki ne ve kaj se spodobi.
galoper
# 06.10.2018 ob 21:30
Problemi imajo osnovo v delovnem kolektivu in tam se morajo reševati, sicer niso kompetentni za pogajanja.
socrates
# 05.10.2018 ob 18:04
@Birba: spet nakladaš ....
Kazalo