Zdravje
UKC Ljubljana bo čez dva tedna ostal brez otroškega kardiologa. Foto: MMC/TV Slovenija

Dodaj v

Slovenščina ne bi smela biti več pogoj za iskanje novega otroškega kardiologa

V Sloveniji ni strokovnjaka s primerno izobrazbo
18. junij 2018 ob 08:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Čez manj kot dva tedna bo ljubljanski klinični center ostal brez otroškega kardiologa, zato na novo vlado še posebej težko čaka zdravstvo, ki nujno potrebuje obljubljene reforme.

Krivcev za razmere, ki so bile glede na dogajanje v preteklosti predvidljive najmanj tri leta, ne bi bilo težko najti. Tudi rešitev za najbolj bolne otroke ni nemogoča, če bi seveda obstajala resnična volja in skupno prizadevanje vseh vpletenih. Trenutno obstaja vsaj možnost izrednega ukrepanja: sprememba zakona o znanju slovenskega jezika po nujnem postopku.

Krizne razmere, ki so nastale zaradi odhoda kardiologov, so dokaz, da je bila obljuba vlade o začetku delovanja samostojnega srčnega centra bolj kot ne politično motivirana, menijo opazovalci dogajanja, kažejo pa na zamujene priložnosti. Denimo, dopustitev zdravniških monopolov nad posamezno preiskavo ter opustitev dolžnosti vzgajanja naslednikov oziroma prenosa znanja na mlajše. A zvoniti po toči je prepozno. Čeprav očitno otroških kardiologov res ni lahko najti, ni nemogoče, saj je svet velik. Odstraniti pa je treba ovire, in ta je med drugim zahtevana visoka raven znanja slovenskega jezika, zapisana v zakonu o zdravniški službi.

Interventno bi na predlog enega poslanca to lahko spremenil že novi sklic državnega zbora, ni treba čakati nove vlade. Kaj zapisati, predlaga predsednica zdravniške zbornice, Zdenka Čebašek Travnik: "Da gre za izredne razmere, za situacijo, ko v Sloveniji ni mogoče zagotoviti strokovnjaka s takšno izobrazbo, in da bi ta, ki bi bil kandidat, moral imeti neki renome, se pravi, da bi bil vsaj profesor na tem svojem področju nekje v tujini."

Za komunikacijo med medicinskim osebjem bi torej služila angleščina. "Za paciente in njihove bližnje pa bi seveda država v tem primeru morala poskrbeti za prevajanje v slovenščino," meni Čebašek Travnikova. Glede na trenutno stanje, bo po 1. juliju v tujino moralo še več otrok kot zdaj. Vprašanje pa je, kdo bo opravil najzahtevnejšo diagnostiko, če ne bo več kardiologa? Brez diagnostike je namreč vprašljiva tudi napotitev.

Helena Lovinčič, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
delfino_
# 18.06.2018 ob 09:42
Brez besed, kako so zafurali vso to zdravstvo.
severnik
# 18.06.2018 ob 09:38
Najraje imam pa otroškega kardiologa, ki ne zna slovensko. Hmmmm...what could go wrong?

Za tiste, ki ne vidite kam ciljam...operacije ne bo delal sam, ampak bo obkoljen s slovensko ekipo, pogovori s starši bodo zanimivi...
kritik101
# 18.06.2018 ob 09:35
V Magni mora delavec brez izobrazbe znati nemško. V javni upravi tega seveda ni treba.
Bo pa še za par prevajalcev delo. Kam pa naj poslanci pošljejo svojo nadebudno deco v službo?
bebest
# 18.06.2018 ob 10:01
Izjemno lep primer negativne selekcije, ko strici zrihtajo službe vodilnim kadrom, slovenski zdravniki, ki jim gre pri tem na bruhanje zato odhajajo v tujino, kjer so cenjeni in uspešni. Ni problema, po novem bodo naše otroke Romuni ali Albanci operirali. Za češnjo na torti dobimo 'novo' staro vlado, ki je pred nekaj tedni razpadla. Cerar, Židan in Erjavec na smrt skregani, ki se na soočenjih še pogledati niso mogli, so zdaj spet najboljši prijatelji in sodelavci, ki bodo rešili vse - tudi zdravstvo (potem, ko prej štiri leta niso naredili nič!), samo da ne pride na oblast desnica. Kdor seveda verjame v pravljice. Kot je tule že marsikdo napisal, zadnji naj ugasne luč.
amigo
# 18.06.2018 ob 09:57
Mi smo država nesposobnežev in bedakov. Domače kardiologe preženemo, nato pa najamemo tuje, ki nas stanejo petkrat več. Imamo dve medicinski fakulteti, zdravnikov pa vedno manj. Pa zaprimo še te fakultete in uvozimo zdravnike iz Indije. Angleško znajo perfektno. Zdenko Čebašek Travnik pa v penzijo.
Robiland
# 18.06.2018 ob 09:52
Ni panike, bo proracun placal medicinskega prevajalca, na voljo 24 ur za kaksnih 4000 mesecno. Ker pac ima se moze se...
Orionstar
# 18.06.2018 ob 09:53
...bi sedaj že imeli izšolane strokovnjake.

Saj jih imamo!
Težava je edino, da so kirurgi pametnejši kot npr. kandidat za 'precednika vlade' s srednjo lesarsko šolo in jih danes težko nafintiraš s socialističnim ustrojem medicinskih TOZD-ov!
sportivko
# 18.06.2018 ob 09:51
"Čez manj kot dva tedna bo ljubljanski klinični center ostal brez otroškega kardiologa, zato na novo vlado še posebej težko čaka zdravstvo, ki nujno potrebuje obljubljene reforme."

Najprej je treba uvesti nadzor da se ne bo več kradlo, potem pa reforma. Kaj ti bo reforma? Več kot se investira v zdravstvo, bolj se krade. Tle bi uvedu posebno policijo za 200% marže v UKC in norčevanje iz zdravja bolnikov !!!
FancyBoy
# 18.06.2018 ob 11:17
Ja bog pomagaj no....kmalu bodo lahko vsi zdravniki govorili svoj jezik, ker Slovenscina ne bo vec pogoj???
Se malo in bomo morali srbohrvascini govoriti v bolnicah.

a se vam je cisto skisalo???
bruhnmici
# 18.06.2018 ob 09:48
Bravo politiki. Zato smo vas volili. / Sarkazem off.
Ropotanje122
# 18.06.2018 ob 11:30
@SamoRes
Ma si ti en troll.
pravaresnica123
# 18.06.2018 ob 10:21
Aja? Na koncu še kardiolog ne bo rabil biti, samo da pride, al kaj?
Triomidva
# 18.06.2018 ob 10:39
Predno se je ladja potopila, niso nasli dodatnih sredstev za resevanje problemov (enako na otroski kardiologiji, prej na otroski intenzivi, pred tem na anasteziji v mariboru). Ko se ladja potopi, zlahka placamo tujce 5x vec, kot bi domace, plus prevajalca...

razumi, kdor more...
provni
# 18.06.2018 ob 11:21
Vi tam na zdravstvu se morate zavedati, da je javni jezik v državi slovenščina in pika. Se pravi, da tudi v primeru, da bi imeli zraven tolmača ali prevajalca, to ni dovolj. Slovenci, še posebej Primorci so se bojevali in umirali za slovenski jezik.
Balaš Junior
# 18.06.2018 ob 10:53
Glavno da bodo alenkica, karl in mirci ostali zvesti svojim volilcem in naredili veliko koalicijo s sarcem. Potem bo vse bolje in bodo zdravniki nehali odhajati, srbi pa bodo uvedli tecaje slovenscine na medicinskih fakultetah.

Krohot.
mali_M
# 18.06.2018 ob 10:29
A ni bila reforma zdravstva napovedana že za konec 2016? Sedaj smo sredi 2018.
Ministrica za zdravje je bila dvakrat interpelirana.
Rezultat je znan.
Vzrok je pa da je kriv JJ, samo očala, ki filtrira vse razen rdečega spektra, si je potrebno nadeti.
brehme
# 18.06.2018 ob 09:58
@samores, v svojem slogu krivi Janšo, ko pa je ravno SDS, na to vedno opozarjala, a so Cerar, Erjavec in Židan pa tudi levica, vedno podprli ministrico. Sicer pa so izšolani stokovnjaki, a gredo raje v države, katerih vi ne marate, dobijo boljše plačilo in nihče jih ne pluva po medijih. Mi gremo pa v smeri Venezuele, pol strank v novem parlamentu si to želi. Bomo skupaj čakali v vrstah.
firtoh
# 18.06.2018 ob 22:09
Slovenščina ali brez zdravnikov?
Najbrž je on izraelski kirurg govoril in razumel slovensko tako dobro,da se je vse lahko zmenil sam z materjo bolnega otroka,recimo iz Beltincev
Balaš Junior
# 18.06.2018 ob 11:21
Slovenski volovci so imeli na teh volitvah priloznost zabiti ost v drobovje vladajocih lopovov - menda je landidiral celo nek zdravnik - besic loredan - ki mu je tema bila predvsem zdravstvo.

Ampak polovica jih je raje obcepela doma, drugi polovici pa so strici dobavitelji pomahali s cunjico na kateti pise "grozni jansa" in so vestno laufali podpret nadaljevanje trenutnega stanja - samo malo so "pravicno porazdelili" od cerarja k alenki in sarcu in mesecnikom.

Ja super. Ocitno smo zadovoljni in naj bo tako se naprej. Tudi desne ovcke so ocitno zelo vesele vecne opozicije preroka JJ, sicer bi ga sterale v Q in izvolile eno od mnogih desnih alternativ.

Kul pol. Prijetno gledanje fuzbala zelim se naprej.
Tuljava
# 19.06.2018 ob 09:54
Saj smo imeli tri otroske kardiologe, pa smo jih desetletje teptali in jim nagajali. Zdaj so se odlocili, da gredo drugam. In kar naenkrat ne bo problema urediti novega delovnega okolja in razmer na otroski kirurgiji za tuje zdravnike potem ko smo nase z neustreznimi razmerami prisilili da odidejo. Res, to se mi zdi jako logicno, NOT!
amigo
# 18.06.2018 ob 11:47
Elita bo hodila na operacije v Švico, za navadno rajo pa bodo na razpolago balkanski veterinarji in mesarji. Bo treba plačati manj pokojnin in bo narasla proizvodnja krst in ostalega pribora. Gospodarska rast bo narasla za 0,1%.
Balaš Junior
# 18.06.2018 ob 11:28
Samo se to, pa grem na fuzbal... dohtarji iz romunije ali iz indije niso na glavo padli in dostudirali medicine da bi bili nekim slovencem za dva do tri jurje mesecno dezurni krivci. Grejo v nemcijo in UK.

Nas edini bazen so drzave bivse juge, ker so jezikovno in kulturno dovolj blizu, da se v balkanski sliveniji pocutijo bolj domace kot v nemciji. Ce jih ne bomo preganjali z medijskimi pogromi, seveda.

Sicer bodo za hlapce zdravstvo izvajali pac mesarji in razni alter nabiralci zelisc... ker veterinarji so zal tudi pobegnili iz absurdistana.
carlos roberto
# 18.06.2018 ob 11:28
To je možno le v Sloveniji. V kakšni drugi državi to ne bi bilo možno , da jezik tiste države ne bi bil pogoj za delo kakšnega zdravnika iz tujine.
Balaš Junior
# 18.06.2018 ob 11:14
Da Sloveniji razpada javno zdravstvo, je odgovorna oblast. Razlog da to delajo so predragi upokojenci - najceneje se jih resis tako, da umrejo v cakalni vrsti.

Ce ne veste, kdo je v sloveniji oblast... jah potem pa naj kar bo tako.
petrap
# 18.06.2018 ob 11:11
... država mora poskrbeti za prevajanje v slovenščino....
Ob takšnem razmišljanju je morda najbolje, da kar vlada prevzame še vodenje UKC!
Vodstvu UKC pa naj pri tem še zviša plače....

Ej, Čebaškova, tistih par besed, glede zdravstvenega stanja njihovih otrok, v obsegu, ki je pomemben za starše, lahko najbrž dovolj natančno prevede že polovica zaposlenih v UKC.

Morda pa ne bi bilo odveč, če bi zbornica, ki izdaja licence zdravnikom, preverila njihovo znanje angleščine, če je to znanje res tako pomembno za zdravljenje bolnikov.
Sama poznam, v ustanovi, kjer sem zaposlena, kar precejšnje število zdravnikov, ki niti slučajno ne obvladajo angleščine na ravni današnjega srednješolca. Pa je večina od njih dobrih in vsaj med bolniki uglednih zdravnikov.
Sicer pa so, kot sem brala v medijih, zdravniki aktualnega oddelka, najbrž imeli težave tudi s slovenščino, ker so se med seboj tako težko, ali pa se sploh niso razumeli.
watwat
# 19.06.2018 ob 08:44
Haha :D ljudje raje ne bi imeli kardiologa, kot pa da bi imeli kardiologa, ki ne zna slovensko :D kaj vam dogaja...
samogledam
# 18.06.2018 ob 15:10
strokovnjake placajte kot se spodobi, pa ne bo nihce v tujino hodil...imamo vec kot dovolj medicincev izsolanih v zadnjih 50 letih, samo reda nimamo in spostovanja kadra ne. kolikor vidim se mediji zelo trudijo ponizevati vsakogar v beli halji in bebava raja pljuva po vsakem strokovnjaku...res zanimivo, pametni so odsli, zdraharji pa ostajajo.
xerces8
# 18.06.2018 ob 11:45
A oni izraelski zdravnik pa zna slovensko?
amigo
# 19.06.2018 ob 12:33
Zdaj ko imamo svojo državo, se bomo z zdravniki sporazumevali s pomočjo prevajalca.
xerces8
# 19.06.2018 ob 11:46

watwat je napisal(-a)

Haha :D ljudje raje ne bi imeli kardiologa, kot pa da bi imeli kardiologa, ki ne zna slovensko :D kaj vam dogaja...

Hja, namesto da bi gledali, da je dober v operaciji srca, gledajo, da pravilno uporablja rodilnik in ve na pamet, kje se je kateri slovenski pesnik rodil, seveda z datumom in imenom staršev.

Pol pa ni čudno, da smo, kjer smo...
Highland
# 19.06.2018 ob 11:15
Gepard007, ruski zdravniki?! a ne trdijo tu neketeri, da se v Rusiji cedita mleko in med in da imajo odlicne place?
džeko
# 19.06.2018 ob 10:36
trotli......pejmo vsi v tujino pol...
amigo
# 19.06.2018 ob 07:46
&tetka
Zdravnik specialist ne rabi nujno znati slovensko, to je dejstvo.

Kako bo od bolnika zvedel kaj in kje ga boli? S pomočjo prevajalca? Ne vem zakaj pišeš, če nimaš pojma.
Ljubinica
# 18.06.2018 ob 23:14
Saj slovenščine itak ne rabimo več. Nikjer. Res ne vem, zakaj tak mali kmečki jezik sploh še furamo kjerkoli.
planino
# 18.06.2018 ob 19:51
Ministrica za šolsvo je stalno pripravljena. Čaka na klic iz Brazilije. Vmes lahko prevaja!
Gepard007
# 18.06.2018 ob 13:14
Zakaj pa ruskih zdravnikov ne vzamejo? Stepli bi se za naše plače. Aja, vem imamo pač nesposobno ministrico in nesposoben kader na UKC ampak važno, da vlečejo astronomske plače...
Gepard007
# 18.06.2018 ob 13:03
A spet ni noben odgovoren? Koliko časa nas bojo še takole vlekli?
sluka83
# 19.06.2018 ob 21:13
@severnik
Če bo pa kardiolog operiral (delo kardiokirurga), potem nam pa res nihče več ne more pomagati.
RJSlo
# 19.06.2018 ob 13:54
Za komunikacijo med medicinskim osebjem bi torej služila angleščina. "Za paciente in njihove bližnje pa bi seveda država v tem primeru morala poskrbeti za prevajanje v slovenščino," meni Čebašek Travnikova.
------------------------------------------------------------------------
No ja. In ta oseba je bila tudi varuh nečesa? Ajajaj
RJSlo
# 19.06.2018 ob 13:50
Skippy
# 18.06.2018 ob 10:23
Ni kriva politika, ampak "brezplačno" javno zdravstvo.
-----------------------------------------------------
No ja. In imeli bi zdravo zdravstvo. :)))

P. S. Izobraževanje je tudi "brezplačno". In to nabijajo tisti, ki so v malo večji državi imeli "brezplačno" zdravstvo in izobraževanje. Ajajaj
Skippy
# 18.06.2018 ob 10:25
Sicer pa so izšolani stokovnjaki, a gredo raje v države, katerih vi ne marate, dobijo boljše plačilo in nihče jih ne pluva po medijih. Mi gremo pa v smeri Venezuele, pol strank v novem parlamentu si to želi. Bomo skupaj čakali v vrstah.

To je razlog. Levi sanjači pa še vedno namerno lažejo, da ljudje raje živijo v komunističnih državah kot v najbolj neoliberalnih. Levi sanjači so glavni krivci za razpad našega zdravstva.
amigo
# 19.06.2018 ob 14:17
Kaj hočete slovenščina bo zopet postala jezik hlapcev in dekel. Samo zdaj se gospoda ne bodo me d sabo pogovarjala v nemščini ampak v nobel angleščini. Isto s...... , drugo pakovanje.
zapravico
# 19.06.2018 ob 08:43
Uradni jezik naj bo čifurščina
tetka
# 19.06.2018 ob 07:19
Zdravnik specialist ne rabi nujno znati slovensko, to je dejstvo. Problem vidim v tem, da se želi reševat probleme na najlažji možen način to je z uvozom tujih zdravnikov..... najprej...naša medicinska fakulteta v Ljubljani ( za MB težko rečem, ne poznam) je zelo dobra fakulteta , ki jo obiskujejo najboljši dijaki s srednjih šol in je bolj ali manj zastonj. Po specializaciji bi morali naši zdravniki dobiti boljše plače in poskrbeti bi morali za boljšo opremo, tu pa nastopi rak rana...to je slovenska majhnost, vsi se poznamo, veze in poznanstva, podjetja za nabavo opreme so z določenimi zdravniki povezana, gre dejansko za preplačevanje materiala in opreme ....služijo pa vsi vpleteni. In da ne pozabim, zaradi zastonj študija bi zdravnik moral odslužiti določeno število let v Sloveniji ali pa vrniti denar za študiranje .
Smo pa družba , ki ne ceni intelektualcev, izobražencev , ampak zgolj obrtnike , vodovodarje, monterje, ipd....tam ni problem urna postavka 50€ ...
Mirko Tipka
# 18.06.2018 ob 10:38
ni težava v vladi.. težava je v vodstvu bolnice.. dobro vodstvo ne ostane brez nobenega dobrega kadra...
Skippy
# 18.06.2018 ob 10:23
Ni kriva politika, ampak "brezplačno" javno zdravstvo.
Bivši uporabnik
# 18.06.2018 ob 13:13
Groza, stanje je res sramotno. Če pride Janšna na oblast bo samo še slabše.
firbec111
# 18.06.2018 ob 09:59
Orionstar

hehe sej ker un obramboslovec je pa bolje uštimal zadeve ane
firbec111
# 18.06.2018 ob 10:36
Skippy

To je razlog. Levi sanjači pa še vedno namerno lažejo, da ljudje raje živijo v komunističnih državah kot v najbolj neoliberalnih. Levi sanjači so glavni krivci za razpad našega zdravstva.

hmm Janša zmagal v komunistični državi. Aja sej imaš prav samo dela se da je desn
SamoRes
# 18.06.2018 ob 09:03
V Sloveniji ni strokovnjaka s primerno izobrazbo

Bravo Janša in Pahor. Če bi bile vajine vlade sposobne kaj predvidet, bi sedaj že imeli izšolane strokovnjake. Ne more biti Cerar kriv, da v štirih letih nismo izšolali kirurgov. Vidva pa sta odgovorna.
Kazalo