Zdravje

Poudarki

  • Svet UKC-ja Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
UKC Ljubljana
Svet UKC-ja je do današnje seje odločanje o odgovornosti vodstva za stanje na otroški kardiologiji že dvakrat preložil. Foto: BoBo
VIDEO
Svet UKC-ja še tretjič o...

Dodaj v

Svet UKC-ja Ljubljana tudi tretjič ni odločil o odgovornosti vodstva zaradi otroške kirurgije

Za ugotavljanje odgovornosti Marije Pfeifer potrebujejo še mnenje strokovnega sveta
23. avgust 2017 ob 19:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Svet UKC-ja Ljubljana tudi tretjič ni sprejel nobenega sklepa glede odgovornosti vodstva za razmere na otroški kirurgiji. So pa za dodatno ugotavljanje odgovornosti strokovne direktorice zavoda Marije Pfeifer zaprosili tudi za mnenje strokovnega sveta.

Potem ko je svet UKC-ja Ljubljana na poziv ministrice Milojke Kolar Celarc že junija začel razpravo o odgovornosti vodstva zavoda za razmere na otroški kirurgiji, tudi po dveh mesecih končne odločitve ni sprejel. Direktor zavoda Andraž Kopač in strokovna direktorica odgovornost zavračata.

Da razmere na otroški kirurgiji kljub molku sveta ostajajo napete, pa pričajo informacije, ki prihajajo v javnost. Tako naj bi bila po neuradnih informacijah pred kratkim odpovedana načrtovana operacija, ker se je zapletlo pri komunikaciji, je poročala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren.

Ministrica vodstvo pozvala k odstopu
Svet UKC-ja Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je generalnega direktorja kliničnega centra Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer 15. junija zaradi tega tudi pozvala k odstopu. Kopač in Pfeiferjeva se za odstop nista odločila, saj po njunem mnenju ne bi bil utemeljen. Strokovna direktorica je takrat presodila, da ministrica s tem pozivom ščiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Za poziv se je Kolar Celarčeva odločila po tem, ko so junija v javnost prišle razhajajoče se informacije o domnevnih napakah pri diagnozah oz. zdravljenju kardioloških bolnikov na pediatriji. Pfeiferjeva je z očitkom o 22 napačnih diagnozah obremenila otroškega kardiologa Uroša Mazića. Kenda pa je kmalu zatem razkril navedbe mlade zdravnice na račun donedavnega vodje službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, češ da je storil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Podnar je sredi julija odstopil z mesta vodje, ker da UKC Ljubljana še vedno ni podpisal pogodbe s tujim kardiološkim centrom in tako uredil otroškega kardiokirurškega programa. Kolar Celarčevo je tudi zaradi stanja na otroški kardiologiji doletela nova interpelacija.

Kendi se mandat izteče konec avgusta, razrešitev ni smiselna
O morebitni razrešitvi strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende na svetu zavoda niso govorili, saj ta, kot je dejal njegov predsednik Tomaž Glažar, za to ni pristojen, ampak so razrešitve v pristojnosti generalnega direktorja. Je pa dodal, da Kendova razrešitev, glede na to, da se mu konec avgusta izteče mandat na mestu direktorja, ni več smiselna.

Svet zahteva dodatna pojasnila sanacijskega načrta
Se pa vodstvo zavoda sooča tudi z očitki o slabem poslovanju, saj UKC posluje z izgubo. Svet zavoda je znova razpravljal tudi o polletnem poročilu poslovanja in o sanacijskem načrtu. Vodstvo je načrt že dvakrat popravilo na zahtevo sveta, ki je tudi danes zahteval dodatna pojasnila glede sanacijskega načrta.

L. L., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
gartnerm
# 23.08.2017 ob 19:53
Glavno da ta vplivni moteči "janko... kenda" element pozdravlja otroke ob prihodu košarkašev na pediatrijo.
galoper
# 23.08.2017 ob 19:37
Morda obstaja vpliven moteči element?
lv
# 24.08.2017 ob 06:23
In tako je nekaj posameznikov uničilo ugled vseh svojih cehovskih kolegov.
Calendula
# 23.08.2017 ob 23:14
Nobene samorefleksije ... raje bi pocrkali kakor odstopili.
Sheppard22
# 23.08.2017 ob 21:51
Vse odstavit pa bo mir
Emmure
# 23.08.2017 ob 21:51
nesposobneži...
Bivši uporabnik
# 23.08.2017 ob 21:23
Zakaj te novice ne podložite z "Benny Hill" skladbo.
Celt
# 24.08.2017 ob 07:02
Prevzemanje odgovornosti je pač večen problem v javnem sektorju.

Po njihovem je vedno vsega kriva organizacija, sistem. Posameznik v JS se posledično lahko skriva in ne prevzema nikakršne osebne odgovornosti za napake ali malomarnost.
Gepard007
# 23.08.2017 ob 21:56
Ministrica jih je pozvala k odstopu sama pa ne odstopi. Kakšna banda je v vladi!!
Sandalovina
# 24.08.2017 ob 18:14
Ne vem zakaj se sprenevedajo in delajo, da o nečem odločajo. Saj vsi dobro vemo, da pri nas nikoli nihče ne odgovarja in ne odstopi. Važno je, da prejemajo visoke plače za "odgovorno delo."
rabelj
# 24.08.2017 ob 08:04
Kaj se sprenevedate... povsem jasno je, da gre v ozadju za korupcijo, klientelizem, ter osebni pohlep in prestiž. Naša družba je že zdavnaj izgubila moralni kompas, zato ne vem zakaj oz. še bolje- kako lahko pričakujete od takih finih gospodov da bodo ravnali prav?

Kmalu bodo volitve za predsednika in nato še parlamentarne. Premislite koga želite na vrhu države za zgled ostalim!
NNNP
# 28.08.2017 ob 14:40
Medicino študiral bom tudi jaz....
cesar1
# 23.08.2017 ob 23:19
Tako visoke plače za tako malo dela, prepirov in zaslužkarstva ne bodo več imeli, če odstopijo! Ali pač? Smrtno kazen je treba vrniti za toliko časa, dokler ne zmanjka teh barab.
In zakaj moram jaz vsak mesec, če že ne dvakrat, hoditi na kontrolo antikoagulacijske zaščite? V isti sapi pa šintar, pardon, zdravnik razlaga, da se nivo zaščite spreminja tudi po 50 krat na dan? Seveda ga zanima moja kartica zz. Pokvarjena razpušcena tolpa, ki jih zanima samo denar. Opravičujem se tistim redkim, ki se jih to ne tiče!
gorenc007
# 24.08.2017 ob 19:14
mafijaši v belih haljah...........
Kazalo