Zdravje
Svetovni dan hipertenzije je uvedla Svetovna liga za hipertenzijo že leta 2005. Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu, kar je skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi, namreč živi s hipertenzijo. Foto: BoBo
. Foto: Zduženje za hipertenzijo

Dodaj v

"Tihi ubijalec" - visok krvni tlak težava polovice odraslih Slovencev

Svetovni dan hipertenzije
17. maj 2018 ob 12:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen, ki jo spremlja vzdevek "tihi ubijalec", saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo, nezdravljena pa lahko povzroči zelo resne posledice - srčni ali možganski infarkt ter odpoved srca in ledvic.

V Sloveniji ima povišan krvni tlak že skoraj vsak drugi odrasel. Bolezen se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih, opozarja predstojnica kliničnega oddelka za hipertenzijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Jana Brguljan Hitij. Ker bolezen nima simptomov, se je večina ne zaveda, dodaja, zato je med zdravljenimi kar 75 odstotkov takih, ki ne upoštevajo zdravnikovih navodil in ne jemljejo redno zdravil.

A hipertenzija vpliva na celotno delovanje telesa - brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat, dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ledvic, ožilja. "To ni le številka na nadlahti, ampak deluje na celo telo in ga zelo prizadene, če hipertenzija ni prepoznana in zdravljena," izpostavlja predstojnica Brguljan Hitij.

Če je vrednost krvnega tlaka nad 140/90, se moramo pogovoriti z osebnim zdravnikom, da ugotovi vzrok. Pri tem je tudi zelo pomembno, da za diagnozo krvni tlak izmerimo pravilno, saj je ta po besedah Primoža Dolenca z oddelka za hipertenzijo "zelo dinamična in izmuzljiva spremenljivka". Za verodostojne rezultate tako pol ure pred meritvijo ne smemo zaužiti kofeina in alkohola, izogniti se moramo tudi večjim telesnim naporom in stresu. Med meritvijo moramo sedeti z naslonjenim hrbtom in stopali na tleh.

Ob svetovnem dnevu hipertenzije bodo v UKC-ju Ljubljana, številnih lekarnah in zdravstvenih domovih po Sloveniji ponujali brezplačne meritve krvnega tlaka.


Pomembno je sodelovanje bolnikov

Povišan krvni tlak lahko sicer zelo dobro zdravimo in preprečimo njegovo delovanje na telo. Ključno pa je, da bolniki poznajo svojo bolezen in sodelujejo pri zdravljenju. Če bolniku izmerijo mejno vrednost krvnega tlaka in ocenijo, da tveganje ni preveliko, krvni tlak najprej skušajo uravnavati z zmanjševanjem soli in telesne teže ter povečanjem telesne dejavnosti. Priporočen dnevni vnos vrednosti soli je pet gramov oziroma ena čajna žlička. Največ soli dobimo s kruhom, konzervirano hrano, suhomesnatimi izdelki in hitro prehrano.

Veliko delo pri pomoči bolnikom opravljajo medicinske sestre tako v referenčnih ambulantah kot tudi sicer v ordinacijah splošnih zdravnikov. Brez njihove pomoči pri preventivi, prepoznavanju in vodenju bolnikov si svojega dela ne predstavlja več družinska zdravnica Marija Petek Šter. Družinskih zdravnikov je namreč premalo, da bi lahko obravnavali vse bolnike. "Imamo pa možnosti uspešnega zdravljenja, večina bolnikov tudi ne potrebuje zelo posebne obravnave," je pojasnila.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
luna med oblaki
# 17.05.2018 ob 13:11
Za visok krvni tlak ni kriva samo preobilna hrana, sol, premalo gibanja, itd., glavni krivec je stres, velike obremenitve, sekerancija. Človek, ki hoče dati vse od sebe, ki hoče biti perfekcionist, ki hoče biti dosleden, ima več možnosti, da bo imel visok krvni tlak.
Velikokrat je za visok krvni tlak kriva tudi psiha, saj zdravniki ne morejo najti vzroka.
Možganska kap pa doleti tudi tiste, ki imajo nizek krvni tlak.
Radio
# 17.05.2018 ob 13:37
Tihi ubijalec je slovenska politika, ki onemogoča ustrezno dostopnost bolnikom do zdravnikov.
JohnSmith
# 17.05.2018 ob 14:56
@kristjan21, glede na to, s kakšnim zanosom komentiraš, da je skoraj pol komentarjev tvojih in da se z vsemi zapenjaš, bi se dejansko res moral vprašati o svojem mentalnem zdravju.
Cactuspower
# 17.05.2018 ob 17:15
Ni videti, da je Dr. Walter Weith učil na Oxfordu. Je zoolog, krecionist in kasneje se je začel ukvarjati z nutricionizmom. Ravno 'ta prav' vir, ki mu je za zupati glede visokega pritiska. Morda za pritlikave kameleone (na katerih je diplomiral). Vir

Ve kdo ali je dwarf chameleon == pritlikavi kameleon v slovenščini?
PikiMiki
# 17.05.2018 ob 15:30
@doba
''temu viru verjamem''
Tale tvoj vir je neke vrste revija. Isto kakor, da bi rekel da verjameš kar piše v Men's Health-u XD
astro
# 17.05.2018 ob 18:28
Prehrana naj bo raznovrstna in naj je ne bo preveč.
jaka23
# 17.05.2018 ob 15:05
In kako veš da Veight ni plačan s strani recimo GSK-ja ;) 10 let sem delal z GSK-jom in verjemi, da ogromno investirajo v Oxfordsko univerzo :D :D :D
evaevi
# 18.05.2018 ob 08:37
Ljudje imamo ogromno eksistenčnih, osebnih in družbenih problemov in pritiskov,
da nam ni treba groziti še z zdravstvenimi zahtevami in grožnjami.
Saj nismo bedaki, saj vemo, da je dobro piti vodo, jesti saddje in zelenjavo, se po svojih možnostih rekreirati in sprostiti, čimmanj sekirati...
In predvsem čimdlje od medicine in farmacije!
tsinamuh0
# 18.05.2018 ob 00:57
Spet skoraj nobenega inteligentnega komentarja. Pa kaj vam je, ste res vsi kot kristjan31, nekakšni google-znanstveniki, v teh temah žal popolnoma izgubljeni? Ne pisat nekih nepodprtih nebuloz, lepo prosim.
Seveda je visok krvni tlak lep vir zaslužka, še boljši so statini... Ampak to je z-dokazi-podprta medicina, je pristranska, za nekatere zelo dobičkonosna, sploh ne odpravlja vzrokov, a tako funkcionira. Še nekaj časa bo tako, dokler se ne razkrije prav vseh kliničnih študij, dokler bodo konflikti interesa in dokler bodo podkupljivi raziskovalci... Hierarhija tako deluje, da pristanejo ''na vrhu'' (pod)kupljivi ljudje...
Ja, odkriti je treba vzrok... ok, tudi sol je dejavnik, a manjši. Ne dosoljujte si kar tako, tudi to seveda ljudje počnejo.. Ampak res ne smemo vse odgovornosti prelagati na posameznika- naj se vsak redno giblje, a seveda ni vse v tem.
Vprašati se moramo, v kakšnem svetu sploh živimo.
Zdravniki bi se lahko posvetili predvsem dvema vzrokoma ateroskleroze in povišanega krvnega tlaka, na katera bi lahko brez večjega truda vplivali: 1. kajenje 2. dodani sladkorji- predvem v pijačah. Za obe zadevi imamo zelo logične in enostavne reštive, zmanjšati je treba nikotin v cigaretah, tako kot bo naredila FDA, da ne bodo več zasvojile (torej za 20x), zmanjša se sladkorje v vseh pijačah najmanj pod 50 g/L, ali še bolj. Zato ne bomo imeli MANJ svobode, ampak samo VEČ! To je absolutni minimum, kar bi morali narediti! Trošarine na te izdelke so samo neki večni finančni delni ukrepi, le odlaganje neizbežnega in korak v stran, namesto naprej k cilju.
Vse ostalo je pravzaprav srednjeveško in zaostalo barbarstvo, ki ne more več trajati dolgo.
Oba ta precej idiotska in zlonamerna potrošniška izdelka premo-sorazmerno z njuno porabo povzročata aterosklerozo in povišan krvni tlak (poleg vsega ostalega - mnogih vrst raka, pljučnih bolezni, debelosti, sladkorne...) Oba ta dva idiotska izdelka se prodajata vsiljivo vsepovsod, (predvsem pa se z njima cilja na otroke!!) v tako škodljivi obliki po nepotrebnem, izključno zaradi pohlepa neke manjšine in skoraj popolne skorumpiranosti (in seveda neumnosti) novinarjev in zdravnikov. Če ne bi bili takšni, bi se to pač prej spremenilo, ni tako?
A vsega tega tako očitnega, zgoraj zapisanega ni sposoben ugotoviti in javno povedati pri nas- NITI EDEN!
Predvsem o tem bi morali govoriti v tem prispevku!!! Vse ostalo je navadno nekoristno papagajsko ponavljanje iz leta v leto in groteskno sprenevedanje. To pa vsi znate... ste že velikokrat dokazali.
Cactuspower
# 17.05.2018 ob 17:17
Vir
JohnSmith
# 17.05.2018 ob 14:34
@kristjan21, a tega o holesterolu nisi prebral?
generacija56
# 17.05.2018 ob 13:38
Zdravstveni sistem skrbi za vas, da ne boste dolgo obremenjevali pokojninske blagajne...
Brez skrbi, dokler imaste visok krvni tlak in ste živi, ste koristni.
Pomeni, delate odgovorno, kvalitetno.
Love_tigBitties
# 18.05.2018 ob 10:38
Lol kakšne vire navajata @doba in @kristjan, mogoče še imata kakšen vir iz Lady?. Sta lep primer kako veganska prehrana negativno vpliva med drugim tudi na mentalno stanje človeka.
Jaz ne berem novičk oz. raziskav plačanih s strani farmacije, mesne in mlečne industrije, ki so plačani in zlagani. Ma seveda, vsi podatki, ki se ne ujemajo s tvojo dogmo so ponarejeni, vsi ki pa se ujemajo so pa odraz najvišjih standardov znanosti. Boljše, da se prenehaš smešiti.
samogledam
# 18.05.2018 ob 04:32
jaz to imenujem naravna selekcija, a kaj ko imamo humano farmacijo ki podaljšuje stroške, čas in stres.
PikiMiki
# 17.05.2018 ob 15:11
@kristjan31
''Seveda me morajo nekako odstraniti, ker povem resnico.''
In z čim lahko dokažeš, da so tvoje trditve zares resnične?
d_a_r_k_o
# 17.05.2018 ob 13:24
Od sebe dam malo in zdajle namerim 109/72. Zaenkrat še nisem skupaj padel.
jgfzeut
# 17.05.2018 ob 13:08
Moj pritisk je pa sramežljive sorte, doma vedno ful previsok, pri zdravnikih pa idealen..
agenda21
# 17.05.2018 ob 18:37
Mg, ena od rešitev:
Magnezijev klorid, mg malat, pa še ena zanimiva:
https://www.youtube.com/watch?v=70Y-sl5O0W4
kristjan31
# 17.05.2018 ob 14:07
@Čebela še naprej verjemi farmacevtski industriji in potrebi po tabletah za zniževanje krvnega tlaka...najprej poglej kaj daješ vase, to se kaže na tvojem krvnem tlaku.
kristjan31
# 17.05.2018 ob 14:01
In tukaj sploh nima veze prehrana živalskega izvora prepolna holesterola, ki se nabira na stene žil ane? Tipično zavajanje zdravstva in farmacije. Meso moramo jesti, ker ga kao potrebujemo. Isto moramo kao piti mleko, ker potrebujemo kalcij. Samo zavajanje zdravstva in farmacije, čiste laži.

Saj to gre vse njim na roko, da ima polovica slovencev previsok krvni pritisk, da lahko zdravijo s tako imenovanimi zdravili za zniževanje krvnega tlaka s katerimi farmacija na VELIKO služi. V resnici pa je krvni tlak ozdravljiv samo s pravilno prehrano v roku 2 mesecev. V večini izločitev hrane živalskega izvora ( sploh siri, mleko in podobno koncentrirano sranje ) in krvni tlak je spet normalen. Ne ne, oni pravijo morate jesti tablete, ker boste imeli posledice! Prav silijo ljudem tablete v usta!
kristjan31
# 17.05.2018 ob 14:41
JohnSmith@ Jaz ne berem novičk oz. raziskav plačanih s strani farmacije, mesne in mlečne industrije, ki so plačani in zlagani.

Prej verjamem gospodu Dr.Valter Veithu, ki je opravil lastne raziskave s pomočjo svojih študentov na Oxfordski univerzi in ni pod vplivom ne farmacije ne mesne in ne mlečne industrije. Enkrat si poglej raje njegove izsledke ne da samo trosiš tukaj nekaj česar sploh ne veš in ne znaš.

In ima dokaze na papirju, ki dokazujejo škodljivost prehrane živalskega izvora. Ti pa še kar naprej verjemi lažnim novičkam na internetu. Pa lep dan še naprej.
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 13:49
ker vem, da ga imam - živim in shajam z njim :)
kristjan31
# 17.05.2018 ob 14:51
JohnSMith@

Ti povem kaj bi rekli tej zdravniki o meni? Ta človek je nevaren za zdravstvo in farmacijo in ga je treba nemudoma narediti norega in poslati na psihiatrijo na zaprti oddelek z rešilcem, da bodo vsi mislili da je nor. In to lahko naredi navadna zdravnica, tako daleč smo prišli. Da ne govorimo o sodnicah, ljudi pošiljajo na psihiatrijo, da bi prikrili nepravilnosti na sodiščih in policiji.

Toliko o slovenskem zdravstvu. Seveda me morajo nekako odstraniti, ker povem resnico. Sami pa zavajajo svoje paciente. Vse za več dela in zaslužka.
doba
# 17.05.2018 ob 15:24
Tule (temu viru verjamem) celo trdijo, da je večina zdravil za pritisk škodljivih in bi bilo boljše za bolnike, če jih sploh ne bi jedli. Obstaja pa dieta, ki te trajno ozdravi previsokega pritiska in posledic le tega, a nam tega "strokovnjaki" seveda ne bodo povedali, zakaj že? Tablete proti visokemu prtisiku so eno najbolj prodajanih zdravil, ki prinaša miljardne dobičke. Vse povedano.

>> What your doctor doesn't know about high blood pressure could kill you!
kristjan31
# 17.05.2018 ob 14:26
luna med oblaki@

Stres sam na sebi ni kriv za povišanje krvnega tlaka, je pa kriva kombinacija nepravilne prehrane in stresa oz. stres to stanje samo še poslabšuje. Ne mešaj jabolk in hrušk.

Prehrana živalskega izvora je glavni krivec za povišan krvni tlak in bolezni srca in ožilja.
Tehtni dokazi:
3001 - To Soy or Not to Soy - Dr.Walter Veith
https://www.youtube.com/watch?v=Qvc8oXMu
J4o
Kazalo