Zdravje
Porodno sobo za tvegane porode so prenovili z donacijami. Foto: EPA
       Danes je res lep dan. Ko lahko rečemo, da smo veseli, ker nam je prvi od treh dobrih mož, ki obdarujejo v mesecu decembru, prinesel prenovljeno porodno sobo št. 7 za tvegane porode.       
 Nataša Tul Mandić

Dodaj v

V ljubljanski porodnišnici prenovili sobo 7 za tvegane porode

Sredstva so zbrali z donacijami
6. december 2017 ob 20:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odprli so na novo opremljeno in obnovljeno porodno sobo za tvegane porode, ki so jo uredili z donacijami. V ljubljanski porodnišnici imajo sicer 11 porodnih sob.

Vrednost celotne prenove porodne sobe je 85.000 evrov. Od tega je Rotary Club 25 iz Ljubljane zagotovil skoraj 66.000 evrov, razliko so dodali iz sredstev drugih donacij.

"Danes je res lep dan. Ko lahko rečemo, da smo veseli, ker nam je prvi od treh dobrih mož, ki obdarujejo v mesecu decembru, prinesel prenovljeno porodno sobo št. 7 za tvegane porode," je povedala predstojnica oddelka za perinatologijo ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Nataša Tul Mandić.

V ljubljanski porodnišnici, ki je osrednja slovenska porodnišnica, se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. "Nismo samo največji v državi, smo tudi porodnišnica, kjer spremljamo in zdravimo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz ljubljanske regije in vse Slovenije," je dodala.

Porodnišnica je bila zgrajena s samoprispevkom, v nekaterih infrastrukturnih pogledih pa je že pošteno obrabljena. "Prav letos praznujemo 30 let delovanja nove porodnišnice in tudi naša hiša potrebuje novo opremo za sodobno in varno porodništvo in neonatologijo, zato smo izjemno veseli, da se je Rotary klub 25 iz Ljubljane spomnil na nas in nam omogočil prenovo te porodne sobe," je še pojasnila Tul Mandićeva.

Dobrodelno akcijo so člani Rotary kluba 25 začeli lani. "Pravijo, da so otroci naše največje bogastvo, zagotovo pa so za zdrave malčke še najbolj hvaležni tisti starši, ki doživijo kritičen porod, pri katerem je v nevarnosti življenje dojenčka ali mame," je povedal aktualni predsednik Rotary kluba 25 Elio Iori.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 07.12.2017 ob 00:20
Ena pozitivka, pa srečno in čim manj zapletov.
gbushjr
# 07.12.2017 ob 08:08
"Porodnišnica je bila zgrajena s samoprispevkom"

to me spomni, kako demokratičen je bil včasih lahko socializem. ljudje smo glasovali in izglasovali določene večje investicije, za katere ni bilo denarja v proračunu. proračun je bil lahko uravnotežen, svari pa so bile vendarle narejene. zdaj pa ti skupina sicer demokratično nastavljenih 'predstavnikov' odloča o tem, kako se bomo zadolžili v bogve čigavem interesu. mi pa lahko samo gledamo. s tem ne trdim, da je bilo včasih vse idealno, izpostavil sem samo določen po mojem mnenju pozitiven aspekt.

čestitke za novo sobo, grozno, da so jo morali narediti z donacijami in ne iz rednih sredstev za investicije.
firtoh
# 06.12.2017 ob 23:37
Vsak porod lahko postane tvegan
bibip2
# 07.12.2017 ob 10:13
Grešnica je zadela v bistvo problema.
Grešnica
# 07.12.2017 ob 08:40
"to me spomni, kako demokratičen je bil včasih lahko socializem. ljudje SMO glasovali in izglasovali določene večje investicije"

Vaš socializem je še zdaj malo demokratičen, saj je denarja v zdravstvu več kot dovolj, ga pa socialistična elita (na vodstvenih položajih) med seboj uspešno kanalizira po raznih dobaviteljih medicinske opreme in zdravil ter finančno vzdržuje svojo promocijo v tedenskih trobilih (Mladina, Dnevnik, Večer, ...). Potem pa zmanjka za izboljšave in preprečevanje čakalnih dob.

Edino, kar je danes drugače, da se stvari upamo povedati na glas.
gbushjr
# 07.12.2017 ob 08:58
@Grešnica

danes so tudi naši nekdanji socialisti vsi postali kapitalisti, tako da z ugotavljanjem dejstev o današnji eliti ni treba dajati v nič enega od pozitivnih aspektov nekdanjega družbenega sistema, ki sem ga izpostavil.

vsak sistem ima pluse in minuse in možnost tuliti v luno je gotovo velika pridobitev današnjega sistema. bojim se pa, da je bistveno manj odločitev v naših - ljudskih rokah.
henodarling
# 07.12.2017 ob 14:12
GBUSHRJ
Od kod pa misliš da pride denar "za investicijska sredstva?" Prav vsak evro je naša "donacija".

Je pa samo plus in dobro, da smo za določene namene pripravljeni še kaj primakniti. Mimo obveznih prispevkov, ki jih vsak od nas daje od svojega OD.

In bravo za novico, da ni vedno le pljuvanje po zdravstvu. Saj sploh ne znamo več videti dobrega. Žal.
PikiMiki
# 07.12.2017 ob 10:52
Lepo :)
Ori
# 09.12.2017 ob 05:40
Amnesty International na Irskem pred sodišče zaradi financiranja s strani Sorosa, ki ima cilj splaviti čim več nerojenih Ircev.
gbushjr
# 08.12.2017 ob 10:41
@henodarling

hvala za komentar. jaz vidim razliko na ta način: v vsaki normalni organizaciji (zavodu, podjetju, družini - če banaliziram) je investiranje normalen del poslovnega procesa, kjer so tovrstna sredsva vključena v ceno zdravstvene storitve n porabljena na nek organiziran, vnaprej premišljen način. meni se zdi grozno - kar sem napisal - da se izvedba posameznih investicij prioritizira v skladu z zmožnostjo dobiti neko donacijo. porodnišnica je v tem pogledu zagotovo privilegirana, ker prinaša izdatno pozitivno publiciteto.

jaz sicer v odsotnosti boljših načinov za ureditev nekaterih problemov podpiram dobrodelnost in tudi sam volontiram na področjih, kjer lahko najbolje pomagam, ne verjamem pa pravljicam, da je rotary klub skupina dobrosrčnežev, ki jih srce boli ob pogledu na zastarelost ljubljanskega porodništva in so se odločili nekaj narediti na tem. tudi oni zgolj skrbijo za svoje interese.
svyatoslav
# 07.12.2017 ob 18:56
Lepa novica.
Ne razumem pa ljubljanskih malomeščanskih mamic, ki se odločajo za porod v Postojni, ki niti približno ni tako opremljena kot ljubljanska p. Ob najmanjši komplikaciji je treba porodnico transportirati v Ljubljano, ampak važno je biti fensi in roditi izven Ljubljane.
Kazalo