V šempetrski bolnišnici zavračajo ugotovitve nadzore glede donacij. Foto: Eugenija Carl
V šempetrski bolnišnici zavračajo ugotovitve nadzore glede donacij. Foto: Eugenija Carl
Tablete, zdravila
Večino donacij je bolnišnica prejemala od podjetij, s katerimi poslovno sodeluje, nadzorna komisija pa je ugotovila tudi, da je v ozadju teh donacij pričakovano poslovno razmerje. Foto: BoBo

Poslovanja brez donacij za izobraževanje in opremo si v šempetrski bolnišnici ne morejo prestavljati, prav tako si ne morejo predstavljati poslovanja brez humanitarnih akcij dobrih ljudi. Donacije so namreč pomemben dodaten vir za izboljšanje bivalnih razmer in splošne zdravstvene oskrbe bolnikov, poudarjajo.

Direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je v izjavi za medije zatrdila, da je poraba vseh donacij preverljiva in nadaljevala s poudarkom, da so določene nepravilnosti, kot so navzkrižje interesov zaradi sorodstvenih vezi pri javnih naročilih v bolnišnični lekarni, že odpravili. Načrt za odpravo vseh pomanjkljivosti pa bodo dokončali v roku, ki jim ga bo določilo ministrstvo za zdravje.

Sporne donacije
Za zdaj poročilo upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo za zdravje opravilo nad poslovanjem bolnišnice od 1. maja 2011 do 30. oktobra 2014, še ni končno. Delne ugotovitve medtem kažejo, da so v bolnišnici, ko jo je vodil še predhodnik Fikfakove Darko Žiberna, donacije potekale nepregledno, zlasti problematično je izobraževanje zdravnikov v tujini.

Sporno naj bi bilo tudi sodelovanje bolnišnice s fundacijo Vrabček upanja za obnovo zavoda Stara Gora, saj je lastnica ustanove gospodarska družba, ustanovljena z namenom pridobivanja dobička. Problematično je tudi, da se za donacije dogovarjajo zdravniki osebno, s čimer se vzdržuje neposredna povezava med farmacevti in zdravnikom.

Večino donacij je bolnišnica prejemala od podjetij, s katerimi poslovno sodeluje, nadzorna komisija pa je ugotovila tudi, da je v ozadju teh donacij pričakovano poslovno razmerje.

Sporne sorodstvene vezi
Poročilo navaja tudi korupcijska tveganja in konflikte interesov, ki izhajajo iz sorodstvenih povezav med nekdanjo vodjo lekarne v bolnišnici Marjetko Štefančič in direktorico drugega največjega dobavitelja bolnišnice, podjetja Gopharm, ki je v lasti njene hčere Tadeje Štefančič.

Konflikt interesov je nadzor ugotovil tudi pri zaposlitvi hčere takratnega direktorja Žiberne na mesto specializanta laboratorijske medicine, saj ta ob zaposlitvi ni izpolnjevala pogojev. Ta zaposlitev je leta 2014 sprožila anonimke, ki so razkrivale nepravilnosti, Žiberna pa je pozneje tudi odstopil z direktorskega mesta.

Na poročilo se je odzval tudi nekdanji direktor Žiberna, ki meni, da je poročilo nenavadno in nezakonito. V njem niso navedeni nobeni konkretni dokazi, gradivo pa je uporabljeno površno, je menil.