Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 26 glasov Ocenite to novico!
Sladke pijače
Mladim škodujejo sladke pijače, mladostniki pa ob tem pojedo premalo sadja in zelenjave ter so premalo telesno dejavni. Foto: Reuters
Težave s težo
Okoli 80 odstotkov mladostnikov, ki postanejo predebeli, naj bi imeli težave s težo tudi kot odrasli. Foto: Pixabay

Dodaj v

WHO: Mladi v Evropi jedo in pijejo preveč sladkorja, preveč časa presedijo

Mladi preveč časa preživijo pred računalniki
17. maj 2017 ob 10:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kaže, da mladi po Evropi pojedo in popijejo preveč sladkorja, pojedo pa premalo sadja in zelenjave. Skoraj petina mladostnikov je predebelih.

Gauden Galea, direktor WHO-jevega oddelka za nenalezljive bolezni, med katere spada tudi debelost, je dejal, da poročilo prikazuje "žalostno sliko", poroča britanski Guardian.

Poročilo o debelosti pri mladostnikih, ki so ga za WHO sestavili raziskovalci na Univerzi St. Andrews na Škotskem, kaže, da je štiri odstotke mladostnikov po Evropi predebelih, 19 odstotkov pa jih je predebelih oziroma imajo čezmerno težo. Najvišji deleži so predvsem na jugu Evrope.

Bogatejši jedo več sadja
Leta 2014 je le 38 odstotkov mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let, iz 40 držav in pokrajin po Evropi dejalo, da vsak dan jedo sadje, trije odstotki pa so dejali, da sadja nikoli ne jedo. Fantje ob tem pojedo precej manj sadja kot dekleta, z odraščanjem pa uživanje sadja upada.

Več sadja pojedo mladi iz premožnejših družin, kar velja za vse države. 36 odstotkov mladih naj bi vsak dan jedlo zelenjavo, pet odstotkov pa jih je dejalo, da je nikoli ne jedo.

Premalo telesne dejavnosti
Poleg tega, da se slabo prehranjujejo, mladi tudi preveč časa presedijo, v večini primerov pred računalniškim zaslonom. Okoli 60 odstotkov budnega časa preživijo sede, opozarja poročilo. Stopnje telesne dejavnosti so nizke in se nižajo z odraščanjem mladostnikov.

Kaže, da so običajne oblike telesnih dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje ali aktivno igranje, večinoma izginili iz življenja mladostnikov, je dejala koordinatorica raziskave Joanna Inchley.

Vse debelejši tudi na Vzhodu Evrope
Direktorica WHO-ja za Evropo Zsuzsanna Jakab je dejala, da je posebej skrb vzbujajoče, da je debelosti vse več tudi na Vzhodu Evrope, kjer so bile stopnje tega, zgodovinsko gledano, nizke. Vlade je pozvala k ukrepom na tem področju.

Kot je poudarila Joanna Inchley, so visoke stopnje čezmerne telesne teže in debelosti pomembna javnozdravstvena skrb. Debeli mladi ljudje bolj tvegajo razvoj kroničnih stanj, imajo tudi več psiholoških težav v obliki nižje samozavesti, depresije in družbene osame.

Gauden Galea iz WHO-ja ob tem opozarja, da večina mladih debelosti ne preraste. Okoli 80 odstotkov mladostnikov, ki postanejo predebeli, bodo imeli težave s težo tudi kot odrasli, je dejal.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
samburin
# 17.05.2017 ob 11:02
Je treba še na gazirane napitke nalepit razpadajoča jetra in plave zatekle noge tako kot se je na cigarete!
Gautama
# 17.05.2017 ob 11:06
A stari pa kao ne jedo prevec sladkorja? :)

Meni je industrija sladkorja grozljiva.
Proizvajalci vedo, da bodo vec prodali, ce dajo v hrano sladkor. In to tudi naredijo.
Pri tem pa jih noben zakon, nobena omejitev ne ovira.

PA BI JIH MORALA!
Ljudje smo od sladkorja odvisni in se kot odvisniki tudi obnasamo.
Mimobeznik
# 17.05.2017 ob 11:00
Zakaj te stvari nimajo nalepk kot cigareti, da sladkor ubija?
NzA
# 17.05.2017 ob 11:06
Prehranjevalni lobij je na isti ravni kot tobačna industrija, samo poglejte embalažo in boste vidli, da se skoraj nikjer ne da dobiti hrana, ki ne vsebuje sladkorja, vedno je nekaj sladkorja noter, to je problem.

Male količine naravnega sladkorja niso problematične, npr. v banani, jabolku ipd., v zmernih količinah. Vendar rafineriran sladkor je strup za človeško telo. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da podgane raje pojedu vodo z čistim sladkorjem, kot pa vodo, ki vsebuje heroin...

Zdaj bi morali politiki sprejeti zakone glede legalne uporabe sladkorja in alternativ, aspartam(še huje), ter omejiti uporabo.
sirus
# 17.05.2017 ob 11:10
Gautama

Ne samo to, tudi sladkor je tako poceni, da z več sladkorja v produktu in manjšemu deležu drugih (ponavadi dražjih) sestavin znižajo cene.
ajvard
# 17.05.2017 ob 11:14
liter coca cole vsebuje 108 gramov sladkorja.

za primerjavo, to je več kot 20 zavojčkov sladkorja za kavo!!!
housemd
# 17.05.2017 ob 11:10
A včeraj članek, da se hrana v vzhodni Evropi ne razlikuje od hrane za zahodno Evropo. Sej nič čudnega, da je vedno več debelih, ker nam prodajajo šrot od hrane...
megan
# 17.05.2017 ob 11:22
Danes poznam kar nekaj ljudi starih 80 in več in so še zelo vitalni - sposobni prehodit par kilometrov dnevno, brez težav skrbet za gospodinjstvo in tudi še precej bistri - sposobni razumet poročila.
Večina teh, ki smo danes stari 30 ali manj tega skoraj zagotovo ne bomo doživeli. Sedanji 80 - letniki pač v mladosti niso imeli na razpolago drugega, kot zdravo, ekološko pridelano hrano. Sladkor je bil velika redkost in razkošje, gibanje je bilo tudi samoumevno - na kmetijah so fizično delali, če so hoteli po opravkih so morali veliko prehodit, stres kakršnega poznamo danes in verjetno ubija ravno toliko kot sladkor pa jim je bil v veliki meri prihranjen.
Verjetno bo starost 80 let postala spet častitjiva starost, ki jo bodo redki dočakali, le da bodo razlogi drugačni, kot nekoč.
colnago
# 17.05.2017 ob 11:09
takoj ko sem nehal piti coca-colo sem shujšal par kg, preverjeno na meni osebno
Emsho
# 17.05.2017 ob 12:01
Aja, pa še to...sadje ima tudi fruktozo, boste rekli, a ne? JA, fruktoza je tista stvar, ki je sladka, ne glukoza in od nekdaj nam je prijalo sladko. Skozi evolucijo smo bili vedno izpostavljeni sadju in zato imamo v jetrih tisto omejeno sposobnost metaboliziranja fruktoze.

VENDAR narava je poskrbela, da je fruktoza vedno težko dostopna - ko zaužijemo (celo) sadje, so v njem vlaknine, ki v črevesju poskrbijo za to, da se ta fruktoza počasi absorbira v obtok, ali pa sploh ne in je posledično hrana za naše bakterije. Energijski tok do jeter je v tem primeru majhen in to brez težav prenesemo. Fruktoza je tudi v medu, a v naravi ga je bilo vedno težko dobiti - isti princip. Če pogledate sladkorni trs, ki vsebuje ogromne količine frunktoze - tam je vlaknin toliko,da lahko trs uporabimo namesto kladiva. Več kot je fruktoze, več je vlaknin - z 2 izjemoma v naravi - grozdjem in bananami. Prvo sicer zniža vrednost ko dozori na račun glukoze, druge so pa posledica genskega vmešavanja človeka.

Problem je postal, ko se je človek odločil, da bo naredil koncentrat. In tu so enako toksične vse oblike - sladkor, ki ga dajemo v kavo, sveže stisnjene pomaranče (imajo ravno tako 10g/100ml sladkorja, kot kokakola ali redbul), sadni smoothiji, rjav sladkor, melasa ali pa med. Vse je enako toksično. Ima lahko zraven zdravilne snovi, a toksičnost ostaja.

Kako so to ugotovili - tisti prej omenjeni 6 letni otroci s cirozo so bili revni hispanski priseljenci, ki jim je ZDA zagotovila pomoč v paketih hrane. Vsak dan so dobili tetrapak 100% pomarančnega soka brez dodanega sladkorja.
Emsho
# 17.05.2017 ob 11:26
@ heristalski166

Podatke imamo za ameriko. Celotna industrija procesirane hrane (10 velikih podjetij ki obvladujejo hrano in pijače - od NEstleja do kellogsa) zaslužijo okrog 600 milijard dolarjev letno. Zdravstvena blagajna ima zaradi njih od 2000 do 3500 milijard stroškov.

Sladkor in procesirana hrana sta ubijalec številka 1 na svetu.
megan
# 17.05.2017 ob 12:51
Emsho
To, da je sladkor znana snov, ki povzroča odvisnost in stimulira enake centre kot večina užitkarskih drog, pa ni treba povdarjati. In enako zahteva večanje doze za isti učinek, enako se ob odtegnitvi pojavi kriza, ki pa je na srečo manjša in manj trdovratna kot pri nekaterih drugih drogah.

Po mojih izkušnjah je bilo točno tako. Ko sem v odrasli dobi ugotovila, da se naenkrat kar hitro redim, in da sploh nisem več vitka, kot sem prej kot otrok in najstnica vedno brez težav bila, čeprav sem uživala tudi sladkarije. Ko sem še malo prebrala o škodljivosti sladkorja, sem se odločila, da prekinem s sladkarijami (predelane hrane že prej nisem veliko uživala, sem pa takrat črtala tudi sadne jogurte). Res je nastopila kar huda kriza in želja po sladkem. Prej nisem niti pomislila, da sladkor povzroča tako odvisnost. Kriza je trajala približno tri tedne, potem, pa je želja po sladkarijah čisto izginila. Med temi tremi tedni pa sem počela marsikaj, da se nisem pregrešila: v trgovino sem hodila samo po kosilu - sita, da sem lahko dokaj ravnodušno šla mimo police s sladkarijami, ne da bi kaj dala v košarico. Vedela sem, da je to, da sladkarij nimam na dosegu najbolj zanesljiv način, da se ne bom pregrešila. Da ne bi bilo prehudo sem nabavila nekaj sadja in oreščkov in se z njimi nekako potešila. Ob skušnjavi, da bi le kupila kakšno sladkarijo je pomagala tudi misel na lasno podobo v ogledalu, ko nobeno oblačilo ni več lepo pristajalo, čeprav še vedno nisem bila ravno debela - itm je bil še kar daleč od zgornje dopustne meje. Po treh tednih je kriza popustila, počutje je bilo precej boljše, kile pa kmalu potem zopet idealne.
Žal mi je samo, da nisem vztrajala pri tem očiščenem stanju. Ugotovila sem, da je v naši od sladkorja odvisni družbi to zelo težko. Pride kakšno praznovanje, kjer že iz vljdnosti moraš pojest košček torte, greš na obisk, kjer raje poješ piškot, kot pa da na dolgo razlagaš zakaj ne boš, ker razumeli itak ne bodo, čeprav ti sploh ne paše ... in kar kmalu si spet na istem - zasvojen s sladkorjem.
sirus
# 17.05.2017 ob 11:12
los-t

Zdravstveni sistemi po svetu se bodo sesuli zaradi diabetesa, če bo šlo tako naprej in drugih z sladkorjem in debelostjo povezanih bolezni (od rakov od gnitja zob, in infarktov).
Jajaja
# 17.05.2017 ob 12:32
Vsekakor prepovedati oglaševanje izdelkov kjer je dodanega več kot 10 odstotkov sladkorja.
Kamor seveda sodijo tudi sadni jogurti in podobni mikroorganizmi ki nas čudežno obvarujejo prehlada in dvigujejo odpornost .

Nujno pa je potrebno sprejeti odlok da se sladkarije ne razstavlja pred blagaj o oziroma najmanj 5 m stran od blagaj e. Vsaka mama ima namreč dnevne boje z otroci v trgovini ker so odvisni od sladkorja.

Že večkrat seveda dokazano da je odvisnost od sladkorja enaka odvisnosti od drog
Jon Sneg
# 17.05.2017 ob 12:03
A ne bi bilo potrebno razmisliti tudi o etičnosti oglaševanja hrane in pijač, ki vsebujejo preveč sladkorja,... Reklamni bloki s katerimi nas bombardirajo skoraj na vseh kanalih vedno vključujejo oglaševanje sladkarij in sladkih pijač. Coca Cola v svojih spotih prikazuje lepe, aktivne, mlade ljudi in srečne družine. V reklamah za čokolade nastopajo lepi in pametni otroci, katerim so popolni starši za vzgled,....
Emsho
# 17.05.2017 ob 11:47
To, da je sladkor znana snov, ki povzroča odvisnost in stimulira enake centre kot večina užitkarskih drog, pa ni treba povdarjati. In enako zahteva večanje doze za isti učinek, enako se ob odtegnitvi pojavi kriza, ki pa je na srečo manjša in manj trdovratna kot pri nekaterih drugih drogah.
Emsho
# 17.05.2017 ob 11:46
To, ko sladkor vpliva na debelost je pa drugotna reakcija. Na nivoju jeter fruktoza ob razpadu povzroči blokado inzulinskega receptorja, posledično mora trebušna slinavka izločati precej večje količine inzulina. Inzulin je glavni regulator maščobne hrambe (tipično okrog trebuha), zato začnemo na sladkorju kopiči maščobo točno v tem predelu. posledično inzulin deluje tudi centralno ker v možganih blokira hormon Leptin, ki možganom sporoča stanje naših energijskih zalog.
Posledično možgani mislijo da stradamo, upočasnijo vse procese (od temperature, do ščitnice, do želje po gibanju) in proces gre v začaran krog.

Super, a ne?
Aj Kju
# 17.05.2017 ob 11:12
organizacija WHO naj pove, da povprečni človek sedi (za računalnikom, v avtu...) in spi skupaj po 18 ur na dan... edina aktivnost mu je skakanje po opravkih.

Zahod bo postal star, debel in nemotoričen. Vse to, zaradi delovne produktivnosti.
Emsho
# 17.05.2017 ob 12:22
@jon Sneg

Ja, reklamiranje je problem in Zveza potrošnikov si že dolgo prizadeva, da bi se to ustavilo. Glavnina oglasov v otroških terminih je za nezdravo hrano. V bistvu tako kot je napisal že en komentator prej - industrija prehrane in sladkih pijač je nova tobačna industrija. Samo mi smo nekje v 70 letih, ko je stroka začela opozarjati, da imamo dokaze, da kajenje povzroča raka.
Procesirana hrana povzroča sladkorno bolezen tip 2. Tudi pri otrocih. Koliko časa bo trajalo, da pride do odškodninskih tožb? verjetno dolgo.
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 12:19
Najbolj grozno pa je, da človeku poveš najbolj očitno resnico, ane. Potem pa se plačuje razne strokovnjake in zdravnike, da ti sladko lažejo, namesto da bi te nagnali na bližnji hrib in ti v obraz povedali, da nehaj jesti kot prase. Slovenci smo pa sploh mojstri hinavščine - nikoli nikomur v obraz ne povemo, kaj si res mislimo o njem. Po moje zato, ker nas je tako malo, pa nas je strah, da bo zmanjkalo potencialnih "prijateljev".
Emsho
# 17.05.2017 ob 12:32
@NuLAnuLa

Zgoraj omenjeni link do Lustiga je najbolj znan. Lustig je pediatrični endokrinolog (življenjska služba je oskrba predebelih otrok), ki je sedaj vpisal še pravni faks, ker si je zadal na svoja ramena boj proti velikanom procesirane hrane. Če pogledate kakšnen intervju z njim iz 2017 ugotovite, da je popolnoma shiran in izmučen.

Ni pa edini, ki se je lotil industrije - Harvard ima odličen oddelek za prehrano, v kaliforniji je par ustanov ki redno objavljajo raziskave, potem je tu še NIH (ameriški nacionalni inštitut za javno zdravje)...vsi ugotavljajo bolj ali manj isto. Danes je sicer do neke mere res problem preobilica hrane, a to je mimimalen razlog - glavnino predstavlja vrsta hrane, ki jo zaužijemo. KAlorija pač ni enaka kaloriji, ker če bi bila, bi lahko rekli, da tisti 200kal paketki smeti, ki jih lahko kupimo ob blagajni predstavljajo enakovreden obrok.
Si pa industrija prehranae močno prizadeva, da bi ljudje mislili, da je današnja debelost posledica preveč zaužite hrane in premalo gibanja, ja...
Marko_Green
# 17.05.2017 ob 12:29
Ja ja najlazje pa druge zdej krivit za lastno debelost in pozresnost!! En teden brez sladkorja pa ste ze na pravi poti...
Emsho
# 17.05.2017 ob 12:18
@crtomirjansa

Sem zdravnik, ki se ukvarjam s preventivo in dolgoživostjo (kvalitetnim podaljševanjem življenja). Brez skrbi, vse kar sem napisal je možno prebrati v strokovni literaturi. Sicer z manj tipkarskimi napakami :-)

Je pa tako, da stroka v resnici ni čisto poenotena (saj nikoli ni). A z leti imamo čedalje več dokazov, da to kar sem zapisal, drži) Lahko pa da še za kakšne dodatne stvari ne vemo.

Vseskozi je treba imeti v glavi, da je vsa tale toksičnost sladkorja odvisna od DOZE.
Priporočilo za sladkor (v vseh oblikah - namizni, sadni sok, med...) za otroke je 3-6 žličk dnevno, za ženske do 6, za moške 6-9.
Kakšno je realno stanje? Povprečen američan zaužije med 20 in 40 žličk, odvisno katero statistiko gledaš. Na leto to znese čez 30kg.
Podatke za Slovenijo je nekoliko težje dobit - na statističnem uradu je podatek da smo v 2015 v sloveniji potrošili 143.000 ton belega sladkorja. Kar je čuden podatek, po moje so se zmotili pri pretvarjanju, a tako piše. (http://pxweb.stat.si/pxweb/Dialog/Saves
how.asp)
Binder Dandet
# 17.05.2017 ob 11:33
Stestirajte. Vzamite 0,5L vode in nasujte notri 40g sladkorja. Boste videli, kako neužitna pijača nastane. Sladke pijače pa prav dobro izpadejo s toliko sladkorja, ker z okusi zamaskirajo sladkor.

Povprečen mlad človek bi se večini sladkorja izognil, če bi zamenjal sladke pijače za vodo in se odpovedal vsem sladkarijam ter hitri prehrani.
generusus
# 17.05.2017 ob 14:04
Že leta nisem kupil nobene pocukrane pijače, niti "sadnih" sokov. Ni mi jasno, kako lahko ljudje tako nekritično kupujejo osladkano vodo z ojačevalci okusov; poleg tega, da so drage so še škodljive.
Emsho
# 17.05.2017 ob 13:27
@granadir
Jaz sem na Keto, že eno leto...

Vse ekstremne diete (kot je ketonska), so zgodba zase in spadajo pod rubriko "uporaba pod medicinskim nadzorom". Ponavadi niso mišljene kot dolgotrajne diete, ker s seboj prinašajo številna dodatna tveganja. Zagotovo pa znižajo vrednost inzulina ja in so kot take uporabne kot kratkotrajen terapevtski ukrep. Upam, da imate tudi občasne kontrole, ker poznamo vsaj eno skupino ljudi z gensko mutacijo, ki imajo nekajkrat večjo verjetnost za sladkorno bolezen in debelost (ter srčnožilni dogodek) na tovrstni prehrani (glej varinaca PPRγ).
Na keto dieti je medicini neznano področje predvsem dolgotrajna posledica stalno prisotne biokemije stresnega/vnetnega odziva (glukagon, kortizol...), ki je potrebna za pretvarjanje maščob in proteinov v glukozo (glukozo v krvi še vedno imate, čeprav večina telesa poganjajo ketoni). Stresni/vnetni odziv je namreč danes še vedno polovica problema ateroskleroze (medicina se veliko več ukvarja s prvo polovico problema - s steroli v steni žil). Poleg tega se enolične diete skoraj vedno končajo s pomanjkanjem mikroelementov in težavami na nekem drugem koncu. Zdrava prehrana je pestra prehrana, s "pravo hrano" (ne iz škatel), ker pa smo genetsko različni je odstotek makrohranil (OH, Beljakovin in maščob) pri različnih osebah različen. Enim bolj ustreza če uživajo manj OH, drugim če jedo pretežno te.

Ekstremne diete niso štos v nobenem primeru, so pa popularne ja. Je pa potem, ko se prebiješ čez kaos, ki vlada v raziskovanju prehranskih ukrepov, jasno samo eno - znanost je šla v prehrani že zdavnaj po gobe. Danes gre za kombinacijo fanatizma in dogme. Saj je nekaj študij, ki so kvalitetne, a jih poopolnoma preglasijo vsi populisti in fanatiki, da bi se dalo normalno debatirati (s komerkoli).
Nadja92
# 17.05.2017 ob 13:15
Potrebno bo spremeniti mentaliteto. Jaz sem za radi reklam in vsega tega spodbujanja potrošništva, gor rasla ob temu, da ker je zraslo pri nas doma na kmetiji ni dobro, trgovina ima pa same super zadeve. Poleg tega sem bila kot otrok prepričana, kako sem prikrajšana, ker me starši niso vozili v McDonalds, tako sem ob prvi priložnosti, kot najstnik, kar tekla tja. Šele zdaj, ko sem odrasla pa vidim in razumem, kako je takšno razmišljanje napačno.

Se bo treba malo zamisliti, da ne bomo postali kot Američani.

Je pa sladkor terna za prehrambeno in kasneje tudi farmacevtsko industrijo.
evaevi
# 17.05.2017 ob 13:01
Moji vnuki se skušajo pritoževat ampak pojejo regrat z jajci in koprivovo špinačo s pire krompirjem. Pa na treninge tudi hodijo, kar je seveda trud in strošek staršev.

Izobraženost, razgledanost, osveščenost in samozavest staršev je pri vzgoji otrok potrebnejša in težje dosegljiva kot kdajkoli.
granadir
# 17.05.2017 ob 12:07
Jaz sem na Keto, že eno leto... Tako, da vsem skupaj prepuščam nadaljne treniranje trebušne slinavke, preko inzulinskih šokov... Pa prijetno sladkanje želim še naprej....O taistem WHO, ki je neposredno kriv za porast sladkorne bolezni , zaradi politike prehrnjevanja in ponarejenih študij glede maščob, holesterola in inzulina zadnjih 30 let pa kdaj drugič...
Emsho
# 17.05.2017 ob 11:29
Sladkor je danes povsod - poleg v očitnih kot so sladkarije in sladke pijače, ga najdemo v kruhu, testeninah, mesu, pakirani zelenjavi, orehih, oreščkih...

Ravno zaradi tega se je pametno izogniti vsaj očitnemu. Država pa bo morala narediti svoje in ga obdavčiti, ker je ljudem izjemno težko jesti zdravo, če sploh ni navoljo hrane, ki ne bi bila prepojena s sladkorjem...
No, je, samo do nje ima dostop manjšina.
firtoh
# 17.05.2017 ob 19:27
Pol pa kupiš bio jogurt v Hoferju,ki ima 17g sladkorja in misliš,da si nekaj naredil za svoje zdravje
Emsho
# 17.05.2017 ob 14:11
@megan

Bingo. to je to. In zato sem rekel, da bo morala v to poseči država.

Najhujši občutek, če si zdravnik, ki se ukvarja s tem, je obisk sodobne bencinske črpalke. Če se postaviš na sredino, imaš v katerikoli koli smeri snovi ki te dolgoročno ubijejo - vode z okusi ali sladke pijače, čipse, smokije, čigumije, čokolade, piškote, ta male čokoladice, fererote, "sadne koščke" v paketu, gumi bombone, sendviče (z mesečnim rokom trajanja), oddelek s picami, rogljički in krofi in za piko na i, velikanski regal cigarete za hrbtom prodajalca :-)
Tam se tudi meni zdi, da ne bomo nikoli zmagali...

Bencinske črpalke so pomenik temu kaj je narobe z našo prehrano v 2017. Problem je, ker se to počasi širi v prodajalne normalne hrane. In tam te vedno najprej pričakajo sladkarije...
fah-q
# 17.05.2017 ob 13:25
kaj dosti ne bom pametoval, ker je že skoraj vse (in moram rečt odlično, kratko, jedernato in na temo) povedal/a emsho.

dodal bi edino to, da naše brbončice za okus delujejo na podlagi "navad" in če par tednov ne jeste sladkorja (skupaj z občutki pomanjkanja-abstinenčne krize) se vam, ko ga ponovno poskusite v hrani, zazdi izjemno sladek-presladek. Povedano drugače-to, kaj nam je všeč kot okus ni "od boga/narave dano" ampak je to nekaj kar sami s časom naredimo sebi.
megan
# 17.05.2017 ob 13:16
Težava je v družbi. Lahko so starši otrok ozaveščeni in jim ne dajo nobene sladkarije, ko so še čisto majhni, da otrok sploh ne bi spoznal tega okusa in hotel jesti samo še to. Lahko jih doma ščitijo vsaj pred neskritimi in deloma tudi skritimi oblikami sladkorja, ampak ko gre otrok v vrtec in šolo bo zagotovo prišel v stik s sladkarijami in predelano hrano in precej verjetno, tako kot večina drugih razvil odvosnost. V družbi je to enostavno preveč zasidrano in multinacionalke močno skrbijo, da bi tako tudi ostalo. Tudi trgosvkim verigam ustrza tako stanje. Ko bom imal otroka bom verjetno poskušala v trgovino hodit brez njega. Me je že zdaj groza tega, kar včasih vidim - otrok pred polico ob blagajni na kateri je polno sladkarij tuli in se meče po tleh, da hoče čokoladico, ali pa mu jo mama dovoli vzet že preden pride do tega.
In tudi kot odrasel se lahko paziš sam doma, zunaj doma pa je težko. Včasih moraš na obisku vzet kaj sladkega, da ne užališ in ko si kje z doma moraš pač pojest kar je na voljo - pogosto je to predelana hrana. Rešitev ni tako enostavna. Treba bi bilo spremenit oglaševanje, način prehranjevanja otrok v vrtcih in šolah (ko sem bila v OŠ je bilo čisto normalno za malico imet sladek puding ali pa sadni jugrut ali pa kos pice ...) in kar je verjetno najtežje - naredit premik v miselnosti.
Jajaja
# 17.05.2017 ob 12:35
Marko Green

Ja mogoče tvoja trditev velja za odrasle.

Otroci pa žel še nimajo dovolj močne volje in razuma da bi se uprli vsem marketingarjem ki jih agresivno bombardirajo z oglasi in lizikami in čokoladkami v ozkem predoru pred blagajno.

Potem ko pridejo do te starosti o kateri govoriš ti so že odvisni bolniki.
In če to vemo zakaj jim te poti ne bi prihranili
Emsho
# 17.05.2017 ob 11:42
Problem sladkorja je fruktoza (polovica molekule kristalnega oz. namiznega sladkorja), saj jo telo ne more metabolizirati drugje kot v jetrih, pa še tam v omejenih količinah.
Metabolizira se praktično enako kot alkohol, z isto metabolno potjo, tudi razpadni produkti (reaktivne organske spojine) so enake, če jetra preobremenimo in tudi posledice so enake kot pri alkoholikih. Jetra se zamastijo (del viška fruktoze se pretvori v trigliceride (maščobo), reaktivne spojine povzročijo vnetje, dolgotrajno pa vodi v cirozo. Američani imajo primere 5 in 6 letnih otrok s cirozo.
Do leta 2020 pričakujejo da bo glavni razlog za transplantacije jeter ne več alkohol ampak sladkor. Oba pa povzročata bolezen Jetrna steatoza (po domače zamaščenost jeter). Pri sladkorju govorimo o nealkoholni jetrni steatozi, a je pod pikroskopom ista stvar.

Glavni problem sladkorja (fruktoze, če smo natančni) je torej njegova toksičnost.
pjandura
# 17.05.2017 ob 15:44
Treba je kaj športati ane, sploh če visiš na šihtu pred ekranom. Sploh lepe vikende izkoristiti, kolo, hribi, tek, karkoli... Vsakemu kdaj zapaše kokakola, hamburger ali čokolada, kar ni nič hudega, ampak vsak dan žreti te smeti je pa velik NE.
Lukos
# 17.05.2017 ob 15:23
Saj država tudi pomaga pri tem, nekdaj sem peš hodil v 3km oddaljeno šolo v eno smer vsak dan...dandanes ko se peljem po isti poti s kolesom pa vidim otroke kako čakajo na avtobus za teh 3-4 km....ko pa gredo domov raje čakajo 30min+ na avtobus medtem pa pijejo razne monsterje, colo.....pa to je noro v teh 30 min bi peš domov prišli.
generusus
# 17.05.2017 ob 15:10
Pretirana debelost pri srednješolski mladini je tako očitna, da jo lahko opazi že nekdo, ki ne dela resnejše raziskave. Večina uživa osladkane pijače, "sadne" sokove, v poletnih mesecih pa cele gore sladoleda, ki je prava kalorična in kemična bomba (izjema je sladoled, ki je pripravljen sonaravno in ga prodajajo na manj kot 10 % prodajnih mest).
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 12:26
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 12:25
Dr. Kumrovec
# 17.05.2017 ob 11:19
To se zgodi če ti vladajo korporacije in interesi kapitala. Če bi imeli pametno državo bi ta strogo regulirala uporabo sladkorja in predvsem oblikovala ustrezno strategijo za povečanje gibanja med mladimi, še navaja isti vir.
Emsho
# 17.05.2017 ob 14:58
@ganadir

Eno je teorija, drugo pa praktična izvedba. Večina ljudi danes vzame nekaj ozkega iz konteksta in iz tega naredi znanost. Tako dobimo vegeterjance, ki jedo samo testenine in tiste na ketonski dieti, ki jedo samo jajca, slanino, maslo, sire in goro mesa. Zato sem rekel, da moraš vedet kaj počneš in vsaj občasno preverit krvno sliko.

Se pa strinjam s povprečno slabim znanjem zdravnikov. To je zaradi tega, ker zdravniki za časa izobraževanja pravzaprav nimamo ene ure prehrane in ker dietni ukrepi zahtevajo čas. Malo zdravnikov se je prirpavljeno ukvarjat z ukrepi, kjer moraš čakat mesece, da vidiš a si uspešen... Vso izobraževanje zdravnikov je posredno - preko biokemije, biologije, kasneje pa iz logike t.i. "obratne epidemiologije - če neka stvar v izobilju povzroča težavo, je rešitev zmanjšanje in obratno. Dietetike kot take pa v kurikulumu ni. Medicinske sestre imajo več dietetike kot mi.... In potem je pač odvisno od tega, koliko zdravnik sam dobi znanja s tega področja.
aaa
# 17.05.2017 ob 13:28
@megan
Jaz ravno nimam takšnih iskušenj. Jaz sem otroke navadil da se ne bašejo s sladkarijami in jih tega tudi družba ne more navadit. V zgodnji mladosti sem imel edino fajte s taščo, ki si edina ni dala dopovedat, da otrok ni smetišna kanta za sladkarije:). Sicer pa to da moraš iz vljudnosti jest sladkarije, ko kam prideš? Jaz jih ne. Niti česa koli drugega, v primeru, da sem sit. Če je družba tako usekana, da pričakuje, da se biš iz vljudnosti basal s hrano ne rabiš bit še ti;)
megan
# 17.05.2017 ob 13:26
Zanimivo pa je, kako se je sladkor po drugi svetovni vojni promoviral kot super živilo tudi s stani zdravstvenih delavcev. Takrat po vojni je vladalo splošno pomanjakanje in veliko otrok je bilo podhranjenih. Sladkor, ki je postajal vedno cenejši pa je seveda z lahkoto odpravil težavo, so imeli ljudje premalo kilogramov, poleg tega pa je sladka hrana še prijetnega okusa. Kako kvalitetni so ti kilogrami, ki so jih dobli se niso spraševali.
nuLanuLa
# 17.05.2017 ob 12:47
@Emsho

1. problem našega zdravstva je v tem, da ste človeka razrezali na nebroj podzvrsti medicine. Človek je eden in treba ga je zdraviti holistično. Tega pri nas žal ni. Ta medicina je uspešna za zdravljenje zlomljenih kosti in šivanje odtrganih udov, pri večini malih težav, ki zrastejo v velike, pa je popolnoma neuspešna.

2. problem so karisti. To so tisti, ki gredo v medicino zaradi denarja in slave. Ko sem delal nekaj na tem področju kot novinar, sem bil šokiran, kako obstaja cela plejada slavnih zdravnikov, ki imajo sceno tako kot igralci ali pevci, sam vse skupaj na enem drugem nivoju, odmaknjenem od oči ljudstva.

3. problem je to, da zdravnik je tem boljši, kolikor več ima nekih objav in takih jajc. Potem prideš do nekoga uveljavljenega strokovnjaka (v mojem primeru športni ortoped zaradi minimalne poškodbe pri fitnesu, ki se sedaj vleče že leto in pol) in mu opišeš težave. Ko pa greš ven in bereš zapisnik, na njem piše stvari, ki jih sploh nisi povedal. Kako te bo nekdo pozdravil, če te sploh ne posluša ???

4. problem - kar naprej raziskave in spremembe in nove doktrine. Kako to, ko pa je homo sapiens že 150.000 let isti. No, v zadnjih 50 letih postaja predebel. Če vedno odkrivate nove stvari in medicino kar naprej spreminjate, to pomeni, da pravzaprav ves čas priznavate, sa ste v zmoti.

5. Če ste taki strokovnjaki, zakaj zdravniki umirate zelo mladi ???

6. Kant nas uči, da zdravnika potrebujejo nedoletni otroci. Odkar pa imamo internet, to še toliko bolj drži. Povezava >>
cocker
# 17.05.2017 ob 12:07
Ok, sladkorjev veliko in je res pravo sranje, še posebej, če ga ne kuriš. Z gibanjem mladostniko je pa res katastrofa in tudi prihodnost - službe je vse naštelano bolj na sedenje za computerji kot gibanje. Po delu na računalniku se raje spočijejo leže in ne s telovadbo. Sicer že otrokom dans starši raje kupijo telefone kot športne copate, saj se jim ni potrebno z njimi igrat...
Trubadur
# 17.05.2017 ob 15:33
Moja žena pa pravi, da je najbolj zadovoljna z mano, če zvečer pojem dve veliki žlici nutelle, tiste original narejene na Poljskem.

Seveda je vesela, ker te bo hitro pobralo, pa bo veliko dobila :-)
evaevi
# 17.05.2017 ob 13:10
baby boom generacije smo še s ta veliko žlico sladkor kradle mamam iz škrnicljev, na mizo pa smo dobivali mineštre, zelje, ričet, polento, pa tudi rižev narastek, štrudelj pa palačinke - kako super vsakodnevno hrano (in od ca. 11. leta dalje smo morali takoj po pouku domov in jo skuhati, zato znamo še danes!)
Binder Dandet
# 17.05.2017 ob 11:37
@megan:
"Sedanji 80 - letniki pač v mladosti niso imeli na razpolago drugega, kot zdravo, ekološko pridelano hrano. "

To je le delno res. Imeli so tudi slabšo zdravstveno oskrbo, v času vojne so imeli pomanjkanje (pri dedku so recimo jedli zakuhano vodo itd..).
Kazalo