Zaradi močnejše pirotehnike je morala v Mariboru posredovati celo policija. Foto: Policija
Zaradi močnejše pirotehnike je morala v Mariboru posredovati celo policija. Foto: Policija
Le štirje so morali zaradi preveč popitega alkohola poiskati pomoč zdravnikov UKCL-ja. Foto: BoBo

Na oddelkih kirurške in internistične nujne pomoči v Mariboru so preteklo noč, torej od srede od 20. ure do danes do 8. ure, pregledali 59 bolnikov, od tega so jih devet zadržali na zdravljenju. Eno osebo so zadržali v bolnišnici na opazovanju po prometni nesreči, štiri pa zaradi zlomov, so pojasnili v mariborskem UKC-ju. Zaradi poškodb s pirotehniko so pregledali štiri osebe, dva z opeklinami na rokah sta odšla domov, enega s poškodbo roke so zadržali v bolnišnici, enega s poškodbo očesa pa napotili na oftalmologijo.

Zaradi alkoholiziranosti hujših poškodb ni bilo, lažje poškodovane pa so na kirurški urgenci zdravili ambulantno. Prav tako so dve osebi zaradi alkoholiziranega stanja pregledali na internistični urgenci in ju nato poslali domov.

Z mariborske policijske uprave so podali tudi podrobnosti nesreč s pirotehniko. Na območju Sladkega Vrha je neznanec nekaj minut čez eno uro vrgel petardo v smeri oškodovanca. Ta je petardo v zraku prijel, da bi jo odvrgel od sebe, a mu je ta eksplodirala v roki in ga hudo poškodovala. Druga oseba se je huje poškodovala pri prižiganju baterije petard, saj je ta prehitro eksplodirala in ji je delec eksplodirane baterije priletel v oko.

V Mariboru pa je neznanec odvrgel petardo kobra 320, ki je močnejše eksplozivno telo, in poškodoval tri okna na stavbi. Posredovali so tudi bombni tehniki, ki so zavarovali delce eksplozivnih teles in odstranili eno neaktivirano eksplozivno telo, so še dodali na policiji.

Brez poškodb zaradi pirotehnike
Tudi v ljubljanskem UKC-ju je bila noč delavna. V sprejemni ambulanti Pediatrične klinike so obravnavali devet otrok. V oskrbi jih je ostalo pet, med temi sta bila dva zaradi preveč popitega alkohola. Štirje pa so bili zgolj ambulantno pregledani in so lahko odšli domov.

Na internistični prvi pomoči interne klinike UKCL-ja so obravnavali 82 pacientov, od tega 33 ponoči, kar je nekaj več kot lani. Tudi "veseljaška bilanca" ni bila preveč črna, saj so pripeljali le štiri paciente, ki so zaužili preveč alkohola, izmed katerih nihče ni bil življenjsko ogrožen.

V urgentnem kirurškem bloku kirurške klinike pa so obravnavali 156 pacientov, 66 v nočnem času, 20 pacientov je bilo hospitaliziranih in med njimi trije čakajo na operacije. Opravili so 44 malih operacij, pet večjih, 36 pacientov pa so oskrbeli v mavčarni. Poškodovanih s pirotehničnimi sredstvi to noč ni bilo.