Zdravje
(1)

Poudarki

  • Predstavniki nekaterih VDC-jev so konec lanskega leta ministrstvo za zdravje opozorili na nesorazmerja v financiranju zdravstvene nege med izvajalci, ki izvajajo primerljive storitve.
Nega
Ministrstvo pri sprejemanju aneksa ni moglo doseči soglasja vseh partnerjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Zdravstvena nega v varstveno-delovnih centrih ne bo nižja od deset evrov dnevno

Ministrstvo začasno rešuje težavo podcenjenosti zdravstvene nege
1. julij 2018 ob 12:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V varstveno-delovnih centrih (VDC), pri katerih cena zdravstvene nege znaša manj kot deset evrov dnevno, se bo ta znesek povišal na deset evrov. Ukrep, s katerim na ministrstvu za zdravje skušajo začasno rešiti težavo podcenjenosti zdravstvene nege, bo ostal v veljavi do poenotenja financiranja izvajalcev.

Začasno rešitev prinaša aneks k splošnemu dogovoru v zdravstvu za pogodbeno leto 2018, ki ga je vlada potrdila sredi junija. Velja za celotno pogodbeno leto 2018, torej tudi za nazaj, so pojasnili v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V ta namen bodo za letos zagotovili dodatnih 627.000 evrov sredstev.

Predstavniki nekaterih VDC-jev so konec lanskega leta ministrstvo za zdravje opozorili na nesorazmerja v financiranju zdravstvene nege med izvajalci, ki izvajajo primerljive storitve. Ministrstvo, ki je stanje preučilo, je obiskalo nekatere izvajalce in na podlagi ugotovitev v okviru aneksa oblikovalo sporno vprašanje, s katerim je opozorilo na nesorazmerja med različnimi izvajalci in predlagalo približevanje cen zdravstvene nege izvajalcev za izvajanje primerljivih storitev. Po pojasnilu ministrstva soglasja o konkretnem spornem vprašanju med partnerji v okviru pogajanj ni bilo doseženo, zato je o njem odločala vlada. Ta se je skladno s predlogom ministrstva odločila za omenjeno rešitev.

Aneks brez soglasja
Skupnost organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potrebami je ministrstvo za zdravje že prosila za delovni sestanek, na katerem naj bi izvedeli, zakaj se vlada ni odločila za njihov predlog novih normativov, ki bi po njihovi oceni dolgoročno rešil problem cen zdravstvene nege v centrih, je povedala predsednica skupščine skupnosti Valerija Bužan.

Ministrstvo za zdravje, ZZZS, združenje zdravstvenih zavodov, zdravniška zbornica, lekarniška zbornica, skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, skupnost socialnih zavodov in skupnost organizacij za usposabljanje vsako leto sprejmejo splošni dogovor na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Pri sprejemanju aneksa k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2018 so partnerji opredelili več kot 200 spornih vprašanj, arbitraža pa za nobeno od njih ni prinesla soglasja. Vlada je aneks dokončno določila 14. junija.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
runcajz
# 08.07.2018 ob 18:41
Vse bo uredil Tonin in njegova ( ne čisto njegova ) stranka NSi ! V njihovem programu, kajti Tonin misli zares ( ali samo misli , zares ali pa zares misli narediti )
" Vsem državljanom bomo omogočili hitrejše zdravljenje. Zdravstveni sistem bomo posodobili, odpravili monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje in omogočili ljudem, možnost izbire med domačimi, tujimi, javnimi, zasebnimi izvajalci pod enakimi pogoji. Storitev bo izvedena v dostojnem času. Sedanji zdravstveni sistem je poniževalen tako do predanih zdravnikov, kot do bolnikov. Naš predlog sprememb zdravstvenega sistema pa zagotavlja tudi celovito obravnavo na področju dolgotrajne oskrbe."

Pod pogojem seveda, da bodo zmogli sami plačati stroške zdravljenja in dolgotrajne oskrbe ! Vsak naj se znajde sam, mi mu bomo to omogočili kjerkoli ! Mi mislimo ZARES !

In kaj bo tu spet kriva Levica, levica in leva sredina ? Oni seveda ne zmorejo, samo zahtevajo in so v opoziciji ! Sram jih bodi ! Mi pa smo konkretni , mi, NSi ! Mi vam bomo omogočili !Bog živi Slovenijo in cepicepicepce , ki nas podpirajo !
Kazalo