Po sklepu vlade bo Slovenija za zdravila proti virusu nove gripe iz proračuna namenila 14 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Po sklepu vlade bo Slovenija za zdravila proti virusu nove gripe iz proračuna namenila 14 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Minister za zdravje Borut Miklavčič je opozoril, da je za vse ljudi, ki potujejo ali se bodo še odpravili na pot, prva 'preventiva v higienskih pogojih, torej stalno umivanje rok, velika pazljivosti pri kašlju in odmik vsaj na dva metra od ljudi, ki kašljajo, saj je tu največja možnost okužbe'. Maturantom, študentom in drugim, ki zdaj potujejo, pa je priporočil, naj se izogibajo večjih skupin ljudi in krajev, kjer je stikov med ljudmi veliko. 'Ob prvem slabem počutju pa takoj stopiti v stik z osebnim zdravnikom,' je še dodal. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi gripe v Šempetru prepoved obiskov

Po poročanju BBC-ja so namreč v Veliki Britaniji, kjer je v tem tednu za novo gripo zbolelo že 100.000 ljudi, umrlo pa 31, uvedli nov sistem zdravljenja. Oboleli se bodo s pomočjo svetovnega spleta in klica v posebni center diagnosticiarali sami, center pa jim bo omogočil dostavo protivirusnih zdravil iz najbližjega zdravstvenega zavoda.

Kot so za MMC povedali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), v tem trenutku takšen ukrep, ki naj bi omogočil začetek zdravljenja v najkrajšem mogočem času, v Sloveniji ni smiseln. "Pri nas zaenkrat ostaja navodilo, da naj posameznik, ki kaže znake okužbe, po telefonu pokliče svojega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila," so sporočili iz IVZ-ja in dodali, da se bo ukrep ob porastu števila okuženih prilagodil novim razmeram.

V Sloveniji okuženih 87 ljudi, država za zdravila namenila 14 milijonov evrov
V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ-ja so sicer potrdili še štiri primere okužbe z virusom H1N1. Okuženi so štirje moški, ki so se vrnili iz Španije, Mehike in Velike Britanije. V Sloveniji je tako potrjenih skupaj 87 primerov okužbe.

Zaradi povečanega števila okuženih z virusom nove gripe na Goriškem, v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica s petkom do preklica uvajajo popolno prepoved obiskov.

Po besedah zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča bo Slovenija priskrbela 1,3 milijona odmerkov cepiva proti novi gripi ter 140.000 kosov zdravila relenza za ljudi, za katere tamiflu ne bi bil ustrezen. Tako bo za zdravila proti novi gripi namenjenih 14 milijonov evrov proračunskega denarja. Izmed treh ponudb pa so izbrali farmacevtski družbi GSK in Novartis.

Miklavčič je na vladni seji ministre med drugim seznanil tudi z načrtom obvladovanja pandemske gripe v prihajajočih mrzlih mesecih. Še letos bo po njegovih besedah priskrbljenih 900.000 odmerkov cepiva proti gripi, dodatnih 400.000 odmerkov pa januarja prihodnje leto.

Miklavčič: Slovenija dobro preskrbljena z zdravili
"Tako količina cepiva zadostuje za 650.000 Slovencev, tako številko je predlagala stroka na čelu z infektologi," je pojasnil Miklavčič in dodal, da je z zadnjimi sklepi Slovenija dobro preskrbljena s cepivi in zdravili proti gripi. Ministrstvo za zdravje pa se pripravlja še na obveščanje prebivalstva in druge preventivne aktivnosti, ki bodo v jeseni potekale v šolah, podjetjih in slovenskih gospodinjstvih s pomočjo informativnih brošur.

Minister je ob tem znova poudaril pomembnost higiene in izogibanja večjim skupinam ljudi. Posamezniki, ki potujejo v kraje, kjer je dostopnost zdravil slabša, pa lahko od svojega osebnega zdravnika dobijo beli recept za tamiflu. V primeru nadaljnega širjenja nove gripe pa so se po bededah Miklavčiča ministri za zdravje EU-ja odločili, da bodo morebitne omejitve potovanj sprejete za vse države istočasno in v enakem obsegu.

Stroške cepljenja le delno krila država?
Kot je znano, bo cepljenje proti novi gripi prostovoljno, po besedah Miklavčiča pa gredo dogovarjanja o kritju stroškov cepljenja v "smeri , da bi se stroški delili med državo in državljani, v kakšnem razmerju pa še ni znano".

Zaradi gripe v Šempetru prepoved obiskov