Avstralci obljubljajo, da naj bi cepivo dobili do jeseni. Foto: EPA
Avstralci obljubljajo, da naj bi cepivo dobili do jeseni. Foto: EPA

Vlada se je za projekt odločila, saj bodo tako najbolje vedeli, ali je cepivo učinkovito. Obljubljajo, da bodo lahko množično cepljenje začeli v nekaj mesecih. "Takoj, ko dobim potrditev, da je cepivo varno in učinkovito, bom zagotovila, da bo prišlo do ljudi," je povedala avstralska ministrica za zdravje Nicola Roxon.

Na poziv, da bi na njih testirali novo cepivo, se je odzvalo ogromno Avstralcev. Tiskovna predstavnica podjetja CSL Biotherapies, pri katerem je Avstralija naročila cepivo, Rachel David je veliko prostovoljcev za testiranje cepiva pripisala želji, da se izognejo novi gripi. Pojasnila je, da gre večinoma za otroke med šestim mesecem in devetim letom starosti.

V Avstraliji 38 smrtnih žrtev
Avstralija je zaznamovala že več kot 14.000 primerov okužbe z novo gripo, 38 primerov pa se je končalo s smrtjo. Vlada je že naročila 21 milijonov doz cepiva. Do nedavnega je bila Avstralija po številu žrtev v azijsko-pacifiški regiji na prvem mestu, a jo je s 44 žrtvami prehitela Tajska. Število življenj, ki jih je tam terjal virus A H1N1, se je v zadnjem tednu skoraj podvojilo.

Zelo je gripa prizadela tudi Latinsko Ameriko, kjer je število smrtnih žrtev v zadnjem mesecu močno naraslo. V Čilu je zaradi gripe že umrlo 68 ljudi, v Argentini pa 268 ljudi. Argentina je tako postala druga najbolj prizadeta država, takoj za ZDA, kjer je zaradi nove gripe umrlo že 263 ljudi. Skupno je zaradi nove gripe, ki je izbruhnila v Mehiki pred štirimi meseci, po svetu umrlo že več kot 700 ljudi.