Z zamrznitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vlada odgovorila na napovedano podražitev omenjenega zavarovanja. Foto: Pixabay
Z zamrznitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vlada odgovorila na napovedano podražitev omenjenega zavarovanja. Foto: Pixabay

Z zamrznitvijo premije je vlada preprečila predvideno 30-odstotno podražitev pri eni od zasebnih zavarovalnic, ki bi ji verjetno zelo hitro sledili še drugi dve, ki ponujata dopolnilno zavarovanje. Vse tri zavarovalnice o posledicah in nadaljnjih ukrepih še bolj ali manj molčijo.

Zamrznitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za zavarovance za zdaj ne prinaša nobenih sprememb. Kaj bo septembra, oziroma ko bo začela veljati novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, pa zavarovalnice za zdaj ne želijo napovedovati. Vzajemna, ki ima daleč največ zavarovancev z dopolnilnim zavarovanjem in ki bo morala zaradi posebne lastniške strukture premoženje razdeliti med svoje zavarovance, pravi, da se bo prilagodila.

Sorodna novica Razmah dodatnih zdravstvenih zavarovanj, ki krijejo storitve pri zasebnikih

Predlagane spremembe sicer še preučuje, opozarja pa, da preoblikovanje sistema zdravstvenega zavarovanja po grobi oceni ogroža od 1000 do 2000 delovnih mest. Tudi ekonomist Maks Tajnikar je prepričan, da prenos dopolnilnega zavarovanja ne bo tak udarec za zavarovalnice, ki so vse že pred leti začele ponujati še druga zdravstvena zavarovanja: "Zelo pogosto te zavarovalnice, in to je dobro znano, vstopajo tudi v lastništva nekaterih izvajalcev, raznih klinik in podobno. Jaz mislim, da bodo one ponudile – če bo projekt tako izpeljan, kot je zdaj zamišljen – že pred jesenjo neka nova zavarovanja."

Kar pomeni, dodaja Tajnikar, da bodo ukrepi o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pripeljali le še do več tržnega zdravstva in ne manj, kot napovedujejo vladajoče stranke: "Ne vem, ali se v vladi zavedajo, da s tem ukrepom zagotavljajo drug sistem financiranja javnega zdravstva, hkrati pa dajejo velik pospešek, da se te zavarovalnice resno lotijo širjenja tržnega zdravstva."

Naslednji korak po zamrznitvi najvišje premije za dopolnilno zavarovanje je torej napovedan za september, to je uveljavitev zakona o novem obveznem prispevku v višini 35 evrov, ki bi ga vsi plačevali zavodu za zdravstveno zavarovanje.