Za zdravje mladih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
Arašidi so najpogostejši vzrok smrti zaradi alergije na hrano. Foto: Pixabay

Dodaj v

Probiotična terapija za vsaj štiri leta odpravi alergijo na arašide

Bo v prihodnosti mogoče pozdraviti vse alergije na hrano?
18. avgust 2017 ob 09:25
Melbourne - MMC RTV SLO

Nova oralna terapija zdravljenja alergije na arašide, pri kateri otrokom dajejo probiotike s proteini arašidov, je učinkovita vsaj štiri leta, ugotavlja študija. Učinkovitost terapije je kar 80-odstotna.

Alergije na hrano so zadnja leta v skokovitem porastu, prav alergija na arašide pa je ena najbolj smrtonosnih. Raziskovalci so otrokom 18 mesecev dajali probiotik, ki je vseboval arašidov protein. Testiranje vsega mesec pozneje pa je pokazalo, da je 80 odstotkov prej alergičnih na arašide lahko te jedlo brez kakršnih koli alergičnih reakcij. Odstotek otrok, ki ohranijo toleranco, v štirih letih pade na 70 odstotkov, so še ugotovili.

Vodilna raziskovalka profesorica Mimi Tang iz Murdochovega otroškega raziskovalnega inštituta v Melbournu je pojasnila, da je polovica ozdravljenih otrok arašide brez kakršnih koli težav jedlo redno, drugi pa so to prav tako brez težav počeli občasno. "Pomen našega odkritja je to, da so otroci lahko jedli arašide povsem enako kot njihovi vrstniki brez alergije na arašide, in ob tem ohranjali toleranco, ki jih ščiti pred alergičnimi reakcijami," je navedla in dodala, da jim je prvič uspelo pokazati, da je lahko terapija zdravljenja alergije na arašide učinkovita tako dolgo.

Alergija na arašide najbolj smrtonosna
Pri zdravljenju uporabljajo probiotik Lactobacillus rhamnosus, ki ga povezujejo s preprečevanjem določenih alergičnih reakcij. Avstralska raziskovalna ekipa zdaj želi oceniti, za koliko bi nova terapija lahko izboljšala kakovost življenja otrok. Na svetu je namreč 250 milijonov ljudi, ki jih pestijo različne alergije na hrano, ta številka pa se je v zadnjih 20 letih potrojila. Prav alergija na arašide, ki je tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi alergij na hrano, se je v tem času najmočneje povečala.

Tangova je še izpostavila, da raziskava nakazuje "vznemirljiv realističen cilj doseganja tolerance pri zdravljenju alergij na hrano". Po njenih besedah gre za velik korak naprej pri iskanju učinkovitih terapij, ki bodo odpravile težave z alergijami v zahodnih družbah.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 18.08.2017 ob 11:45
seven7
Pa ti veš, da pri ljudjeh alergičnih na arašide in ostale oreščke, lahko hudo (tudi smrtno) alergijsko reakcijo sproži že samo če pridejo v kontakt z zadevo na katero so alergični, poleg tega je v celem kupu živil na trgovinskih policah moč najti sledi arašidov in oreščkov, ki so lahko za alergike smrtonosne.
novi_xy
# 18.08.2017 ob 12:12
Joj, ste modri nekateri, takoj je potrebno kritizirat. Če bi imeli svojega otroka, ki bi bil alergičen, pri čemer je lahko tudi smrtno nevarno, bi verjetno drugače razmišljali. Ali pa če bi bili sami alergični. Po drugi strani lahko taka rešitev pomaga poiskati rešitev tudi za druge vrste alergij. Seveda je na svetu veliko težjih problemov z zdravjem, a če rešimo en problem, je to za tiste, ki ga imajo, velik dosežek. Vsako odkritje novega zdravljenja pomaga tudi pri odkrivanju drugih podobnih bolezni oziroma težav.
Lintver
# 18.08.2017 ob 14:09
Ša še to Otoček: prav zaradi cepljenj proti boleznim ti lahko govoriš o "namišljenih boleznih). Cepiva so žrtev lastne uspešnost. Prav zato ker cepiva delujejo, so nekatere nalezljive bolezni stvar preteklosti in s tem zate namišljene.
Space Voyager
# 18.08.2017 ob 12:56
seven7, sami arašidi so še najmanjši problem hudih alergikov. Sledi arašidov so praktično povsod...
Ramus
# 18.08.2017 ob 09:59
Tako je, alergije na oreščke so problem pri otrocih. Tole je dobra novica.
G.Bruno
# 18.08.2017 ob 12:35
garmond
# 18.08.2017 ob 17:15
@janipapillon
Mati našega vnuka je kar hitro ostala brez svojega mleka, zato so ga hranili z umetnim. Tu izbira ni bila mogoča.
garmond
# 18.08.2017 ob 17:11
Imamo 5 letnega vnuka, ki je alergičen na vse oreščke, kravje mleko in vse mlečne izdelke iz tega mleka (kozje mu ne dela problemov), jabolka, marelice, kakav, čokolado.
Dokler mu niso ugotovili na kaj je alergičen je imel celotno kožo vneto, pojavljali so se mu temni madeži in neke vrste bradavic. Res je bilo zelo hudo.
Zdaj, ko smo mu prehranjevanje prilagodili njegovi alergiji ima kožo povsem normalno.
Je pa težko pri takšnem majhnem otroku, ko se mora odpovedovati stvarem, ki jih imajo otroci najraje, posebno ko so zraven drugi otroci, ki lahko jedo čokolado in sladoled, pri tem je najtežje. Sladoled mu zdaj delamo doma iz kozjega mleka in sadja, ki ga lahko uživa, tako da je tudi on deležen tu pa tam te sladice.
janipapillon
# 18.08.2017 ob 22:55
Bi rekel da je probiotična terapija "dojenje" učinkovita več, kot 80% ter, da traja dlje, kot le nekaj let.
Če je še mater nepodhranjena ter psihofizično dobra, pa najbrž daleč nad 80%
Kako se "ugotavlja" da mati (n)ima dovolj mleka?
Jest vem le za: nadzor pridobivanja na teži, ter tehtanje tik pred ter takoj po dojenju.
Pri nas je bil tako mali vir mleka, da v 4 letih dojenja pri dveh pobih nismo doživeli bruhca (podiranja kupčka) pri dojenčku. Prvi je bil precej mesecev pod spodnjo referenčno težo, se je pa paralelno z njo vzpenjal. K izključno dojenju v prvih 6+ mesecih je precej pripomogla podpora babice ter pediatrinje.
Da pa nismo imeli kikirikijev v Jugi?
Sem letnik 1965 in v osnovni šoli smo vsi občasno papal arašide. Vsi sorodniki, vsi, ki sem jih poznal. Pomnim le pakirane še neoluščene.
Smoki smo papal že čisto na začetku osnovne šole.
Lintver
# 18.08.2017 ob 14:05
Otoček, z malo razmišljanja lahko okriviš aditive. Če boš pa malo bolj napel možgane, boš lahko ugotovil:
- da vedno obstaja določen procent ljudi, ki so alergični na določeno stvar, praktično je vsak človek alergičen na vsaj 1 snov (pršice, cvetni prah, določena hrana,...)
- z dvigom standarda si lahko vse več ljudi privošči raznovrstno hrano (v času Jugoslavije smo po arašide hodili v Italijo, tako da večina ljudi sploh ni imela priložnosti ugotoviti, da so alergični na arašide, saj jih sploh niso nikoli v življenju poizkusili)
neviden
# 19.08.2017 ob 09:54
Najprej dajte ljudem dovolj denarja , potem pa razlagajte kaj je zdrava hrana in kako naj se prehranjujejo. Zdravo prehranjevanje je za marsikoga nedostopno , ker preveč stane. Zdravo prehranjevanje si lahko privoščijo - politiki , zdravniki , tajkuni , sodniki , advokati , ostali pa lahko samo sanjamo. Lep dan.
janipapillon
# 18.08.2017 ob 15:40
Super novica.
Sem jo takoj linkal prjatlu katerega otrok je ekstremno občutljiv.

Zdaj pa po minuse:
V začetku 90ih, po nekaj letih sodelovanja z nekaj vrhunskimi strokovnjaki (medicina, znanost), je bila ena od mojih nespametnih izjav v neprimernem času, v ne primerni družbi: "Moji otroci pa pač ne bodo imeli alergij"
Takrat je bila še doktrina, da pa alergija ni povezana z učinkovitostjo delovanja imunskega sistema.
No, čeprav se je desetletja kasneje moja napoved zgodila, svojo izjavo vseeno smatram za neprimerno; z življenskim stilom lahko verjetno le povečamo statistično verjetnost .... meni pa se je morda le slučajno 100% izšlo.
Mi pa grejo dlake pokonci ko o alergijah pametujejo starši otrok, ki niso prve mesece izključno dojeni, ko predno jim imunski sistem solidno dozori (8 - 13 mesecev) uvajajo relativno veliko količino škrobnatih živil... tudi človeško mleko podhranjene dojilje ni isti, kot če bi ta oseba živela bolj zdrav življenski slog (mikroelementi ne kilogrami)
O cepljenju pa le to, da takrat še nisem vedel za internet, da pa bom svoje otroke dal cepit kasneje (še ne dovolj razvita učinkovitosti imunskega sistema) sem vedel že takrat.
Nazaj k temi: samo pomislite kaj lahko za imunsko učinkovitost, zdravje otroka pomeni razvoj njegove črevesne kulture na račun izključno materinega mleka skozi neko obdobje, kateremu sledi daljše obdobje zelo postopnega dodajanja raznolikih živil, tudi arašidov, če lahko vplivamo z nekimi probiotiki.
anity
# 18.08.2017 ob 14:51
Marsikaj taksnega in podobnega razni "google strokovnjaki" kot jih radi imenujete ze dlje casa govorijo, ampak sedaj bo pa to postalo pomembno odkritje.
presenečen
# 19.08.2017 ob 08:26
Globalizacija s hrano iz okolij ki jih naš organizem ne prepozna, povzroča alergije. To bi nam pa ja moralo biti jasno.

nekje je ista rastlina lahko koristna, drugje pa je zgolj škodljiv plevel
buu
# 18.08.2017 ob 15:31
Ja ravno cepiva (beri cepljenje pri otrokih) povzročajo ljudem razne alergije. Oblast molčajo in marsikaj skrivajo!!!!
Otoček
# 18.08.2017 ob 13:58
Kaj pa ce bi malo razmislili o tem zakaj je vedno vec alergij. Seveda aditivi ki so v hrani in vedno vec cepljen proti namisljenim boleznim itak nimajo nic pri tem. Verjetno je karma.
Opis projekta

Za zdravje mladih je projekt, ki deluje v smeri preprečevanja bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v planiranje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki na različnih področjih delovanja – javno-zdravje, raziskovanje, izobraževanje, informiranje in promocija. Več ...

Kazalo