Dobrodelna fundacija Južnootoški kokako bo informacije o ptiču nagradila z denarjem. Razpisali so
Dobrodelna fundacija Južnootoški kokako bo informacije o ptiču nagradila z denarjem. Razpisali so "tiralico, na kateri so objavili sliko južnootoškega kokaka z napisom "išče se". "Najraje živega," so še dopisali. Foto: Reuters

Nova Zelandija je južnootoškega kokaka dala na seznam izumrlih vrst leta 2007. Vendar so ga pozneje leta 2013 označili za domnevno izumrlega, saj naj bi ga nekajkrat domnevno opazili. Še vedno pa nimajo očitnega dokaza o njegovem obstoju, zato se je dobrodelna fundacija Južnootoški kokako odločila nekaj ukreniti. Razpisala je "tiralico".

"Če južnootoški kokako še vedno obstaja, jih verjetno ni veliko ostalo," je povedal predsednik fundacije Euan Kennedy. Za uspešno ohranitev vrste jih morajo najti čim prej, je še povedal Kennedy.

Fundacija ponuja 5.000 novozelandskih dolarjev (3.390 evrov) za vsak trden dokaz o obstoju ptice. Vse pohodnike v južnih gozdovih države so pozvali, naj pozorno opazujejo svojo okolico. Ljudi pa so še prosili, naj ptice ne ustrelijo, da bi s tem potešili njihove potrebe po dokazih.

Nagrado bodo izplačali, ko bo skupina ornitologov pregledala vse dokaze in sklenila, da ptica zares še vedno obstaja.

Južnootoški kokako je bil nekoč pogosta vrsta, a tako kot druge novozelandske ptice ni bil kos novim plenilcem, ki so prišli na otok skupaj z Evropejci v 19. stoletju.

Ptica je manjša od goloba in precej podobna svojemu sorodniku, severnootoškemu kokaku, vendar ima pod kljunom znamenje oranžne barve, njegov severni bratranec pa znamenje modre barve.