Nicolas Schmit. Foto: Reuters
Nicolas Schmit. Foto: Reuters

"Evropski socialdemokrati nismo zadovoljni s smerjo, ki jo je Evropa ubrala v zadnjih 20 letih. Mi smo gotovo odgovor za močnejšo, socialno pravičnejšo Evropo, ki bi si jo zaslužili. Komisar Schmit bo kandidat, ki bo garancija za to, da bodo socialni stebri postali preboj tudi za evropsko gospodarstvo. Prepričan sem, da smo sposobni Evropejcem ponuditi alternativo zdajšnjim politikom," je za TV Slovenija povedal evropski poslanec in podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec, ki je prepričan, da bo evropska socialna demokracija z njim po junijskih volitvah postala vodilna politična sila.

"PES se na evropske volitve odpravlja z jasnim načrtom za Evropo, ki si jo želimo vsi – socialno, demokratično in trajnostno," je po poročanju STA-ja navedel Nemec in dodal, da je manifest stranke osnova za socialno, demokratično, trajnostno, strpno in feministično Evropo, zasnovano na močnih javnih sistemih ter človekovih pravicah.

"Ponosen sem, da smo Socialni demokrati del največje progresivne sile v Evropi, kar prepričljivo dokazujemo od volitev do volitev," je dejal in kritiziral konservativno politiko predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki da ni bila sposobna ponuditi pravih odgovorov na aktualne krize.

"Nemoč in neodziv na izraelsko agresijo pomeni soodgovornost Evrope za katastrofo v Gazi, ki kaže izrazito genocidno naravo," je presodil. Po njegovem mnenju je bil medel tudi odziv evropskih institucij na energetsko krizo in inflacijo.

Da so socialni demokrati zagotovilo za varnost in prihodnost Evrope, je na kongresu poudaril tudi španski premier Pedro Sanchez. "Socialna država in solidarnost med državljani sta nam omogočili, da smo premagali tako resne dogodke, kot je pandemija," je dejal in se v imenu socialistov zavezal gradnji boljše in enakopravne Evrope.

"Na področju dela in varnosti moramo najti prave rešitve za resnične težave z ukrepanjem v korist državljanov. Vsi morajo biti prepričani, da v Evropi nihče ne bo zapostavljen," pa je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal portugalski premier Antonio Costa.

Stranka evropskih socialistov potrdila vodilnega kandidata na evropskih volitvah