Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. Foto: EPA
Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. Foto: EPA

Nova direktiva o minimalni plači bo veljala za vse delavce v Evropski uniji, ki imajo pogodbo o zaposlitvi ali so v zaposlitvenem razmerju. Določitev minimalne plače ostaja v pristojnosti posameznih držav članic, a morajo zagotoviti, da bo ta delavcem omogočala dostojno življenje. Ta direktiva ima močno politično sporočilo, pravi komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit. "Nakazuje namreč na težave več milijonov Evropejcev, ki delajo, a z minimalno plačo ne morejo dostojno preživeti meseca," je pojasnil za Radio Slovenija.

Direktiva spodbuja kolektivna pogajanja na sektorski in medpanožni ravni. Države članice, v katerih je v kolektivna pogajanja zajetih manj kot 80 odstotkov delovne sile, bodo morale v sodelovanju s socialnimi partnerji oblikovati akcijski načrt za povečanje tega deleža.
"Videl sem, da je stopnja pokritosti s kolektivnimi pogodbami v Sloveniji visoka – blizu 80 odstotkov – torej blizu zahtev znotraj direktive," je dejal Schmit.

Gospodinjstvom je treba pomagati tudi na račun tistih, ki so v krizi že zaslužili

In kako bo komisija državljanom pomagala ob visoki inflaciji in krizi zaradi visokih cen energentov? Prvi ukrep je hitro in učinkovito znižanje cen energentov. Poleg tega moramo pomagati gospodinjstvom – tudi s pomočjo tistih, ki so že zaslužili v tej krizi, pravi komisar.

"Imamo namreč tiste, ki so zaradi krize veliko izgubili – to so gospodinjstva in nekatera podjetja. In imamo veliko zmagovalce – dobičkarje in špekulante – tudi na račun našega sistema, ki ni bil prilagojen. Zato smo že predlagali način določanja cene elektrike na trgu," je pojasnil komisar in nakazal na predloge Bruslja za omilitev posledic visokih cen elektrike. Poleg tega je komisija napovedala tudi ukrepanje pri delovanju borz.