Nosilka liste Levice je Nataša Sukić. Foto: BoBo
Nosilka liste Levice je Nataša Sukić. Foto: BoBo

Kandidate Levice je na novinarski konferenci predstavila koordinatorica in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Poleg Nataše Sukič in Luke Mesca so kandidati za evropske poslance še državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dan Juvan, Katja Sluga, dolgoletni predsednik bošnjaške zveze Fahir Gutić, nekdanja direktorica Moderne galerije, sicer umetnostna zgodovinarka in filozofinja Zdenka Badovinac, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, pisateljica in sociologinja Svetlana Slapšak in Tara Kristan.

"Gre za kandidate, ki se s svojo integriteto, dolgoletnim delom in pa aktivizmom pravzaprav zastopajo naše vrednote, zastopajo tiste vrednote, ki jih želi Levica tudi zastopati v Evropi, torej tovarištvo, solidarnost, vključenost in predvsem dostojno življenje za vse. Verjamemo, da imamo izjemno močno listo, ki jo bodo prepoznali tudi ljudje, in da bomo tudi s kampanjo pokazali, da je Levica pravzaprav nujno potrebna ne le v slovenskem družbenem prostoru, ampak tudi v Evropi," je povedala Vrečko.

Luka Mesec je naštel nekaj programskih točk in poudaril, da je v Evropi treba vzpostaviti "gotovost". "To bo osrednja tema teh volitev. Gotovost pomeni, da te ne skrbi za streho nad glavo, gotovost pomeni, da te ne skrbi, kako boš plačal položnice, gotovost skrbi, da te ne skrbi, v kakšnem svetu bodo zaradi podnebnih sprememb živeli naši zanamci, in gotovost pomeni, da nas ne skrbi, da se bo Evropa zapletla v vojne, ki se kuhajo po svetu. Glas za levico je zato glas za mir, glas za solidarnost, glas za naravo in pa glas za to, da se Evropa postavi na svoje noge in je neodvisna," je naštel Mesec in dodal, da je njihov odgovor na nacionalizme evropska solidarnost.

Smo realistični in računamo na en mandat, če bo pa še kakšen več, se ga pa tudi ne bomo branili, pa je pojasnila nosilka liste Nataša Sukič. Ob tem je napovedala, da si bo, če bo izvoljena, med drugim prizadevala za pravičen, zeleni prehod in za varno Evropo.

"Za Evropo, ki bo stopala po poti aktivne nevtralnosti, za Evropo, ki mora postati, ki lahko postane nekakšen mediator v blokovsko vse bolj razdeljenem svetu, za Evropo, ki se bo odrekla nori, ponoreli oboroževalni tekmi, za Evropo, ki bo gradila razvoj, sodelovanje, ki bo gradila lastno, neodvisno obrambno politiko. Za takšno Evropo si je treba prizadevati," je še pojasnila Sukić.

Nataša Sukič prva na listi Levice