30. september 2017 ob 14:18 MMC RTV SLO, STA Novice

Cepič se bo pritožil na zavrnitev predsedniške kandidature

Kandidat je h kandidaturi priložil 57 podpisov namesto potrebnih 5.000
Predsedniške volitve
Cepič je od predsednika Državne volilne komisije zahteval predčasno prekinitev volilnih opravil. Foto: BoBo

Poudarki

 • Cepič meni, da mu je bilo kršeno načelo pravičnosti in načelo enakih možnosti.

Neodvisni kandidat za predsednika Aleš I Cepič je napovedal pritožbo na odločitev Državne volilne komisije (DVK), ki je njegovo kandidaturo zavrnila. Cepič je h kandidaturi priložil 57 podpisov podpore namesto zahtevanih 5.000.

Cepič je sicer že minuli teden pisal predsedniku DVK-ja Antonu Gašperju Frantarju in od njega zahteval, naj izda sklep o predčasni prekinitvi volilnih opravil. Pri tem se je skliceval na kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso imeli možnosti za ustrezno in pravočasno pripravo na volilna opravila. Prav tako meni, da jim je bilo kršeno načelo enakih možnosti, saj se večina nestrankarskih kandidatov v medijih ni pojavljala.

Cepič se kljub temu, da ni dosegel števila zahtevanih podpisov podpore, lahko na odločitev DVK-ja pritoži v 48 urah. Pritožbo obravnava vrhovno sodišče, ki mora potem o njej odločiti v 48 urah. Prav zaradi možnosti pritožb na DVK še niso izvedli žreba o vrstnem redu kandidatov na glasovnicah.

DVK je potrdil kandidature devetih kandidatov, in sicer aktualnega predsednika Boruta Pahorja, predsednice NSi Ljudmile Novak, kamniškega župana Marjana Šarca, ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, evropske poslanke Romane Tomc, upokojenke Angelce Likovič, koprskega župana Borisa Popoviča, samostojne podjetnice Suzane Lare Krause in predsednika Zedinjene Slovenije Andreja Šiška.L. L.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 18

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Respect2015 30. september 2017 ob 14:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  Drama queen ;)
  +10
  0
 • montebuba 30. september 2017 ob 14:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Cepič se naj prvo nauči šteti do 100....
  +15
  -2
 • severna zvezda 30. september 2017 ob 14:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Resno? Pri nas pa si res vsakdo demokracijo razlaga po svoje, seveda kot posledico dejstva, da tudi odločevalci (politika itd.) izigravajo zakone, predpise ipd. Češ, če lahko oni, lahko jaz. ''Fajn'' to, kam je pripeljala ta obsedenost z ''jaz'', ''jaz'' ...... Saj človek res ne ve več, ali gre za egotripsko nagajanje, kot je napisal Respect2015. Res gre dramo queena v primeru tega Cepiča.... - pa to je milo izraženo še ... ;))
  +13
  0
 • severna zvezda 30. september 2017 ob 14:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Cepič je sicer že minuli teden pisal predsedniku DVK-ja Antonu Gašperju Frantarju in od njega zahteval, naj izda sklep o predčasni prekinitvi volilnih opravil. Pri tem se je skliceval na kršenje načela pravičnosti, saj meni, da nestrankarski kandidati niso imeli možnosti za ustrezno in pravočasno pripravo na volilna opravila.

  ...Že za takšno ''izsiljevanje'' bi mu bilo treba izreči nek ''opomin'' ..... :) Pravila so jasna, favoriti gor ali dol. Adijo, pamet!
  +5
  -2
 • stewie 30. september 2017 ob 14:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pri takih izprijencih se vprašam, če ni bil prejšnji sistem res boljši, kar se tiče normalnosti. Take, ki si se preveč usajali in zahtevali neke pravice, ki jim gredo po črki zakoni, je partija že znala prav utišati - da jih je "uzela magla".
  +8
  -3
 • zofija1 30. september 2017 ob 15:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tako je smešno (milo rečeno), da se človek se smejati ne more....
  +8
  -1
 • severna zvezda 30. september 2017 ob 15:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tako je smešno (milo rečeno), da se človek se smejati ne more....

  Res je. Parlamentarna demokracija se je pripeljala do absurda, ta Cepičevo cepetanje je le nadaljevanje vsega, kar se nam dogaja zadnjih 25 let: poglejmo samo vse iniciative, društva, gibanja, samooklicane inštitute in kvazi fakultete - ni da ni! Da o vsaki vasi = občini niti ne govorimo. Popolna degradacija narodove povezanosti in neke družbeno odgovorne kohezivnosti!

  Zato pa imamo vse te izsiljene referendume in tudi izsiljevanje v tem primeru (predsedniške volitve), pa v preteklosti pogojevanje s priznavanjem izsiljenega poročila o proračunu in nenehno klicanje k predčasnim volitvam...... Totalna burleska.
  +6
  -2
 • gubceva11 30. september 2017 ob 15:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še nekdo, ki trdi, da je zemlja ravna.
  +6
  -1
 • NeGaSrat 30. september 2017 ob 15:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če bi SDS ne imenovala svoje kandidatke bi mislila, da je to njihova "muha".
  +7
  -5
 • slovenkaaaa 30. september 2017 ob 15:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne vem, zakaj se zmeraj piše, kot da prav politiki izigravajo zakone. Meni se zdi, da jih oni nič bolj kot običajni ljudje. Koliko imamo parov, ki so registrirani na različnih naslovih, čeprav živijo skupaj, da dobijo več sociale? Koliko delavcev je na bolniški, ker se jim ne da v službo? Koliko ljudi krade v trgovinah? Koliko žensk si maskaro v drogeriji da kar v žep? Vprašajte kakšnega varnostnika v trgovini...
  +4
  -3

Zadnji prispevki