26. oktober 2017 ob 18:35 MMC RTV SLO, STA Novice

Izvršilni odbor DeSUS-a soglasno podprl Pahorja

Predsedniške volitve 2017
Borut Pahor, Karl Erjavec
V prvem krogu je Pahorja javno podprlo nekaj posameznikov z vrha DeSUS-a, med njimi Erjavec, a stranka o podpori ni bila enotna in se o tem ni izrekla. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dva tedna do drugega kroga volitev

Izvršilni odbor DeSUS-a je soglasno sklenil, da v drugem krogu predsedniških volitev podpre zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja.

Glede na številne probleme v mednarodnem okolju, izzive v evropskem in notranjepolitičnem prostoru na mestu predsednika republike potrebujemo človeka z izkušnjami, je poudaril predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Prepričan je, da ob vsem tem ni čas za nove obraze. Kot je dejal, smo jih v zadnjih letih imeli kar nekaj, "pa vidimo, da na koncu običajno ne izpolnjujejo pričakovanj". Z Borutom Pahorjem sta politična sopotnika skoraj 20 let, imela sta različne faze, od odličnega sodelovanja do manj prijaznih trenutkov, vedno pa sta, kot je naglasil Erjavec, delala z mislijo, da delata nekaj dobrega za državo.

Erjavec je poudaril vlogo predsednika pri gospodarski diplomaciji in dodal, da na gospodarskem področju dosegamo dobre rezultate tudi po zaslugi zdajšnjega predsednika. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je podporo Pahorju utemeljil z zelo pozitivnimi izkušnjami njunega sodelovanja, osebno pa ceni tudi njegov pristop do državljank in državljanov. Podpredsednik stranke Tomaž Gantar pa je kot pozitivno ocenil, da veliko dela z ljudmi in zna pritegniti tudi generacijo mlajših.

Pahor je dejal, da mu podpora veliko pomeni. Vodstvu DeSUS-a je pojasnil, da namerava v prihodnjih petih letih v ospredje postaviti sodelovanje in povezovanje ter prispevati k politični stabilnosti. Kot poznavalec z dolgoletnimi izkušnjami in znanstvi, tudi ugledom, v evropski in svetovni zunanji politiki pa namerava tam, kjer lahko, prispevati, da se prijateljski odnosi še poglobijo.

Erjavec bo tudi na zborih občinskih organizacij DeSUS-a nagovarjal k podpori Pahorju. Predvideva, da bo Pahorju namenilo podporo in šlo na volitve nad 80 odstotkov članov stranke.

Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 12

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • SamoRes 26. oktober 2017 ob 18:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pahorja bodo podprli tisti, ki si želijo predsednika, ki molči, ko se v državi dela vse narobe.
  Predsednik ne sme biti všečen vsem, ampak opozarjati na napake tistih, ki škodujejo družbi.
  +10
  -4
 • liliput793 26. oktober 2017 ob 18:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Upam, da niso vsi simpatizerji DeSuSa toliko pod nivojem.
  +7
  -3
 • kapljač 26. oktober 2017 ob 19:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarca si želijo in levi in desni! "Neiskušenega takšnih visokih funkcij" lažje vrtijo okoli prsta"!
  Pahorja vrteti ni bilo mogoče. To vemo.
  +7
  -5
 • veza 26. oktober 2017 ob 21:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pahor je menda izkušen, kaj je pa napravil dobrega s svojo izkušenostjo?
  +3
  -1
 • veza 26. oktober 2017 ob 21:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Naveza Erjavec- Pahor koristi mogoče edino Erjavcu, Pahorju gotovo nič.
  +2
  -1
 • zelda 26. oktober 2017 ob 22:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kdor želi, da je vse po starem, da se nič ne spremeni, bo volil Pahorja. Sam ne pol jamrat. Šarec niti približno ni naiven in neveden zelenec. Gledala sem njegov intervju s Požarjem in lahko rečem, da je zelo odgovoren človek, ki mu ni vseeno v kakšni državi bodo živeli njegovi otroci, in tudi svojeglav. Kdor ga prikazuje kot neko vodljivo lutko, mu dela namerno škodo, ker to prav zagotovo ni. Bom še počakala na soočenja, ampak do zdaj je bil veliko bolj prepričljiv kot Pahor. Men se ga ne da več gledat.
  +3
  -1
 • elGoyc 27. oktober 2017 ob 08:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Šarca si želijo in levi in desni! "Neiskušenega takšnih visokih funkcij" lažje vrtijo okoli prsta"!
  Pahorja vrteti ni bilo mogoče. To vemo"

  Ne vem ali je ta drugi del cinizem ali kaj drugega, ampak tako, kot so Pahorja vrteli okoli prsta, ko je bil predsednik vlade, niso še nikoli nobenega. Kot predsednika države, ga niti ni potrebno vrteti, ker je popolnoma nefunkcionalen; razen imenovanja ustavnih sodnikov se sploh ne spomnim kakšne netrivialne medijsko pokrite dejavnosti.
  Da je njegov protikandidat v drugem krogu Šarec, pove veliko o kvaliteti našega političnega kadra.

  Tako ali tako je funkcija predsednika države brezzoba, zato naj ga po vzoru dobršnega dela parlamentarnih demokracij volijo v parlamentu, ali naj mu dajo večja pooblastila, recimo takšna, kot jih ima sedaj Državni svet.
  +2
  -1
 • ivandruck 27. oktober 2017 ob 09:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zanimivo, kako se v politiki hitro stvari spreminjajo. Se še spomnite, kako sta se verbalno udarila Pahor in Erjavec, ko je prvi kot predsednik vlade drugega odstavil s položaja ministra za okolje zaradi tistih kant za smeti in kako mu Erjavec na seji parlamenta ni ostal niti malo dolžan. Najprej mu je marsikaj vrgel v nos, na koncu pa je Erjavec namesto da bi bil odstavljen sam odstopil. Zato je Erjavec pred petimi leti podpiral Tuerka. Danes pa se Erjavec slini v prvih vrstah ob Pahorju.
  +3
  -1
 • kapljač 27. oktober 2017 ob 18:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  elGoyc
  Tako ali tako je funkcija predsednika države brezzoba.
  .........................
  Ja v državi Sloveniji. Zato ni smiselno oporekat sistemskim "napačam", temveč zgolj iskati neko ravnotežje različnih političnih interesov. Ker če ne moreš nastopiti zoper probleme tako, da bi lahko odstavil koga, potem lahko samo iščeš kontakt in dialog , če je le mogoče mimo javnosti. Javnost vse spremlja zgolj čustveno in tu niti diplomacija ne pomaga več, "ko glave enkrat zakuhajo"
  Predsednik pač predstavlja državo v drugačni obliki . Predvsem v tujini . Pahor Pozna vso politično sceno širom sveta. Pripeljal je že nekaj posla v državo in tokrat ga bo več.
  Že zato , ker se mu končuje možnost naslednje kandidature, lahko pričakujemo Pahorja v močnejši obliki, saj je rabil en celi mandat, da se utrdi doma in v tujini.
  Škoda bi bilo, da tega Pahorjevega potenciala, za katerega rabiš veliko časa, ne bi koristili .
  Šarac bo spet rabil en cel mandat, da sploh videl kje se je znašel. Zadnje leto pa bo začel malo migat. Če bo.

  Čeprav si najbolj želim, da na naslednjih volitvah, Borut Pahor prevzame novo Vlado in verjamem, da bi jo tokrat vodil občutno bolje in državi koristneje, že ker bi znal dobiti večino v parlamentu in je vprašanje, če bi bilo potrebno sestavljat koalicijo, ki bi ga potem ucenjevala in rušila, kot v prvi vladi.

  Tako da meni je vseeno kdo bo na predsedniških volitvah zmagal, ker si sam želim Pahorja v inat vsej preraćunljivosti in taktiziranju aktualne politike , na povsem drugem mestu.
  In če ne bo izvoljen za predsednika države v drugo, pričakujem napad na polno na parlamentarnih volitvah , naslednje leto.
  Bo pa predsednik vlade, če Kučanu in Co ni dovolj , da bi bil le predsednik države.
  +1
  -1
 • kapljač 28. oktober 2017 ob 09:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarec je vsekakor "Kučanovo nadomestilo" Cerarju in SMC ju, na naslednjih državnozborski volitvah. "Sam tega Cerar še ne ve, preden on nekaj preuči minejo leta".
  Če bo SMC podprl Pahorja za predsednika države, mu bo na državnozborskih volitvah močno zagodel Šarec.
  Če bo tokrat podprl Šarca , mu jo bo še bolj zagodel Pahor. Predvsem pa Kučanu in Janši. ( men je ta alternativa še najbolj pri srcu)
  +2
  -2

Zadnji prispevki