S filmom Bravo! se se začenja letošnji LiFFe cikel na 1. sporedu Televizije Slovenija, v okviru katerega bo šest sobotnih večerov v znamenju stvaritev, ki so bile na ogled na preteklih izvedbah ljubljanskega filmskega festivala. Foto: Kinodvor
S filmom Bravo! se se začenja letošnji LiFFe cikel na 1. sporedu Televizije Slovenija, v okviru katerega bo šest sobotnih večerov v znamenju stvaritev, ki so bile na ogled na preteklih izvedbah ljubljanskega filmskega festivala. Foto: Kinodvor
Ubijanje svetega jelena
Ubijanje svetega jelena je stvaritev grškega mojstra Jorgosa Lanthimosa s Colinom Farrelom in Nicole Kidman v glavnih vlogah. Sicer pa se bo Lanthimos na letošnjem LiFFu predstavil s filmom Najljubša (The Favourite). Foto: LIFFe
Dede
Šesterici filmov s preteklih LiFFov se bo 21. novembra pridružila še Dede (Dede, 2017), ki jo je režirala Mariam Hačvani. V filmu sledimo mlademu dekletu, ki poskuša ubežati tradiciji, ki je še danes močno zakoreninjena na odročnem gruzijskem podeželju. Foto: LIFFe

Z njegovim filmom Bravo! (Aferim!) se začenja letošnji cikel LiFFovih filmov na 1. programu Televizije Slovenija, v okviru katerega bo šest sobotnih večerov v znamenju stvaritev, ki so bile na ogled na preteklih izvedbah Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

Leta 2015 posneta romunsko-bolgarsko-češko-francoska koprodukcija Bravo! prinaša utrip življenja Vzhodne Evrope v 30. letih 19. stoletja. Dogajanje je postavljeno v Romunijo, kjer lokalni bojar najame žandarja Costandina, da poišče pobeglega sužnja Carfina, ki naj bi onečastil njegovo soprogo. Constandin se s petnajstletnim sinom odpravi na nenavadno popotovanje, na katerem sreča pisano paleto likov različnih narodnosti in veroizpovedi – Turke, Ruse, Romune, Madžare; kristjane, Jude in Rome. Izkušen, kot je, kaj hitro najde ubežnika, ki se skriva skupaj z dečkom Tintiricom, in ga privede nazaj, da bi prejel zasluženo plačilo.

Radu Jude v svojem črno-belem filmu raziskuje pozno fevdalno obdobje svoje domovine, zaznamovano s suženjstvom Romov – temo, o kateri nihče ne želi govoriti, čeprav še zmeraj vpliva na družbene razmere današnje Romunije. Jude je za ta film prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo na Berlinalu leta 2015.

Sobote do prvega decembrskega dne
Filmu Bravo! bodo v naslednjih sobotah nato sledili Matura (Graduation, 2015), Ubijanje svetega jelena (The Killing of a Sacred Deer, 2017), Služkinja (Handmaiden, 2016), Slava (Glory, 2016) in V Ciambri (A Ciambra).

Matura je film prvaka romunskega novega vala Cristiana Mungiuja. Gre za realistično moralno dramo o vrednotah, vzgoji, kompromisih in korupciji, ki si zastavlja težavno vprašanja, ali cilji upravičujejo sredstva, ko je posredi dobrobit naših otrok. Mungiu je za film prejel nagrado za najboljšo režijo na festivalu v Cannesu.

Ubijanje svetega jelena je stvaritev grškega mojstra Jorgosa Lanthimosa s Colinom Farrelom in Nicole Kidman v glavnih vlogah. Premožna zakonca živita srečno in zdravo družinsko življenje s svojima otrokoma, vse dokler se on ne spoprijatelji s 16-letnikom, ki drastično poseže v njihovo življenje. Lanthimos se na letošnjem LiFFu predstavlja s filmom Najljubša (The Favourite).

Služkinja, ki jo podpisuje južnokorejski režiser Park Chan-wook (Pak Čhan-uk), je priredba romana Žeparka britanske pisateljice Sarah Waters. Dogajanje vizualno razkošne ljubezenske zgodbe nepričakovanih obratov je postavljeno v Korejo, ki je bila v 30. letih minulega stoletja pod japonsko okupacijo. Lepa japonska dedinja živi v podeželskem dvorcu v primežu svojega izprijenega strica, nato pa k hiši pride nova korejska služkinja, ki ni to, za kar se izdaja.

Slava je bolgarsko-grška družbenokritična drama s političnim pridihom, tragikomičen portret skorumpirane in dostojanstva oropane Bolgarije. Železniški delavec najde na tirih vrečo denarja in jo kot pošten državljan preda policiji. Ministrstvo za promet ga nagradi z novo ročno uro, ki pa kaj kmalu neha delovati, med tem pa arogantna vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu izgubi njegovo staro uro. Glavni protagonist se odloči dobiti nazaj ne le svojo staro uro, temveč tudi dostojanstvo.

Film V Ciambri, katerega producent je Martin Scorsese, je postavljen na italijanski jug, v njem pa igrajo člani romske družine. V filmu sledimo avtentični zgodbi fanta, za katerega zgodnji vstop v svet odraslih ni zgolj stvar preživetja. Nekega dne njegova starejši brat in oče ne moreta več skrbeti za družino, kar je priložnost za 14-letnika, da se izkaže. To italijansko-ameriško-francosko-švedsko koprodukcijo je režiral Jonas Carpignano.

In še ena stvaritev z letošnjega festivala
Šesterici filmov s preteklih LiFFov pa se bo 21. novembra pridružila še Dede (Dede, 2017), ki jo je režirala Mariam Hačvani. V filmu sledimo mlademu dekletu, ki poskuša ubežati tradiciji, ki je še danes močno zakoreninjena na odročnem gruzijskem podeželju. Dogajanje je postavljeno v čudovito okolje, v katerem pa se glavna protagonistka bojuje s tradicijo, saj išče svobodo in pravico do sprejemanja odločitev o lastnem življenju.