V še zadnjem MMC-jevem pogovoru v okviru Liffa smo gostili režiserja Olma Omerzuja, čigar film Zimske muhe bo drevi sklenil letošnji festival. Foto: MMC RTV SLO
V še zadnjem MMC-jevem pogovoru v okviru Liffa smo gostili režiserja Olma Omerzuja, čigar film Zimske muhe bo drevi sklenil letošnji festival. Foto: MMC RTV SLO
Zimske muhe
V filmu Zimske muhe, s katerim bo Češka letos skušala pridobiti nominacijo za tujejezičnega oskarja, med drugim igrajo Tomáš Mrvík (Mara), Jan František Uher (Heduš), Eliška Krenková (Brana), Lenka Vlasáková (policistka) in Martin Pechlát (policist). Foto: LIFFe
Olmo Omerzu
Olmo Omerzu je s filmom Zimske muhe na letošnjem festivalu v Karlovih Varih osvojil nagrado za najboljšo režijo in posebno omembo ekumenske žirije. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, na festivalu srednje in vzhodne Evrope v Luksemburgu pa je prejel še posebno nagrado žirije. Foto: EPA

Letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival drevi sklepa film Zimske muhe, še pred tem pa se je MMC-jeva novinarka in filmska kritičarka Ana Jurc pogovarjala z njegovim režiserjem Olmom Omerzujem. Leta 1984 rojeni Omerzu ima pravzaprav posebno mesto na tem festivalu, saj so leta 2015 Liffovi filmski kritiki in novinarji nagradili njegov drugi celovečerec Družinski film.

Po ledenih prostranstvih
V Omerzujevem zadnjem filmu Zimske muhe (v izvirniku Všechno bude) spremljamo navihanega, samozavestnega Maro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Zgodba – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih.

Gre za zgodbo, ki prikazuje proces spreminjanja naivnih sanj in iskanje nove perspektive realnosti. "Ključ do razumevanja filma je ozadje likov; dogodki pred dogajanjem na zaslonu. Potem se lahko sprašujemo, kaj se jima zgodi po odjavni špici. Zima je del tega. Ko zunaj zmrzuje, je avtomobil simbol toplega prostora, ki ga otroci nimajo doma," je o svoji stvaritvi povedal režiser.

Film Zimske muhe, ki ga laho torej opredelimo kot film ceste, seveda s sabo prinaša tudi potovanje ne le v smislu premika s točke A na točko B, temveč tudi v smislu osebnostnega razvoja. Kot pove sam režiser so Zimske muhe sicer na eni ravni film ceste, vendar ga je pri tem žanru pritegnilo tudi to, da gre za film o pripovedovanju. "Okvir zgodbe je, da policisti najdejo Maro, ki je vozil avtomobil pri starosti štirinajstih let in mu nihče ne verjame, da je dejansko celo republiko prevozil sam. Ko ga začnejo zasliševati, začne pripovedovati zgodbo, v kateri je meja med resničnostjo in lažjo zelo zabrisana. Prav ta element neke dvojnosti mi je bil zelo zanimiv," je glede tega povedal režiser.

Nagrajen že na treh festivalih
Omerzu je za film Zimske muhe na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado za režijo, lovoriko pa je takrat označil za "lepo popotnico, ki bo pospremila film v kinematografe". Poleg nagrade za režijo je dobil tudi posebno omembo ekumenske žirije. Film je nastal v češko-slovensko-poljsko-slovaški koprodukciji. "Ker je to nagrada za režijo, je to zame velika potrditev, da film funkcionira oziroma da sta v film vložena delo in trud zdaj na neki način povrnjena," je dejal Omerzu.

Celovečerec je od začetka septembra že v redni distribuciji na Češkem, dobil je tudi že veliko povabil na festivale. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, na festivalu srednje in vzhodne Evrope v Luksemburgu pa je v preteklem mesecu prejel še posebno nagrado žirije. Na Liffu je bil film na ogled v kategoriji Predpremiere.

Sicer pa Omerzu pripravlja že dva nova projekta, in sicer kratek film, ki ga bodo začeli snemati januarja, s Petrom Pycho, ki je napisal tudi scenarij za Zimske muhe, pa končujeta celovečerni scenarij.

Celovečerec Olma Omerzuja Zimske muhe je od naslednjega tedna na ogled v ljubljanskem Kinodvoru, celoten MMC-jev pogovor pa si lahko pogledate spodaj.