"Film [Nevidna roka Adama Smitha] je uspel podati pogled na resno evropsko ekonomsko situacijo. Inkorporiral je jezike mnogih nacionalnosti, kar je že samo po sebi velik režijski podvig," so besede žirije zagrebškega One Take festivala povzeli pri Slovenskem filmskem centru. Foto: Slovenski filmski center
Rudar
Rudar Hanne Slak se je s filmskega festivala v Tuzli, ki je potekal od 12. do 19. oktobra, vrnil z nagrado za najboljši celovečerec, kar je že 20. nagrada za ta film. O Rudarju je predsednik žirije Srđan Vukadinović dejal, da "na impresiven način govori o resničnem dogodku, ki je bil dolgo skrit pred javnostjo". Foto: Slovenski filmski center
Zimske muhe
Manjšinska koprodukcija Zimske muhe Olma Omerzuja je na festivalu srednje in vzhodne Evrope v Luksemburgu prejela posebno nagrado žirije. Dotični film bo s sklepno prireditvijo zapiral letošnji filmski festival Liffe. Foto: Slovenski filmski center

Kratki igrani film Nevidna roka Adama Smitha režiserja Slobodana Maksimovića, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija, je v Zagrebu prejel grand prix na One Take festivalu, ki je potekal od 19. do 21. oktobra. Mednarodna žirija v sestavi producent, režiser in scenarist Peter Blackburn, predavatelj, režiser, scenarist in montažer Martin Jehle ter režiserka in scenaristka Sara Hribar je poudarila, da gre za izvrsten primer filma, posnetega v enem kadru z živo mizansceno in koreografijo gibanja.

"Film je uspel podati pogled na resno evropsko ekonomsko situacijo. Inkorporiral je jezike mnogih nacionalnosti, kar je že samo po sebi velik režijski podvig," so besede žirije v sporočilu za javnost povzeli v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Že 20. nagrada za Rudarja
Rudar Hanne Slak se je s filmskega festivala v Tuzli, ki je potekal od 12. do 19. oktobra, vrnil z nagrado za najboljši celovečerec, kar je že 20. nagrada za ta film. O Rudarju je predsednik žirije Srđan Vukadinović dejal, da "na impresiven način govori o resničnem dogodku, ki je bil dolgo skrit pred javnostjo".

"Film je edina filmska paralela Srebrenice, saj govori o tri do štiri tisočih žrtvah, ki so po drugi svetovni vojni bile zakopane v rudniku blizu Velenja, o čemer se dolgo ni govorilo. Neverjetno sporočilo, ki ga nosi film Rudar, ni karakteristično samo za Balkan, temveč za ves južnoslovanski prostor – namreč od nekdaj je treba vztrajati v nečem, čemur pravimo vera v odkritje, ter da se tabuteme, ter nekaj, kar se je dolgo skrivalo pod preprogo, lahko odkrije," so njegove besede povzeli pri SFC-ju.

Omerzuju posebna nagrada žirije
Manjšinska koprodukcija Zimske muhe Olma Omerzuja pa je na festivalu srednje in vzhodne Evrope v Luksemburgu, ki je potekal od 4. do 21. oktobra, prejela posebno nagrado žirije. O Omerzujevi stvaritvi je članica žirije Govinda Van Maele dejala: "Film Zimske muhe uspe ohraniti drznost in igrivost, čeprav gre za film ceste o odraščanju, ki je zelo razširjen in vsem dobro znan žanr. Je svež, drzen in poln življenja. Gledalec nikoli ne ve čisto natančno, kam ga bo pronicljivi in drzni ustvarjalec filma odpeljal, vendar lahko trdim, da smo se z užitkom prepustili njegovi nenavadni in čudoviti vožnji."

Češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija Zimske muhe je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih prejela nagrado za najboljšo režijo, na 21. festivalu slovenskega filma pa vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Zimske muhe pa bodo s sklepno prireditvijo zapirale letošnji filmski festival Liffe.