Liffe, največji slovenski filmski festival, ima močan in prepričljiv program evropskih filmov ter zelo zvesto občinstvo, je izpostavila selekcijska komisija Medie. Na sliki je prizor iz filma Mladost (Youth, 2015, r. Paolo Sorrentino), ki je bil v lanskem programu Liffa. Foto: Liffe
Liffe, največji slovenski filmski festival, ima močan in prepričljiv program evropskih filmov ter zelo zvesto občinstvo, je izpostavila selekcijska komisija Medie. Na sliki je prizor iz filma Mladost (Youth, 2015, r. Paolo Sorrentino), ki je bil v lanskem programu Liffa. Foto: Liffe
Kino Otok
Na prvem letošnjem razpisu za filmske festivale je podporo v višini 27 tisoč evrov prvič doslej prejel Zavod Otok za junijski festival Kino Otok. Skupaj s partnerskimi organizacijami iz Italije, Hrvaške in Romunije pa bo jeseni začel nov mednarodni projekt AREM (Akcija! Raziskava evropske metodologije za filmsko pismenost), ki je prejel podporo Medie za razvoj filmske vzgoje. Foto: Kino Otok

uspelo za letošnji november iz podprograma Media pridobiti 46 tisoč evrov, brez podpore pa je tokrat ostal festival Animateka, ki so ga uvrstili na čakalni seznam.

Ljubljanski festival Liffe oziroma njegov prijavitelj Cankarjev dom je eden izmed 27 izbranih projektov, ki bodo skupaj prejeli 1,4 milijona evrov, izbran pa je bil na drugem razpisnem roku, na katerega je prispelo 132 vlog. Šlo naj bi za najbolj konkurenčen razpis do zdaj, saj je Evropska komisija za oba roka namenila 2,8 milijona evrov, kar je skoraj pol milijona evrov manj kot lani, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED).

Podpora podprograma Ustvarjalne Evrope, Media, je namenjena predvsem tistim festivalom, ki si ob najmanj 70 odstotkih evropskih filmov v programu prizadevajo za strateški razvoj občinstev, filmsko vzgojo, celoletne in dislocirane dogodke za doseg in ohranjanje občinstva, uporabljajo inovativna digitalna orodja in so pomemben dejavnik v spodbujanju kroženja filmov in usposabljanju avdiovizualnih profesionalcev v posamezni državi.


Animateka po novem za zdaj brez podpore
Iz CED-a so sporočili še, da tokrat za las ni uspelo mednarodnemu festivalu animiranega filma Animateka, ki je sicer že večkrat prejel sredstva Medie in je bil zadnji dve leti edini slovenski festival z evropsko podporo. Zato so ga uvrstili na čakalni seznam in bo prejel podporo, če bo kateri od že podprtih festivalov odstopil od pogodbe z izvajalsko agencijo EACEA.

Partnerstvo med festivalom in javno televizijo
Liffe, največji slovenski filmski festival, ima močan in prepričljiv program evropskih filmov ter zelo zvesto občinstvo, je po navedbah CED-a poudarila selekcijska komisija. Strateška posvečenost mladim kot tudi drugim segmentom občinstva sta bili ocenjeni kot nadpovprečni.

Liffe ima tudi dobro vzpostavljeno partnerstvo z RTV Slovenija, saj ta za predfestivalsko ogrevanje v program uvršča filme iz preteklih festivalov. Po oceni komisije je to dober primer partnerstva med festivalom in javno televizijo, ki pozitivno prispeva k splošni vidnosti kakovostnih evropskih filmov.

S tem se je Liffe, ki bo potekal med 9. in 20. novembrom, ponovno vpisal na zemljevid festivalov s podporo Ustvarjalne Evrope; vseh sedem let je namreč prejemal podporo že zaključenega programa Media 2007.