Foto: Staragara
Foto: Staragara

Režiser je v pogovoru s Petrom Cerovškom povedal, da je kratkometražna forma oziroma prehod s celovečercev na kratki film zanj korak naprej in ne vrnitev nazaj.

"Kratki film je včasih nekakšen napovednik za celovečerec, v primeru mojega najnovejšega filma pa je bilo ravno nasprotno," je še dodal po projekciji v Kinodvoru.

Sorodna novica Avtoportret: 55 sekund z Matjažem Ivanišinom

Ideja za Tako se je končalo poletje, ki je koprodukcija Slovenije, Madžarske in Italije, je nastala, ko se je z družino lani začasno preselil v okolico Maribora. Začel je raziskovati to novo staro okolje, iz katerega sicer izhaja, a je bilo zanj po dolgem obdobju življenja v Ljubljani znova nepoznano.

Sprehodi so postali nekakšne pustolovščine in zgodba filma se je izoblikovala v interakciji med njim, okoljem in liki. Ti so hkrati rezultat sodelovanja s tremi znanci iz tega okolja, ki jih v filmu tudi upodobijo. Želel je, da bi protagonisti v film naselili lastna občutja.

Film je dobil vesno za najboljši kratki igrani film
Film je svetovno premiero doživel na letošnjem 75. festivalu v Locarnu, doživel je več festivalskih gostovanj, vključno z letošnjim Festivalom slovenskega filma Portorož, kjer je dobil vesno za najboljši kratki igrani film. Na mednarodnem filmskem festivalu v Zagrebu, je bil nagrajen z zlatim vozičkom za najboljši film v kategoriji kratkih filmov.

Kratki filmi so na Liffu prikazani v samostojnih programskih sklopih od leta 2007, prvo nagrado za kratki film pa so na festivalu podelili leta 2008.

Liffovski program Evropa na kratko sicer pripravljata Matevž Jerman in Cerovšek, ki vsako leto obiščeta več festivalov kratkega filma in nato pripravita izbor najboljših in najbolj izstopajočih del v letošnjem in lanskem letu. Nadaljeval se bo še nocoj in končal v torek, vnovič v Kinodvoru.

V treh sklopih bodo skupno prikazali 17 filmov. O zmagovalcu bo odločila tričlanska žirija v sestavi slovenska igralka Liza Marijina, črnogorski režiser Dušan Kasalica in beograjska pisateljica, pesnica, urednica in scenaristka Maša Seničić.

Rajko Grlić. Foto: Miloš Ojdanić / MMC RTV SLO
Rajko Grlić. Foto: Miloš Ojdanić / MMC RTV SLO

Na Liffu so prikazali tudi kratke filme hrvaškega režiserja Rajka Grlića, ki je eden osrednjih gostov letošnjega festivala. Grlić je pred projekcijo njegovih kratkometražcev občinstvu povedal, da je celovečerec zanj enolitrska steklenica, kratki film pa takšna za dva decilitra. Prvega ne moreš preliti v slednjo, je v smehu dodal.

V petek si bodo gledalci v Slovenski kinoteki lahko ogledali kratke filme s Kosova, države v fokusu 33. Liffa.