Kore-eda je o svojem filmu povedal:
Kore-eda je o svojem filmu povedal: "Zgodba prikazuje incident v zvezi z učenci manjše šole manjšega regionalnega mesta na Japonskem in drobne ognjene iskre, ki ustvarijo velik razdor in razhajanje med tam živečimi ljudmi. Razvoju scenarija sem se pridružil leta 2019, na povabilo producenta Kavamure Genkija. To je bilo, preden je pandemija covida svet obrnila na glavo, vendar me preseneča, kako se je zgodba izkazala za zrcalno sliko razcepa, danes zaznavnega med ljudmi, državami in etničnimi skupinami vsega sveta." Foto: LIFFe
Minato iz šole pride užaljen, ker naj bi ga učitelj Hori zmerjal in udaril. Foto: LIFFe
Minato iz šole pride užaljen, ker naj bi ga učitelj Hori zmerjal in udaril. Foto: LIFFe

Po dveh filmih, ki jih je posnel v tujini (lanski Posrednik je bil postavljen v Južno Korejo, Resnica (2019) pa v Fancijo) se veliki japonski cineast Hirokazu Kore-eda vrača domov: Pošast je eden njegovih najbolj ganljivih in nekonvencionalno strukturiranih filmov. Kore-edovi filmi praviloma obravnavajo ključna življenjska vprašanja, pogosto z otroki v glavnih vlogah. Tokrat se osrednji temi približa s treh različnih perspektiv, ki vsaka s svoje plati pokažejo, koliko različnih obrazov ima lahko "resnica" enega samega dogodka.

Minato (Soja Kurokava) je miren in tih, a na prvi pogled neproblematičen fant, ki odrašča pod budnim očesom matere samohranilke Saori (Sakura Ando). Saori začne pri svojem sinu opažati nenavadno obnašanje, vključno z izjavami, da je "pošast" in poskusi samopoškodb. Prav gotovo se z njim nekaj dogaja v šoli, je njen logični zaključek.

Ljubica Marjanovič Umek je ena največjih strokovnjakov s področja razvojne psihologije za področje vrtcev in šol pri nas. Foto: Osebni arhiv
Ljubica Marjanovič Umek je ena največjih strokovnjakov s področja razvojne psihologije za področje vrtcev in šol pri nas. Foto: Osebni arhiv

Ko Minato nakaže, da ga ustrahuje učitelj, gospod Hori (Eita Nagajama), Saori v šoli udari ob zid nenavanega obnašanja in izogibanja iskrenemu pogovoru. Ko je stisnjen v kot, Hori vendarle izdavi, da je Minato tisti, ki je nasilnik – spravljal naj bi se na sošolca. Pa se res?

Film v nadaljevanju zamenja perspektivo in iste dogodke popiše s Horijeve, na koncu pa še z Minatove perspektive. Ta rašomonski pristop v zgodbo po plasteh dodaja nove motivacije in detajle, ki služijo kot opomin, da ne smemo prehitro sklepati o stiskah svojih bližnjih, še posebej, če gre za odraščajoče otroke.

Pošast si lahko na Liffu v Ljubljani ogledate 9., 12., 16. in 18. novembra. Samo ena izmed teh projekcij, prva – 9. 11. ob 17.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma – pa bo označena kot MMC-jeva premiera.

Ajda Erjavec je profesorica psihologije na Gimnaziji Bežigrad in predsednica Sekcije za vzgojo v skupnosti pri Socialni zbornici Slovenije. Foto: Osebni arhiv
Ajda Erjavec je profesorica psihologije na Gimnaziji Bežigrad in predsednica Sekcije za vzgojo v skupnosti pri Socialni zbornici Slovenije. Foto: Osebni arhiv

Po projekciji se bomo, tako kot prejšnja leta, z gostjama pogovarjali o temah, ki jih odpira film. Letos smo k pogovoru, ki se bo v dvorani zgodil takoj po koncu filma, povabili Ljubico Marjanovič Umek in Ajdo Erjavec.

Ljubica Marjanovič Umek je profesorica razvojne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani in ena od največjih strokovnjakov s področja razvojne psihologije za področje vrtcev in šol pri nas. Ajda Erjavec je profesorica psihologije na Gimnaziji Bežigrad in predsednica Sekcije za vzgojo v skupnosti pri Socialni zbornici Slovenije ter članica Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje.

V pogovoru, ki ga boste v živo lahko spremljali tudi na MMC TV, se bomo dotaknili vprašanj zaznavanja in preprečevanja medvrstniškega nasilja, pa tudi tega, kako lahko starši reagirajo na konfliktne situacije, do katerih prihaja v šoli. Vabljeni, da se nam pridružite.

NAGRADNA IGRA

Če bi se radi potegovali za brezplačno vstopnico za projekcijo filma Pošast (9. 11. ob 17.30) in pogovor po njej, morate le odgovoriti na nagradno vprašanje:

Kako je bilo naslov filmu, s katerim je Hirokazu Kore-eda leta 2018 osvojil zlato palmo v Cannesu?

Odgovore nam do četrtka, 2. novembra, do 12. ure pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si.

Ne pozabite pripisati svojega imena in kontaktne telefonske številke. Podelili bomo štiri pare vstopnic.

Splošni pogoji nagradne igre. NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA.