Cikel odpira film Vsi proti vsem Andreja Košaka. Foto: Jason Mann
Cikel odpira film Vsi proti vsem Andreja Košaka. Foto: Jason Mann

Začetek jeseni je že tradicionalno posvečen slovenskemu filmu – novejšo produkcijo bo prihodnji teden v Ljubljani predstavil 23. Festival slovenskega filma, ob tej priložnosti pa se domači filmski produkciji poklanja tudi RTV Slovenija, ki je navsezadnje pomembna koproducentka in soustvarjalka tega umetniškega polja.

Na Televiziji Slovenija bomo od 30. septembra pa vse do 4. novembra v okviru stalnih filmskih terminov Sedmi pečat, Film tedna in Petkov film predvajali šest novih slovenskih filmov.  Foto: RTV SLO
Na Televiziji Slovenija bomo od 30. septembra pa vse do 4. novembra v okviru stalnih filmskih terminov Sedmi pečat, Film tedna in Petkov film predvajali šest novih slovenskih filmov. Foto: RTV SLO

Termini, ki jih gledalci poznajo kot Sedmi pečat, Film tedna in Petkov film, bo dodo 4. novembra rezervirani za šest novih slovenskih filmov: kot rečeno, se bo nocoj ob 20.00 na Prvem programu televizije Slovenija začel s Košakovim Vsi proti vsem, sledili pa bodo Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc, Oroslan Matjaža Ivanišina, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča, Jaz sem Frenk Metoda Pevca in Izbrisana Mihe Mazzinija.

Vsi filmi bodo po prvem predvajanju na voljo tudi na serijam in filmom namenjenem portalu.

Prva bo torej na vrsti Košakova politična drama, ki v marsičem deluje kot odmev dogajanja v današnji slovenski družbi in na bogat nabor nepravilnosti, o katerih tako rekoč vsak dan poročajo mediji. V filmu igrajo Vlado Novak, Silva Čušin, Peter Musevski, Aleksandra Balmazovič, Iva Kranjc Bagola in drugi.

Doroteja Nadrah v Zgodovini ljubezni kot najstnica Iva, ki se spopada z izgubo matere. Foto: FSF
Doroteja Nadrah v Zgodovini ljubezni kot najstnica Iva, ki se spopada z izgubo matere. Foto: FSF

V soboto, 3. oktobra, si lahko gledalci ogledajo Zgodovino ljubezni (ob 23.00), v katerem Sonja Prosenc sledi žalovanju najstnice Ive, ki ji v prometni nesreči umre mati. Njene predstave o družini se začnejo rušiti ob odkritju afere, ki jo je imela mati. To ji omogoči, da ubeži bolečini in se začne prepuščati jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z maminim ljubimcem deli svojo izgubo. Film se dogaja v sanjski atmosferi, kjer je meja med resničnostjo in drugimi svetovi tenka in zlahka prehodna. Režiserka Sonja Prosenc je za svoj film prejela vrsto domačih in mednarodnih nagrad, vloge pa je zaupala Doroteji Nadrah, Kristofferju Jonerju, Ziti Fusco, Mateju Zemljiču, Matiji Vastlu in Zoji Florjanc Lukan.

Oroslan. Foto: Staragara
Oroslan. Foto: Staragara

Soboto pozneje, 10. oktobra, bo na sporedu Oroslan Matjaža Ivanišina. Zgodba je postavljena v vas v Porabju, kjer umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se vaščani lažje spopadli z izgubo, Oroslanovo podobo obujajo z zgodbami o njegovem življenju. Film je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo. V filmu igrajo Margit Gyecsek, Dejan Spasić in Milivoj Miki Roš.

Katarina Čas je v filmu Jaz sem Frenk razpeta med dvema bratoma. Foto: LIFFe
Katarina Čas je v filmu Jaz sem Frenk razpeta med dvema bratoma. Foto: LIFFe

V petek, 16. oktobra, prihaja na spored Pevčev film Jaz sem Frenk, zgodba o dveh bratih, ki s svojim načinom življenja in dojemanjem družbene stvarnosti predstavljata razcepljenost poosamosvojitvene Slovenije. Nepričakovana dediščina po umrlem očetu sproži spor med Frenkom, upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote, in njegovim bratom Branetom, tipičnim posttranzicijskim tajkunom. Medtem ko Frenk raziskuje izvor denarja, ki si ga je pokojni oče kot eden vidnih osamosvojiteljev prisvojil z različnimi sumljivimi posli, želi Brane priti do denarja s pomočjo odvetnikov in mreže očetovih 'prijateljev', ki jim niso tuje niti mafijske metode. Branetova žena, ki je v resnici ves čas ljubila Frenka, se znova znajde med bratoma. Frenka igra Janez Škof, njegov brat je Valter Dragan, igrajo pa še Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Silva Čušin, Radko Polič in drugi.

Zgodbe kostanjevih godzov. Foto: Nosorogi, zavod za kulturno dejavnost
Zgodbe kostanjevih godzov. Foto: Nosorogi, zavod za kulturno dejavnost

Vizualno impresivne Zgodbe iz Kostanjevih gozdov bodo na vrsti v soboto, 17. oktobra. Lanski zmagovalec Festivala slovenskega filma se dogaja v 60. letih 20. stoletja v gozdnati dolini na meji med Italijo in Jugoslavijo. Potem ko mu po nenadni bolezni umre žena, začne skopuškega mizarja Maria preganjati slutnja, da se je njegovo življenje odvrtelo v prazno. Ko sreča Marto, osamljeno kostanjarko, ki zbira denar, da bi zapustila dolino in našla boljše življenje drugje, Mario ugotovi, da ima morda zadnjo priložnost, da za nekoga naredi nekaj dobrega. Naključno srečanje se razplete v sanjsko pravljico o minevanju in moči domišljije, ki hkrati napove skorajšnje izginotje celotne obmejne skupnosti in njene starodavne kulture. V filmu nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser, Janja Majzelj, Marko Brecelj, Matija Solce, Janez Škof. Film je prejel rekordnih 11 nagrad vesna, med drugim tudi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.

Film Izbrisana je Miha Mazzini posnel po svojem istoimenskem romanu, v katerem skozi osebno zgodbo obravnava usode Slovencev, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Foto: SFC
Film Izbrisana je Miha Mazzini posnel po svojem istoimenskem romanu, v katerem skozi osebno zgodbo obravnava usode Slovencev, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Foto: SFC

V sredo, 4. novembra, bo cikel sklenila Izbrisana, zgodba o mami samohranilki, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih in uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Mazzini je posnel zgodbo o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije tedanjega družbenega sistema. V filmu igrajo Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović, Doroteja Nadrah, Silva Čušin, Jernej Kogovšek, Marko Mandič, Gregor Zorc, Jernej Šugman in Branko Završan.